Vrijdag 27/01/2023

Update

OM wil mail over Evert de Clercq niet aan dossier kasteelmoord toevoegen

Procureur Fien Maddens. Beeld AFP
Procureur Fien Maddens.Beeld AFP

Op het proces over de kasteelmoord heeft het openbaar ministerie aangekondigd dat het de mail over Evert de Clercq niet aan het dossier wil voegen. Procureur Fien Maddens stelde dat dit door de wet op de bijzondere opsporingsmethoden zelfs niet mogelijk is.

EB

Dat bleek deze namiddag op de voorlopig laatste zitting voor de pleidooien in de zaak van de kasteelmoord. De zitting liep 40 minuten vertraging op door het verzoekschrift tot voorlopige invrijheidsstelling van Pierre Serry. André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (66), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor hun rol in de moord op Stijn Saelens uit Wingene.

Tijdens de laatste getuigenzitting ontstond een hevige discussie over een artikel in Het Laatste Nieuws. Daarin werd beweerd dat Evert de Clercq in zijn cel in de Ieperse gevangenis afgeluisterd was. Aan een celgenoot zou hij toen verteld hebben dat een Nederlands crematorium Stijn Saelens voor 375 euro ging doen verdwijnen. Thomas Gillis, de advocaat van de Zeeuw, vroeg om duidelijkheid, aangezien de bewuste informatie helemaal niet in het dossier zit.

De zaak werd uitgesteld om het OM standpunt te laten innemen over de kwestie. Maandagnamiddag stelde procureur Fien Maddens dat het de mail op basis van de wet op de bijzondere opsporingsmethoden niet kan voegen. "Ik wist dat men het niet zou voegen, omdat het verhaal volstrekte larie is", reageerde meester Thomas Gillis. "Maar men verwijst naar de BOM-wet, het kan dus bijna niet anders dan dat het via het informantennetwerk zal zijn."

De advocaat van Evert de Clercq ging zelf op onderzoek uit en achterhaalde wie achter de mail zou zitten. "Er was een man die een goed jaar geleden zich nogal vreemd gedroeg en nogal hengelde naar informatie in deze zaak. Ze waren in september 2016 samen tewerkgesteld in de wasserij van de gevangenis van Ieper." De Nederlander laat zich Mark-Anthonie van Wilderoden noemen. "Die naam zal misschien bij uw zetel, bij de pers of bij de andere advocaten een belletje doen rinkelen."

Meester Gillis legde uit dat A.D.B., de echte naam van de nephertog, in Nederland justitie al voor aap had gezet. In een groot dossier tegen een motorbende was hij immers ook een zogezegde kroongetuige op basis van gesprekken in de gevangenis. Achteraf bleken zijn verklaringen helemaal niets waard te zijn. "Het is een wolf in schaapskleren, mensen belazeren is zijn beroep", citeerde Gillis de Nederlandse pers.

Na zijn veroordelingen voor oplichting en schriftvervalsing kwam A.D.B. blijkbaar in januari 2017 in Ierland terecht. Daar belandde hij in de gevangenis voor diefstallen. In de Ierse pers werd de man vergeleken met de rol van Leonardo di Caprio in de film 'Catch me if you can'. "Alleen wordt hij wel steeds gepakt, merken ze fijntjes op. Ik geloof niet in toeval, natuurlijk komt die mail van die man."

De zaak werd uitgesteld om het OM een standpunt te laten innemen over de kwestie. "Ik verwijs naar de wet op de bijzondere opsporingsmethoden. Het parket is wettelijk in de onmogelijkheid om deze mail te voegen aan het dossier. En we zullen het dus niet doen", aldus procureur Fien Maddens.

Nog geen beslissing over vrijlating Pierre Serry

In de zaak van de kasteelmoord hebben de advocaten van Pierre Serry (66) bijna anderhalf uur lang de voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt bepleit. Serry zit ondertussen ruim vijf jaar in voorhechtenis. De Brugse correctionele rechtbank heeft nog geen beslissing genomen.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt door de speurders beschouwd als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry trad op als tussenpersoon bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten ook aangetroffen vlak bij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Tijdens het onderzoek hield Pierre Serry jarenlang de lippen stijf op elkaar. In 2016 bekende hij dan toch dat hij van dokter Gyselbrecht de opdracht kreeg om Saelens uit de weg te laten ruimen. Uiteindelijk gaf Gyselbrecht tijdens het proces ook toe.

Op 3 april vroeg Pierre Serry al tevergeefs om zijn voorwaardelijke vrijlating. Toen verwezen zijn advocaten naar zijn medische problemen en naar de jarenlange voorhechtenis. "Onze cliënt verleent ook zijn volledige medewerking aan het onderzoek", aldus meester Walter Damen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234