Zaterdag 07/12/2019

Omega Pharmatopman Coucke verdubbelt bonus

Marc Coucke, de CEO van Omega Pharma, heeft voor 2010 een variabele vergoeding gekregen van 156.000 euro, ruim dubbel zoveel als het jaar voordien.

Voor 2009 ontving Coucke een bonus van 70.000 euro. Het bedrag komt bovenop de vaste vergoeding van Coucke, 600.000 euro per jaar. Alles samen verdiende Coucke in 2010 dus 756.000 euro, blijkt uit het jaarverslag van Omega Pharma, dat gisteren werd vrijgegeven.

Omega Pharma, dat voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten verkoopt in de apotheek, haalde vorig jaar nipt zijn doelstelling van 4 procent meer ebitda of bedrijfskasstroom. Bij de bekendmaking van de cijfers merkte Bank Degroof-analist Marc Leemans op dat de kapitaalinvesteringen (capex) van Omega Pharma op een “all time high” van 42,5 miljoen euro kwamen. Het grootste gedeelte daarvan ging op aan niet-tastbare activa, zoals goodwill, merken en onderzoek.

Met andere woorden, Omega Pharma ‘kapitaliseerde’ de kosten voor de ontwikkeling van zijn nieuwe producten, zodat ze over enkele jaren kunnen worden afgeschreven en niet onmiddellijk in de resultaten opduiken. Dat verklaart deels waarom Omega Pharma tegen alle verwachtingen in toch nipt zijn groeivooruitzicht haalde.

Overnames

In het jaarverslag valt inderdaad te lezen dat de niet-tastbare activa vorig jaar stegen van 905 naar 998 miljoen euro. Het bedrijf schrijft dat toe aan een reeks overnames, zoals van ACO Vitamineral en Laboratoire de la Mer, waardoor werd beslist de investeringen in onderzoek op te krikken. Omega Pharma heeft voor 17,3 miljoen euro onderzoekskosten geboekt op zijn balans, en spreidt ze over vijf jaar, terwijl dat in 2009 nog maar 12 miljoen euro was.

Wat nog opduikt op de balans is een opmerkelijke toename van de investeringen in goodwill, die evolueerden van 9 naar 48 miljoen euro. Vooral de goodwill in West-Europa, zeg maar de valorisering van de merken, werd verhoogd. De activiteiten in West-Europa vertegenwoordigden in 2009 nog 164 miljoen euro, nu bijna 213 miljoen euro.

Voorts geeft het jaarverslag ook aan dat Omega Pharma al sinds 1998 elk jaar een hoger dividend uitkeert. Voor 2010 komt dat op 1 euro bruto of 0,75 euro netto. De aandeelhouders moeten daar op 2 mei nog mee instemmen. Op die vergadering zullen ze zich ook moeten uitspreken over de herbenoeming van Coucke als bestuurder. Die wil zijn mandaat hernieuwen tot 2015. Dat geldt ook voor Sam Sabbe, chief strategy officer van Omega Pharma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234