Maandag 21/10/2019

Omstreden ex-ambassadeur in Frankrijk met pensioen op 54 jaar

Buitenlandse Zaken heeft Pierre-Dominique Schmidt, de flamboyante ex-ambassadeur in Parijs, met pensioen gestuurd. Liever kwijt dan rijk, na een handvol schandalen en aanslepende rechtszaken.

Pierre-Dominique Schmidt, de felbesproken ex-ambassadeur in Parijs, vertrok onlangs met pensioen op 54 jaar. Dat bevestigden betrouwbare bronnen. Er werd een deal gesloten tussen Schmidt, Buitenlandse Zaken en de Pensioencommissie.

De deal komt er na een jarenlange juridische strijd tussen Schmidt en de administratie. De eerste problemen dateren al uit 2006, als Schmidt nog onze fiere Franse ambassadeur is. Op dat moment komen in Brussel steeds meer verhalen binnen over de exuberante levensstijl van de topdiplomaat. Zijn bijnamen zijn 'disco-ambassadeur' en 'electro- ambassadeur', omdat hij zo veel van die muziekgenres houdt. Schmidt is een ster in de Franse hoofdstad en een bekend figuur in de wereld van de showbusiness. Zo start hij een grote lobbycampagne als de Franse zanger Johnny Hallyday plotsklaps Belg wil worden. De reden: Hallyday hoopt via ons land te profiteren van een gunstig belastingsregime. Schmidt ziet daar geen graten in.

Waar de ambassadeur ook geen probleem van maakt, is de handtekening van de toenmalige voorzitter van de bestuursraad van Buitenlandse Zaken Jan Grauls (CD&V) in 2007 vervalsen om een lening van 75.000 euro te krijgen. Het gaat om een fax waarin staat dat de administratie borg staat voor de som. Een brug te ver voor toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld). Hij roept de diplomaat met PS-stempel terug op verdenking van schriftvervalsing. Een schorsing volgt, maar die wordt weer ongedaan gemaakt na een procedure bij de Raad van State. Schmidt kreeg te weinig tijd om zich te verdedigen, klinkt het vonnis.

Geheim nummer

De uitspraak blijkt slechts afstel. Hij moet daadwerkelijk opstappen nadat de gegevens van France Telecom leren dat de bewuste fax werd verstuurd van een geheim nummer in zijn residentie.

De topdiplomaat krijgt wel een nieuwe job toegewezen: adjunct-directeur van van de DGE, de Europadienst van Buitenlandse Zaken. Probleem: hij moet terugkomen naar Brussel, iets wat Schmidt niet ziet zitten. Hij verkiest in zijn geliefkoosde Parijs te blijven en neemt zijn nieuwe Brusselse functie nooit op. Officieel is hij met langdurig ziekteverlof, waarvoor hij ook regelmatig doktersbriefjes doorstuurt.

Bedlegerig is de disco-ambassadeur niet. Dat blijkt op de nacht van 26 mei 2008, wanneer hij wordt tegengehouden door de Parijse politie. Schmidt is een straat in de verkeerde richting ingereden. Als de politie hem wil tegenhouden, pleegt hij vluchtmisdrijf. Hij ramt ei zo na de gendarmes, roept naar hen dat ze hem niet mogen raken - "Ik ben een diplomaat!" - maar wordt uiteindelijk klemgereden. Hij blijkt onder de invloed van drugs te zijn. In zijn auto wordt nog een halve gram cocaïne aangetroffen. En als toemaatje rijdt hij nog met een nummerplaat voor diplomaten, wat de ex-ambassadeur niet meer mag.

Juridische veldslag

Het incident zorgt voor een tweede juridische veldslag. Van de correctionele rechtbank in Parijs krijgt Schmidt in 2009 drie maanden met uitstel, een boete van 500 euro als schadevergoeding voor de politieagenten en één euro als morele schadevergoeding voor de Belgische staat. Die had zich burgerlijke partij gesteld omdat Schmidt "het imago en de goede naam van België schade had berokkend". De diplomaat gaat niet akkoord met de uitspraak en start een beroepsprocedure, die nog steeds loopt. Ook in ons land startte de ex-ambassadeur een beroepsprocedure op nadat hij een eerste proces verloor in 2010.

Ondanks de lange afwezigheid, schandalen en rechtszaken bleef Schmidt op de loonlijst staan tot de deal over zijn pensioen rond was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234