Vrijdag 18/10/2019

'Omloop komt allicht te vroeg voor Boonen'

Peter Van Petegem:

Peter Van Petegem over zijn nieuwe leven, het nieuwe wielrennen en het nieuwe seizoen

'Druk!' Eén term omschrijft het nieuwe leven van Peter Van Petegem (38). De coureur in hem is niet meer, in de plaats ontwaakte een gedreven zakenman. Volgende zaterdag debuteert 'De Peet' als koersdirecteur in de Omloop Het Volk, de seizoenopener die hij zelf drie keer won. 'Mijn afscheid was weloverwogen, een comeback zit er nooit in.'

Eind maart begint hij met vrouw Angelique een bed and breakfast in de uitgebouwde vierkantshoeve in Horebeke. Met buddy en ex-ploegmaat Serge Baguet biedt hij viparrangementen aan in de Vlaamse koersen. Voor het nieuwe filiaal van vriend en zakenpartner Geert Labiau sluit hij in de regio Denderstreek-Vlaamse Ardennen op zelfstandige basis verzekeringen af voor kmo's. En tussendoor investeerde hij ook wat in immobiliën en dicteerde hij zijn eigen biografie. Van Petegem had het voorspeld bij zijn afscheid: "Ja, er wacht een gat. Maar het zal geen zwart zijn."

Verzekeringen? Jij?

Peter Van Petegem: "'Als je stopt, zou ik graag met je samenwerken', hengelde Geert Labiau, bij wie ik zelf ook verzekerd was, enkele jaren geleden al. Zo ben ik erin gerold. Geert wilde uitbreiden. Hij had al vier filialen en nam een vijfde over, gericht op kmo's. Die portefeuille kreeg ik toegespeeld. Totáál nieuw voor mij. Ik heb me moeten bijscholen, want zo'n verzekering sluit je niet van de ene op de andere dag af."

Opent de naam Van Petegem deuren?

"Ja. Da's de reden waarom Geert me erbij wou. Samen bundelen we onze krachten, verzilveren we onze relaties. De meesten kennen me wel. Reden ook waarom zulke bezoeken uitlopen. Want het gaat heel vaak over de koers."

Peter Van Petegem leeft niet, hij wórdt geleefd, denk ik als ik je waslijst aan activiteiten overschouw.

"(lacht) Ik ben niet gemaakt om stil te zitten en dat heb ik nog geen seconde gedaan. Vanuit het peloton stapte ik meteen de zakenwereld binnen. Al in november en december trok ik met Geert mee op pad. 'Je bent nog méér van huis weg dan vroeger', merkt Angelique soms schamper op. Met dát verschil dat ik nu 's avonds altijd in mijn eigen bed beland in plaats van op hotel. Mijn dagen zitten goed vol, ja. En mijn job vereist flexibiliteit. Als iemand me zegt: 'Kom tussen zeven en negen uur 's avonds', dan is dat zo. Ik pas me aan aan de agenda van de klant. Niet omgekeerd."

Je oogt scherp. Heb je nog veel gefietst?

"Drie, vier keer misschien. Er kwam een kilo of vier bij deze winter. Dat is iets meer dan toen ik koerste. Mensen kijken me vol ongeloof aan als ik dat zeg. 'Hoe doe je dat?', vragen ze dan."

Moet je veel aanbiedingen afslaan?

"Kleine dingen vooral. Actes de présence, openingen, praatavonden, dat soort zaken. Geen tijd, zeg ik dan. Ik heb ook nog een privéleven. In die schaarse vrije momenten wil ik er zijn voor Angelique. En voor de kinderen, want zij hebben er nog het meest last van. 'Hoe, papa?', kijken ze me aan als ik 's morgens de deur uitga. 'Waarom blijf je nu niet gewoon thuis? Je bent toch gestopt met koersen?'"

Heb je daar nog nooit spijt van gehad?

"Ik heb geen tijd om daarover na te denken. Mijn afscheid was weloverwogen, een comeback zit er nooit in. (lacht) Of er zou een miljoen dollar aan moeten vastkleven, zoals bij Mario Cipollini. Wat ik wél mis, is de sfeer van het peloton. Dat bezorgt me weleens een nostalgische bui en dan realiseer ik me dat die tijd nooit meer terugkomt. In die zin kan ik ook begrijpen dat veel jongens na hun carrière in het beruchte zwarte gat vallen. Doe wat je graag doet, zeggen ze dan. Maar wat is dat, doen wat je graag doet? Zo lang is dat verlanglijstje niet, hoor. En het is niet dat je telefoon roodgloeiend staat in de maanden na je wielerpensioen."

Je hebt een tijd met het idee gespeeld om een profteam op te richten.

"Ik vond enkele sponsors bereid om verder te investeren in de wielersport of om er vers in te stappen. Maar ik kreeg het budgettair niet rond. Dus ben ik ermee gestopt. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. 't Is blijkbaar niet het beste moment. De wielersport zit een beetje in een crisis. Veel ploegen haken af, er komen er weinig bij. Het aanhoudende conflict tussen de UCI en de organisatoren van de grote rondes zit daar zeker voor iets tussen. Je krijgt op ProTourniveau geen enkele garantie meer. Kijk maar naar wat Unibet overkwam. En Astana."

Het peloton moet opnieuw krediet krijgen bij sponsors en publiek, zei je ook. Er moeten eerst wonden helen.

"(zucht) Tja. De schandalen die er het afgelopen jaar geweest zijn... Ze doen pijn. Ik denk niet dat er nog veel staan te trappelen om miljoenen in onze sport te pompen. We zitten diep. Maar anderzijds: veel dieper kunnen we niet meer. En er staat een ladder klaar om weer uit het dal te kruipen. De controles zijn aanzienlijk verscherpt en de meeste teams en renners zijn er zich van bewust dat het zo niet verder kan. De wil om het roer drastisch om te gooien is er. We moeten bouwen op die nieuwe generatie. En op die nieuwe mentaliteit."

Samengevat heet dat: het 'nieuwe wielrennen'. Geloof je daarin?

"Goh, het nieuwe wielrennen. Zo heb ik het in het verleden al wel vaker horen omschrijven. Terwijl ze toch nog altijd even snel rijden als vroeger. Maak je geen illusies: 100 procent dopingvrij krijg je de (wieler)sport nooit. Maar we zijn zeker op de goeie weg. Wat er ook mag worden beweerd."

In die zin verliep je laatste seizoen bij QuickStep bijzonder turbulent. De ploeg kreeg eind januari 2007 frontaal de wind van voren.

"Dat was beneden alle peil. Ik constateer alleen dit: we zijn een jaar verder en wat blijft er over van die beschuldigingen, van het zogezegd ophefmakende dossier-Dedecker? Oké, er vielen namen. Van mislukte profs, jongens van wie de carrière in het slop terechtkwam, die de onderwereld trotseerden, vaste klanten werden in het drugs- en uitgaansmilieu."

Niets aan Patrick Lefevere en Yvan Vanmol wat je vorig jaar de wenkbrauwen deed fronsen?

"Sterker. Zo'n ogen heb ik getrokken. Om de superprofessionele manier waarop er wordt gewerkt binnen die ploeg. Ik heb op mijn oude dag nog heel veel geleerd van Lefevere en Vanmol. Beiden zijn onterecht zwaar aangepakt. Neem Patrick. Zijn carrière is gemaakt, hoor. Hij had dat milieu allang de rug kunnen toekeren en zich al die miserie kunnen besparen. Toch blijft hij zich inspannen voor het wielrennen en grijze haren kweken. Dat verdient respect. Maar ja... Respect is iets wat deze sporttak niet is gegund."

Hoe bedoel je?

"We blijven bestempeld worden als een boerenclubje. Museeuw die niet op de piste kan gaan trainen omdat hij geen dagvergunning heeft. Marc Wauters die na zestien jaar profwielrennen allerlei kunstjes moet uithalen om zijn diploma van Blosotrainer te bemachtigen. Waar slaat dat nu op? Wat een verschil met het voetbal. Ahmed Hassan keert pas negen dagen na het einde van de Africa Cup terug naar Anderlecht en wordt meteen op handen gedragen. Een rentree in stijl, heet het dan. Bettini zou het eens moeten proberen bij Lefevere."

Wie is jouw topfavoriet voor de Omloop?

"Er steken er zich veel weg. Nuyens, bijvoorbeeld. Hoe goed is Nick? Maar puur op basis van de resultaten, zeg ik: Gilbert. Die steekt in supervorm. 't Is vroeg, maar als je de Omloop wilt winnen, moet het. Ik won in 1997 ook op Mallorca. Vraag is of hij die vorm kan doortrekken tot Luik-Bastenaken-Luik. Meestal krijg je nog wel een terugslag."

Nuyens en Gilbert staan voor een belangrijk jaar: ze moeten nu eindelijk eens een dikke vis gaan vangen.

"Absoluut. Ik vind Nuyens zo'n beetje koersen op zijn Van Petegems. Vaak goed verscholen in de buik van het peloton, maar altijd doordacht en attent en in 'zijn' koersen op het juiste moment bij de pinken. Vroeg of laat zal hij wel oogsten, net als Gilbert. Maar euh... er zijn er nog die geprikkeld in de ring komen. Wat dacht je van Tom Boonen?"

Hij heeft wat goed te maken, bedoel je.

"Zo wil de buitenwereld het. 2007 was een minder jaar, klonk het. Ik vind van niet. Omdat hij de Ronde of Parijs-Roubaix niet won? En de Tour dan? Daar heeft hij zich toch uitstekend herpakt? Al jaren hoor ik jammeren dat we niets meer te winnen hebben in de Tour. En dan brengt een Belg de groene trui eens mee naar huis... De realiteit is: Tom zal niet elk jaar klassiekers winnen. Net als ik heeft hij het 'nadeel' dat hij zijn twee favoriete koersen in één en dezelfde week won. Schitterend, maar daar blijven ze natuurlijk naar teruggrijpen."

Is Boonen klaar om volgend weekend al toe te slaan?

"Hij heeft honger, dat zie je. Al vrees ik dat de Omloop iets te vroeg komt. Hoewel, hij heeft hem nog nooit gewonnen. En hij mag dan wel zeggen dat hij die koers niet zo belangrijk vindt, reken maar dat hij hem zeker op zijn palmares wil."

Voor dat soort koersen heeft QuickStep ook Steegmans en Devolder.

"Gert méér nog dan Stijn omdat hij kan teren op zijn spurt."

Wordt Devolder eerder een man voor de Waalse klassiekers?

"Stijn rijdt altijd en overal hard, van Het Volk tot Luik-Bastenaken-Luik. Hij is van goudwaarde voor de ploeg. In de Vlaamse klassiekers krijgt hij uiteraard concurrentie van Boonen en Bettini, maar ik denk dat hij zich daar makkelijk zal kunnen schikken in een dienende rol. Dat werk valt veel minder op, maar het is wel belangrijk. En als Stijn in zijn Belgische driekleur met Boonen in het wiel op kop van de groep sleurt, zal hij daar ook wel een kick van krijgen."

En nu maar hopen dat je opvolger bij Lotto Leif Hoste eindelijk eens die Ronde van Vlaanderen wint.

"Ha, dat zou de mooiste dag van zijn leven zijn. Dan is hij die ereplaatsen met een klap vergeten. Zoniet zal het zijn hele leven lang pijn doen. Voor Leif, die toch geen veelwinnaar is, maakt dat het verschil tussen een gewone carrière en eeuwige roem. Want drie keer tweede, da's niet gewonnen. Straf dat ze daar toch nog zoveel over spreken. Niemand die het ooit nog over mijn zilver en brons op het WK heeft. Logisch. Herinnerd word je als winnaar, niet als verliezer." (JDK)

Ik kan begrijpen dat veel jongens na hun carrière in het beruchte zwarte gat vallen. Het is niet dat je telefoon roodgloeiend staat in de maanden na je wielerpensioen

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234