Zaterdag 16/11/2019

Aanslag

Omgaan met aanslag: "Houd kinderen vandaag niet weg van sociale media"

Op sociale media vinden kinderen steun bij elkaar. Maar een realiteitscheck over wat ze daar gelezen hebben, is nuttig. Beeld ANP XTRA

De aanslag in Manchester raakt kinderen en tieners recht in hun leefwereld. Hoe moet je daar als ouder en als school mee omgaan? Vooral heel veel met hen praten, zeggen experts. Weghouden van sociale media is dan weer geen goed idee. "Daar vinden ze net gehoor en steun bij elkaar."

Wat zeg je tegen je twaalfjarige dochter die 's ochtends vroeg al met vriendinnetjes sms't over de aanslag in de zaal waar Ariana Grande optrad? Een concert waar enkelen van hen zondag ook naartoe zouden gaan in Antwerpen, nota bene. Hoe ga je als leraar om met een klas die over niets anders kan praten?

"Door heel veel te luisteren, hen te laten praten en zo eerlijk en zo duidelijk mogelijk te antwoorden", zegt kinderpsychologe Marijke Bisschop. "Geef geen flauwe antwoorden, zeg niet dat dat hier nooit kan gebeuren. Maar zeg wel dat we er samen alles aan gaan doen om dat te voorkomen. Dat we allemaal samen, kinderen en volwassenen, zullen vechten voor een goede wereld. "

Maatwerk

Een boodschap die de scholen ondertussen al goed begrepen hebben, zegt het Katholiek Onderwijs. "Onze scholen weten uit ervaring hoe belangrijk het is om naar de kinderen te luisteren, te horen of er bezorgdheden zijn en zullen op maat te werk gaan."

Luisteren en heel veel praten is inderdaad de clou, zegt ook Sibille Declercq van jongerentelefoon Awel. Om vier uur, na schooltijd, gaat de telefoonlijn open en Awel verwacht dan opnieuw heel wat reacties. Bij de vorige aanslagen werden zij zowel telefonisch als op hun online forum overstelpt door ongeruste kinderen. Een berichtje over hoe om te gaan met een aanslag werd meer dan zesduizend keer gedeeld. 

"Onderschat niet hoe dichtbij het voor hen op 22 maart al kwam", zegt Declercq. "Kinderen waren bang omdat hun mama in Brussel werkte. Ze durfden niet meer naar de stad om te winkelen. Onze boodschap is vandaag dezelfde als toen: het is normaal dat je bang bent, dat je je verdrietig of boos voelt. Maar we zeggen hen ook dat niet meer buitenkomen geen oplossing is, omdat dat net is wat de terroristen willen: dat wij bang zijn en dat er chaos is. En dat het dus belangrijk is dat we blijven doen wat we altijd al gedaan hebben."

Sociale media

Maar wat doe je met die externe factor die zo populair is bij tieners, de sociale media? Het is de plaats bij uitstek waar veel informatie gedeeld wordt, al is die niet altijd even betrouwbaar of geruststellend. Is het wel een goed idee om jongeren op dagen als vandaag op die platformen te laten surfen? Eigenlijk wel, zegt Declercq. "Het is hun leefwereld, die sociale media. Je kunt ze daar niet weghouden. Het is hun communicatieplatform bij uitstek geworden, de plaats waar ze met elkaar praten en waar ze dus ook steun kunnen vinden."

Al is het geen slecht idee om als ouder even te checken wat ze daar precies gelezen hebben, voegt Declercq er nog aan toe. "Dan kun je samen even overlopen of het allemaal wel klopt. Die realiteitscheck kan zeker geen kwaad."

Karrewiet

Voor jongere kinderen is er vanavond een uitzending van Karrewiet die volledig in het teken zal staan van de aanslag. Daarin zullen reacties van kinderen aan bod komen, zegt de VRT, maar zal hun kindreporter ook rondgeleid worden door het Sportpaleis door de veiligheidsaviseur van de concertzaal. Na het nieuwsprogramma volgt nog een uitzending waarin kinderen nog vragen kunnen stellen aan ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234