Zondag 13/06/2021

Ombudsman spit fraude EU-gebouwen uit

BRUSSEL

De ombudsman geeft hiermee gevolg aan een klacht van een journalist, die drie jaar geleden vergeefs documenten had opgevraagd over de financiering van de gebouwen Willy Brandt en Jozsef Antall.

Diamandouros eist dat het Europees Parlement meer duidelijkheid verschaft over het wettelijke kader voor de financiering van de gebouwen. Ook vraagt hij het EP toegang tot het rapport van een consultancyfirma, de openbare aanbesteding en de lijst van banken die door de projectontwikkelaar, de Belgische bouwpromotor Espace Leopold, werden gecontacteerd. Centraal staat de vraag of de Europese wetgeving inzake overheidsopdrachten correct is nageleefd. De zet van Diamandouros komt er na aandringen van een journalist, die de voorbije jaren tevergeefs viste achter informatie over de gebouwen Willy Brandt, Jozsef Antall en Altiero Spinelli.In november 2006 vroeg hij het Europees Parlement om informatie over de financiering van het gebouwencomplex, maar die werd hem toen ontzegd. Het EP was naar eigen zeggen niet bevoegd om informatie op te vragen die in handen was van de projectontwikkelaar. Ook het rapport van de consultancyfirma kreeg de journalist niet onder ogen omdat die vertrouwelijke commerciële informatie bevatte over het betrokken bedrijf.

Transparantie

Vlaams Europarlementslid Bart Staes juicht de eis tot onderzoek toe: “Ongeacht de afwikkeling van dit dossier is het een goede zaak dat de ombudsman een onderzoek vordert. Transparantie inzake openbare aanbestedingen is van groot belang. Als eerste ondervoorzitter van de Europese antifraudecommissie volgt Staes de zaak van nabij. “Het is duidelijk dat de betrokken journalist op een blinde muur is gestoten om aan informatie te komen. De ombudsman moet nu helpen die muur te doorbreken. Het is evenwel niet onlogisch dat het Europees Parlement in het verleden karig was met informatie.”, vertelt Staes. “Het complex werd officieel overgekocht van de projectontwikkelaar, voordien was alle info in handen van dat privébedrijf, dat de informatie niet vrijgaf. Is er gesjoemeld bij de financiering? Werd er gefraudeerd met de bestekken? Vragen die moeten beantwoord worden.”In 2002 had de journalist al eens aan de alarmbel getrokken over mogelijke onregelmatigheden bij een openbare aanbesteding in het kader van de financiering van het gebouw Altiero Spinelli. Antifraudedienst Olaf bekeek de zaak, maar kwam tot de conclusie dat er geen diepgaand onderzoek nodig was. De journalist richtte zich vervolgens tot ombudsman Diamandouros, die evenmin onder de indruk was van Olafs verweer. Hij verzoekt de antifraudedienst nu om het dossier opnieuw onder de loep te nemen. De ombudsman eist antwoord van het EP en Olaf ten laatste tegen 31 oktober.“Mogelijk beschikt de journalist over voorkennis en wordt hij getipt door een bouwconcern dat in het verleden naast de aanbestedingen grepen”, vervolgt Staes, die waarschuwt om al te voorbarige conclusies te koppelen aan de eis tot onderzoek van de ombudsman. “Wat Diamandouros nu doet is niet uitzonderlijk. Zijn actie betekent niet dat er automatisch stront aan de knikker hangt in het dossier van de Brusselse gebouwen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234