Zondag 23/01/2022

Ombudsman bevestigt wanpraktijken kabinet-Moerman

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

Minister Fientje Moerman (Open Vld) loog in een schriftelijke reactie aan het parlement over een consultancycontract. Bovendien lapte haar kabinet bij het toewijzen en opvolgen van dit contract verschillende regels van goed bestuur aan zijn laars. Dit blijkt volgens het weekblad Trends uit een voorlopig rapport van de Vlaamse ombudsman. De ombudsman treedt zo Rudy Aernoudt bij die de wanpraktijken liet onderzoeken.

Het onderzoek van de Vlaamse ombudsman Bernard Hubeau kwam er op vraag van Rudi Aernoudt, toen nog secretaris-generaal van het departement Economie-Wetenschap-Innovatie van de Vlaamse overheid, die een aantal wanpraktijken op het kabinet wilde laten onderzoeken. De feiten dateerden uit de periode dat hij kabinetschef was van Fientje Moerman. Gisteren raakte bekend dat Aernoudt door de Vlaamse regering ontslagen werd. In een reactie op zijn ontslag verwees Rudy Aernoudt zelf naar het nakende rapport van de Vlaamse ombudsman.

"Flagrante leugen"

Het voorlopige auditrapport legt volgens Trends "een flagrante, schriftelijke leugen bloot van de minister". Volgens het rapport stelde het Vlaams parlement op 22 november 2006 aan alle ministers schriftelijk de vraag welke consultancyopdrachten zij in de periode 22 juli 2004 tot 15 november 2005 hadden gegeven. Minister Moerman vermeldt in haar antwoord geen consultancyopdracht vanwege haar kabinet. De Vlaamse ombudsman toont in zijn rapport aan dat het kabinet Moerman minstens één consultancyopdracht toekende op 25 januari 2005 ter waarde van 65.340 euro.

Uit het rapport blijkt voorts dat de aanbesteding een vriendendienst was, aldus nog Trends. De ombudsman zou de grootste moeite hebben gehad om de nodige informatie te vinden. Hoewel de opdracht twee maal werd verlengd, blijft het onduidelijk welke prestaties er exact werden geleverd. Volgens het kabinet-Moerman is één en ander het gevolg van de personeelswissels en het veranderen van het e-mailprogramma.

Harde beoordeling

Volgens Trends geeft de ombudsman een harde beoordeling. Hij betreurt dat er geen volledig gunningsdossier kon worden voorgelegd en wijst erop dat principieel de gunningsprocedure voor een overheidsopdracht door het departement en niet het kabinet moet worden georganiseerd. De ombudsman heeft ook sterk de indruk dat het beginsel dat aanbestedende overheden de aannemers, de leveranciers en de dienstverleners op gelijke, niet-discriminerende en transparante wijze moeten behandelen, niet gerespecteerd is.

"Ook kan men zich de vraag stellen in hoeverre een minister met een uitgebreid kabinet externe ondersteuning nodig heeft bij het voorbereiden van toespraken", citeert het weekblad de ombudsman nog. In zijn aanbeveling dringt de Vlaamse ombudsman aan op de uitvoering van het Beter Bestuurlijk Beleid (BB), het Vlaams actieplan dat moet leiden tot een efficiënte reorganisatie van de Vlaamse administratie en de Vlaamse ministeriële kabinetten. (belga/dm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234