Vrijdag 03/12/2021

Omkoopzaak barst weer los

STVV-keeper Belic: 'Dit is schandalig. Morgen stap ik naar een advocaat en dien ik een klacht in tegen Antwerp'

Antwerp FC stelde zich burgerlijke partij, parket van Hasselt verhoorde (voormalige) spelers en ex-trainer van sint-truiden

De zaak leek dood en begraven maar niets is minder waar. Voetbalclub Antwerp FC blijft bij haar standpunt dat spelers van Sint-Truiden vorig seizoen geld kregen om te verliezen tegen Charleroi en zich wat meer in te spannen tegen Antwerp, dat uiteindelijk degradeerde. Het bondsparket oordeelde in mei 2004 dat er onvoldoende bewijzen waren van omkoping en klasseerde het dossier. Maar Antwerp zegt nu over concrete informatie te beschikken, diende klacht in en stelde zich burgerlijke partij. Het parket van Hasselt neemt de zaak ernstig en verhoorde gisteren vijf (ex-)STVV'ers en hun toenmalige trainer Jacky Mathijssen.

Brussel / Kermt

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie

Het was kwart over zes 's ochtends toen STVV-keeper Dusan Belic van zijn bed werd gelicht door de gerechtelijke politie. Net als vier andere spelers - Peter Delorge, Thomas Caers, Désiré Mbonabucya en Marcos Pereira - en trainer Jacky Mathijssen werd hij voor verhoor opgepakt. Belic moest zijn gsm afgeven zodat zijn telefoonverkeer kon worden nagetrokken, zat drie uur in een cel vast en werd tot slot aan de tand gevoeld over de omkoopzaak die in mei 2004 door het bondsparket van de voetbalbond zonder gevolg werd geseponeerd. In de late namiddag waren de 'verdachten' weer op vrije voeten. Het parket verrichtte geen aanhoudingen. Belic was behoorlijk ontzet: "Schandalig. Alsof we criminelen zijn. Antwerp zegt dat het bewijzen heeft dat we geld kregen. Dat is niet waar. Morgen stap ik naar een advocaat en dien ik een klacht in tegen Antwerp. Dit is slechte reclame voor mij."

Bij de oudste club van het land lijken ze zeker van hun stuk. Secretaris Paul Bistiaux beweerde vorig seizoen al over een stevig dossier te beschikken en zegt nu dat een betrouwbare bron uit Limburg er concrete gegevens aan toevoegde. "Tot in de details", aldus Bistiaux. "Hij gaf naam en toenaam en weet om welke bedragen het gaat." De omkoopzaak barstte in mei los toen Antwerp-spits Patrick Goots na de 1-2-nederlaag tegen Sint-Truiden op de 33ste speeldag opperde dat spelers van STVV 'aanmoedigingspremies' kregen van Charleroi om zich wat meer in te spannen. Omkoping dus. Daar bleef het niet bij want ze kregen tevens geld om te verliezen van Charleroi, op 28 februari, zo klinkt het. Charleroi won (1-2) en redde zich uiteindelijk, terwijl Antwerp naar tweede klasse tuimelde.

Belic en de anderen houden echter vol dat ze geen bedrog pleegden en uitsluitend voor hun winstpremie speelden. "Ik heb de speurders niets nieuws verteld", beklemtoont Belic. "Volgens mij zijn er helemaal geen nieuwe elementen in dit dossier. Alle andere verhalen zijn niet meer dan dronkemanspraat van supporters." Ook Mathijssen, die als getuige optrad, zegt dat er niets aan de hand is. "Er is niets gebeurd en dat heb ik nu gewoon herhaald." Eenzelfde geluid bij Mbonabucya: "Ik heb niets misdaan maar ik ben wél uren in een cel gestopt. Als dit voetbal is, dan hoeft het voor mij niet meer."

Het is opmerkelijk dat de zaak, die door het bondsparket acht maanden geleden is geklasseerd, nu weer losbarst. Bistiaux staat er niet van te kijken: "Het onderzoek is geheim, ik ga ervanuit dat het parket grondig te werk is gegaan en daar u of mij dus niet over inlicht. Blijkbaar is de zaak nu in een stroomversnelling geraakt." Antwerp heeft er alle belang bij om de affaire uit te spitten want bij de voetbalbond is te horen dat de club mogelijk haar plaats bij de elite weer kan innemen als de omkoping wordt bewezen. Bistiaux: "Wij zijn benadeeld en als je belangen zijn geschaad, dan is het toch normaal dat je tot op het bot gaat? We werden slechte verliezers genoemd en er is met ons gelachen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de waarheid aan het licht komt."

Bij het parket van Hasselt was woordvoerder Erwin Steyls karig met commentaar. Zo wou hij er niet op ingaan of er nieuwe elementen zijn opgedoken en of er huiszoekingen zijn verricht. Bij Belic was dat alvast niet het geval. De doelman denkt overigens dat zijn lijdensweg er nog niet opzit. "Ik sluit niet uit dat er nog confrontaties komen." Bij de Truiense club lijkt niemand bezorgd. Op de website valt te lezen dat "de clubleiding ten stelligste gelooft in de onschuld van de genoemde spelers". Directeur Ludwig Sneyers knikt: "Ik durf mijn hand in het vuur steken voor die spelers. De stukken die ik zag toen het bondsparket de zaak onderzocht, stelden niets voor. Daar waren geen concrete bewijzen bij. Misschien gaat het nu over wat nieuws maar dat lijkt me onwaarschijnlijk." Wordt vervolgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234