Woensdag 28/10/2020

Grootouders

‘Oma en opa spelen nog altijd belangrijke rol in leven van tienerkleinkinderen’

Opa en oma met kleinkind.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Grootouders spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven van tienerkleinkinderen. Dat blijkt donderdag uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van de tieners.

De Gezinsbond onderzocht welke rol grootouders nog spelen in het leven van hun kleinkinderen als die de tienerleeftijd bereikt hebben. Uit het onderzoek blijkt dat oma en opa voor de tieners een belangrijk klankbord blijven.

Het gespreksonderwerp bij uitstek als de tieners op bezoek zijn, is school. Gevoelige onderwerpen, zoals alcohol of seksualiteit, komen amper aan bod. 28 procent van de grootouders is wel een belangrijk klankbord voor de tieners over de relatie met hun ouders.

“De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van tieners, slechts 17 procent vindt dit wel lastig. De emotionele en psychologische afstand die er vroeger tussen de generaties was, is er vandaag veel minder. Over de school wordt het meest van gedachten gewisseld, gevolgd door de hobby’s, gezondheid en de toekomst. De tieners praten ook graag over de vrienden”, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Eten

Over het algemeen zijn de grootouders tevreden over het aantal contacten die ze hebben met hun tienerkleinkinderen. Slechts één op de vier wil hen meer zien.

Een op de drie grootouders kookt lekker eten als strategie om de tieners te zien: ze nodigen hen uit om te komen eten of te logeren om contact met hen te kunnen hebben. Ze organiseren ook familiefeesten omdat ze het belangrijk vinden om de hele familie samen te brengen.

Grootouders hebben niet alleen in levende lijve contact met hun tienerkleinkinderen, maar ook via telefoon of sociale media. 78 procent zegt dat ze de voorbije 2 weken via telefoon, berichtjes of een videogesprek met hen contact heeft gehad. WhatsApp is het populairste mediakanaal: ongeveer de helft van de grootouders gebruikt het voor contact met hun kleinkinderen.

Smartphone

Kleine kanttekening: Een grote groep grootouders vindt wel dat tieners te veel met hun smartphone bezig zijn. “Ze maken zich vooral ongerust over de impact daarvan op het dagelijks leven van hun kleinkinderen”, zegt Elke Valgaeren.

In het grootouderonderzoek werden de grootouders ook bevraagd over hun roepnaam. Daaruit blijkt dat “opa” en “oma” veruit de meest gebruikte roepnamen blijven. Minder populair zijn ‘bompa/bomma’ of ‘vake/moeke’. Er zijn ook regionale verschillen: ‘bompa’s’ en ‘bomma’s’ wonen vooral in de provincie Antwerpen, ‘vakes’ en ‘moekes’ komen minder voor in West- en Oost-Vlaanderen. Er is ook veel creativiteit voor andere roepnamen: ‘nonna’, ‘nanou’, ‘meter’, ‘moeti’ en ‘mamieke’ voor de grootmoeders en ‘apoe’, ‘bompi’, ‘nono’, ‘papinoe’ en ‘paps’ voor de grootvaders.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234