Vrijdag 22/11/2019

Energie

Omstreden biomassacentrale Langerlo aan zijden draadje

De energiecentrale van Langerlo. Beeld photo_news

Het lot van de geplande biomassacentrale in het Genkse Langerlo hangt aan een zijden draadje, zo schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws. Het Vlaams energieagentschap (VEA) gaat niet in op de vraag van de Estse uitbater om de deadline te verleggen. Daardoor zou een pak subsidies kunnen vervallen. Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) wil niet vooruitlopen op de vraag of daardoor mogelijk de energieheffing omlaag kan.

Door de weigering om de deadline te verleggen wordt het bijzonder moeilijk om het project nog op tijd af te krijgen. Als Langerlo de deadline mist, vervallen de meer dan 2 miljard euro groenestroomsubsidies die door de vorige regering waren beloofd. Die steun betalen we met zijn allen via de Vlaamse energieheffing ('Turteltaks') op de elektriciteitsfactuur.

Het Estse bedrijf Graanul Invest worstelt al een tijd met het project om de voormalige steenkoolcentrale in Langerlo om te bouwen naar een groene centrale. Die zal houtkorrels verbranden uit de eigen fabrieken van Graanul.

Vlaams minister Tommelein noemt zich een koele minnaar van het project. Zijn partij hoopt dat het schrappen van de miljardensteun voor biomassa kan leiden tot een verlaging van de Turteltaks. Maar hij blijft voorzichtig: "Dit is nog niet het officiële einde van het project. Ze hebben nog tijd tot de zomer van 2018 om de centrale op te starten."

Bovendien moet Vlaanderen nog steeds zijn doelstellingen halen op vlak van hernieuwbare energie. "Dan zal ik met een volledig nieuw energieplan moeten komen. We zullen dan nog meer moeten investeren in zon, wind en warmte. Maar als we de energie-omslag allemaal samen - burgers, bedrijven én overheden - ondersteunen, lukt het misschien ook zonder Langerlo", aldus Tommelein.

Bart Tommelein. Beeld Photo News

"Biomassacentrales in Gent en Genk waren de gemakkelijke oplossing", klonk het vrijdagochtend ook in De Ochtend op Radio 1. "Ik kies een andere, misschien moeilijkere opdracht om mensen en bedrijven te stimuleren om over te schakelen naar zon, wind en warmte. Op lange termijn is dat veel duurzamer. Want hout verstoken om groene energie te bekomen, dat leek me toch een contradictie."

"Geen klimaatoplossing"

Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF en Transitie Limburg reageren verheugd op de weigering om uitstel te verlenen voor de opstart van de geplande biomassacentrale. "Laat Langerlo het einde zijn van alle grote biomassa in Vlaanderen", stellen ze in een gezamenlijk persbericht.

De milieubewegingen spreken van "de enige logische keuze voor het milieu en de consument". "Volledige bomen verbranden is geen klimaatoplossing. Bovendien was de keuze voor de grootschalige biomassacentrale duur', klinkt het. "Een versnelling in de uitbouw van wind- én zonne-energie en een versterkte inzet op groene warmte moet ons nu op weg zetten naar een duurzame en betaalbare energietoekomst."

Volgens de bewegingen, die verwijzen naar studies van Energyville en studiebureau 3E, biedt kiezen voor wind- en zonne-energie als alternatief de kans om 1 miljard euro aan subsidies uit te sparen. "Er is dus ruimte om de Turteltaks te verlagen én meer ambitie te tonen voor wind- en zonne-energie", klinkt het.

Ook oppositiepartij Groen herhaalt dat de verwachte schrapping van de biomassacentrale in Langerlo gebruikt moet worden om de Vlaamse energieheffing - beter bekend als de Turteltaks - omlaag te halen. "Minister Annemie Turtelboom die de Turteltaks invoerde werd vervangen door minister Tommelein, maar de Turteltaks bestaat vandaag nog altijd. Groen vraagt met nadruk dat de regering die oneerlijke Turteltaks nu eindelijk naar beneden haalt", aldus Vlaams parlementslid Johan Danen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234