EkerenRacisme
Omstreden beeld van Leopold II weggehaald uit dorpskern van Ekeren
In Ekeren is het standbeeld van Leopold II, dat de voorbije weken verschillende keren werd gevandaliseerd, dinsdagmorgen weggehaald. Het zwaar beschadigde beeld wordt gereinigd en gerestaureerd in het Antwerpse Middelheimmuseum. De kans dat het ooit naar het dorpscentrum van Ekeren terugkeert, is zeer klein.
Het marktplein waar het beeld stond, wordt binnen in 2023 volledig opnieuw aangelegd. De kans dat het nog terugkeert naar het dorpscentrum van Ekeren is nagenoeg onbestaande. “Er zal over de toekomst van het beeld overleg gepleegd worden met deskundigen. Maar dat het in de museale omgeving van Middelheim wordt opgenomen, is zeker een optie”, zegt Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA).
Mikpunt van vandalen
Het beeld van koning Leopold II werd eind vorige week voor de derde keer in korte tijd het mikpunt van vandalen. De daders hadden het omstreden monument in brand gestoken. Midden mei werd het standbeeld nog besmeurd met graffiti en hakenkruisen, en begin vorige week was er rode verf aangebracht op de handen en het hoofd. De politie voert een onderzoek naar de vandalenstreken, maar tot op heden werden er nog geen verdachten gevat.
Alles wijst erop dat de vandalen zich lieten inspireren door de protesten tegen rassengeweld in de VS. De Belgische vorst wordt door zijn beleid immers verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen tijdens de kolonisatie van het Afrikaanse land. Er gingen in het verleden dan ook meermaals stemmen op om het beeld weg te halen. Het Ekerse districtsbestuur wilde daar echter niet van weten en koos ervoor om aan het beeld een infobord met historische duiding te plaatsen. “Dit leek ons destijds een uitstekende compromis. De tekst op het infopaneel kwam er trouwens na advies van experten van het Afrikamuseum in Tervuren”, aldus districtsburgemeester Palinckx.
Het beeld van Leopold II is het oudste van de vorst in heel België en staat al meer dan 150 jaar in het centrum van Ekeren. Het kwam er naar aanleiding van een bezoek van de koning aan de legerkazerne van Brasschaat. Leopold II stapte destijds in Ekeren van de trein en ging dan per koets naar de kazerne. Het standbeeld stond eerst op het Kristus Koningplein in Ekeren. Nadien werd het verplaatst naar de Markt.