Zaterdag 27/02/2021

Omloop Het Volk, waar TVM thuis is

De Omloop Het Volk is stilaan de wedstrijd van TVM aan het worden. De voorbije acht jaar stond drie keer een renner van Cees Priem in Gent of Lokeren met de zegebloemen te zwaaien. Twee keer Capiot (1990 en 1992) en vorig jaar Peter Van Petegem. Vooral in 1997 was de TVM-heerschappij nadrukkelijker dan ooit. Naast de winnaar leverde ploegleider Cees Priem ook de nummers drie (Capiot) en vier (Redant).

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Beter doen dan twaalf maanden geleden zal moeilijk zijn", weet Capiot. "Toen waren we gewoon outstanding. We leverden drie renners in de kopgroep van zeven en in zo'n situatie wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. Je kunt aanvallen, de concurrentie k.o. zetten en de zaak afmaken. Van Petegem was nu de gelukkige, maar Redant of ik hadden evengoed kunnen winnen."

Voor Van Petegem betekende winst in de Omloop Het Volk een stap verder in zijn ontwikkeling als renner. Vier jaar geleden was hij bijna renner af. Hij verzeilde bij het kleine Trident, won datzelfde jaar de Grote Scheldeprijs, het startsein van een tweede carrière. Priem klopte bij hem aan en sindsdien is hij er niet meer weggeweest. "Omdat ik me thuis voel bij TVM", zegt hij. "Het is één grote familie waar iedereen voor iedereen knokt. Daar ligt de sleutel van ons succes. Er heerst een uitzonderlijke sfeer en daar vloeide vorig jaar ook onze heerschappij in de Belgische openingskoers uit voort."

Het lijkt wel dat TVM bijna hoofdzakelijk op de Vlaamse wedstrijden van eerste categerie en een ritzege in de Tour focust. In de Belgische openingskoers, Harelbeke en Waregem zijn de jongens van Cees Priem altijd op de afspraak en in La Grande Boucle gaat de Zeeuwse ploegleider zelden met lege handen naar huis. Maar in wereldbekerwedstrijden heeft TVM nog niet te vaak een winnaar afgeleverd. Daarin schiet de ploeg nog te kort. "Heeft met budget te maken", geeft Johan Capiot als reden op. "Qua UCI-punten staan we op hetzelfde niveau als Rabobank. Maar Jan Raas heeft een veel ruimere financiële armslag dan Priem. Raas kan een potentiële winnaar van WB-wedstrijden als Rolf Sörensen binnenhalen en ook houden. Voor Priem ligt dat moeilijker, maar anderzijds zorgt onze ploegleider ervoor dat hij met minder financiële middelen de zaak in goeie banen leidt."

Capiot is bijna 34, maar voelt zich nog niet uitgeblust. "Ik kan mijn mannetje nog staan", zegt hij zelfverzekerd. "Tot Parijs-Roubaix had ik vorig jaar heel goeie benen. Een verkeerde beweging bij het van de fiets wippen bij een lekke band kostte me in de Franse klassieker een rugblessure die me de rest van het seizoen parten speelde. Ondertussen is aan dit euvel verholpen. Ik voel me weer helemaal fit. Een WB-wedstrijd is op mijn leeftijd misschien te hoog gegrepen, maar ik eindigde eerder al vijfde in de Ronde van Vlaanderen en derde in Parijs-Roubaix. Wie zo'n resultaat neerzet, kan ook winnen."

Peter Van Petegem wil nu een categorie hoger mikken. Na Scheldeprijs en Omloop Het Volk is een WB-koers zijn doel. "Wat niet wil zeggen dat de Omloop het Volk me niet interesseert, daarvoor heeft de openingskoers een te grote impact. Want geef toe, ofschoon ze op de UCI-kalender gelijkwaardig geklasseerd staan, is de Omloop een toch grotere wedstrijd dan de Scheldeprijs."

Aan de vooravond van de Belgische opener moet Van Petegem vaak terugdenken aan vorig jaar. "Met de regelmaat van een klok word ik aan mijn succes herinnerd", zegt hij. "De belangstelling voor mijn persoon is nooit zo groot geweest als nu. Zowat iedereen is de voorbije dagen bij mij komen aankloppen. Een bewijs dat die wedstrijd toch een groot aanzien heeft."

"Sinds mijn succes in de Omloop verloopt ook alles veel vlotter. Aan de conditie moet je altijd zelf werken, maar dat succes zorgde automatisch voor een grotere motivatie, een betere verzorging enz. De wil om nog beter te doen, is duidelijk aanwezig. Iedereen verwacht meer van mij en ikzelf wil ook een trap hoger stappen. Ik heb bewezen dat ik Belgische wedstrijden van eerste categorie kan winnen. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo zijn nu mijn objectieven."

Van vandaag tot half april breekt dus een ontzettend belangrijke periode aan voor de bij TVM tot kopman gepromoveerde Van Petegem. "Voor de Vlaamse wedstrijden is Van Petegem inderdaad een belangrijke pion voor de ploeg", geeft Capiot toe. "Maar TVM heeft meer te bieden. Jongeren als Knaven, De Jongh en Hoffman moeten nu hun kans grijpen om in dit soort wedstrijden mee een rol van belang te spelen. Ze hebben kwaliteiten en zijn er rijp voor."

Een belangrijke afwezige bij TVM voor het Belgisch openingsweekend is Hendrik Redant. Hij drukte bijna jaarlijks zijn stempel op de eerste wedstrijden in ons land. "Het zal ongetwijfeld knagen als ze tussen Gent en Lokeren en in Kuurne aan het koersen zijn", vertelt Redant vanuit Spanje. "Maar niks aan te doen. Ik ben renner af en ben een ander leven gestart."

Redant ruilde vorig jaar de fiets voor de volgwagen als adjunct van Priem. Terwijl Priem vandaag achter het peloton van de Omloop Het Volk rijdt, werkt Redant met de andere kern van de ploeg een Spaanse campagne af (Ronde van Valencia en Ronde van Murcia). "Er is zoveel werk dat ik in Spanje moet opdraven", zegt Redant. "Als renner hechtte ik altijd erg veel belang aan de eerste Belgische wedstrijden. Ik wilde me daarin per se tonen en kon voor die koersen ook alles opbrengen. Ik wist vorig jaar dat het afscheid niet ver meer af was, maar niettemin heb ik er alles aan gedaan om mee een rol van belang te spelen. En ik ben nog altijd trots dat ik mee een groot aandeel had in de winst van Van Petegem. Mijn bedoeling was om op dat niveau door te gaan tot Parijs-Roubaix. Omstandigheden hebben er echter anders over beslist." Een zware val tijdens de afzink van de Kemmelberg in de Driedaagse van De Panne stelde bruusk een einde aan zijn carrière.

"Ook al ligt de lat dit jaar een stuk hoger en worden topklassiekers nu een belangrijk mikpunt, dan blijft de Omloop Het Volk een doel op zich voor TVM. Met een flinke Belgische inbreng is het logisch dat binnen ons team met veel belangstelling naar die eerste koers wordt uitgekeken. En, ik er gerust in. De ploeg is in de breedte versterkt. Ik zag Van Petegem, Capiot, Michaelsen in Spanje aan het werk. We zijn er klaar voor."

En gaan Van Petegem en Capiot, Redant niet aan hun zijde missen? "Door zijn ervaring was hij van goudwaarde voor de Vlaamse wedstrijden", weet Van Petegem. "Juist", geeft Capiot toe. "Maar al jaar en dag leidt Priem de ploeg in de Belgische openingswedstrijden. Hij kent het klappen van de zweep. Zijn successen bewijzen dat."

Tony Landuyt

(Foto Reporters)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234