Maandag 27/01/2020

Omstreden bouwproject domineert debat in Deurne

ANTWERPEN l Zes jaar terug kleurde Deurne van alle Antwerpse districten het zwartst, het VB haalde er 38 procent. Die score werd vooral geboekt in Deurne-Noord, maar het grootschalig bouwproject Eksterlaer in Deurne-Zuid dreigt ook dat deel van het district in de armen van het VB te drijven.

Door Tom Cochez

De vijftien hectare achter de Daschottelei in Deurne ogen vandaag nog groen, maar in de toekomst moeten er, volgens het autonoom gemeentebedrijf Vespa, dat de site samen met Px3 (een dochter van vastgoedmakelaar Vooruitzicht) ontwikkelt, 160 appartementen en 360 eengezinswoningen verrijzen. Die plannen stuiten op fel verzet. De verkavelingsaanvraag zou in werkelijkheid veel meer woningen in petto hebben, waarbij vooral de geplande appartementtorens een doorn in het oog zijn. Het actiecomité heeft het over de 'Chicagoblokken van rechteroever', een verwijzing naar het verfoeide wooncomplex op Linkeroever. "We zijn niet tegen een bouwproject Eksterlaer op zich, we zijn wel tegen de plannen die nu voorliggen", zegt Herman Cauwenberghs van het actiecomité. "Louter om de winst van de projectontwikkelaar te garanderen, moet het groen wijken, worden wegen verlegd en volkstuintjes verhuisd en moeten sociale projecten zoals de AA-club ophoepelen."

In een open brief aan de Antwerpse gemeenteraadsleden laat het comité voelen dat een antipolitieke recuperatie in de lucht hangt. "Hoe kan een promotor zoveel macht krijgen dat burgers totaal geen gehoor meer vinden bij de door ons destijds (fluogeel onderstreept) gekozen politici?"

Met die lokale politici valt het nogal mee. De districtsraad van Deurne gaf een negatief advies en ook de stad keurde het eerste plan af. Of dat ook met het gewijzigde voorstel gebeurt, is afwachten, maar aangezien de stad via Vespa zelf mee in het project zit, liggen de kaarten moeilijk. "De projectontwikkelaar probeert het dossier nu door te drukken", zegt Walter Verbruggen (Groen!), lid van het bureau van het Deurnese district. "Oorspronkelijk kwamen de architecten van Vooruitzicht met interessante plannen, maar omdat de ontwikkelaar het onderste uit de kan wil, stonden er plots veel meer woningen, veel minder groen en ontoereikende plannen voor de verkeersafwikkeling op het plan", zegt Verbruggen. "Dat plan werd uiteindelijk niet goedgekeurd, maar de nieuwe aanvraag bevat nauwelijks veranderingen." Dat de hele heisa ook Deurne-Zuid zwart zou kleuren, is volgens Verbruggen wel een brug te ver. "Er zijn veel bezwaarschriften (2.000 volgens Cauwenberghs, TC), maar die zomaar lezen als stemmen voor het VB is overdreven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234