Zaterdag 20/07/2019

Update

OM vordert zware straf voor Borgloonse korpschef

Het openbaar ministerie (OM) in Tongeren vorderde in drie dossiers een totale gevangenisstraf van 3 jaar en 15 maanden met de helft uitstel voor de Borgloonse korpschef Benny Reenaers. De 58-jarige man staat terecht voor valsheid in geschriften en de aanranding van de eerbaarheid, maar weerlegt de feiten.

De drie dossiers kaderen in een groot proces tegen de korpschef en zeven politiemannen - waaronder een hoofdcommissaris en een commissaris - uit de politiezone Borgloon. De eerste zitting van vier werd volledig gewijd aan korpschef Benny Reenaers.

Bepoteld
De 58-jarige man uit Wellen staat onder meer terecht voor de aanranding van de eerbaarheid van verschillende vrouwen. Zo zou hij meermaals op de werkvloer en tijdens teambuildings vrouwelijke collega's hebben bepoteld en ook schunnig taalgebruik was geen uitzondering. "Hierbij maakte hij duidelijk misbruik van zijn leidinggevende functie. De meeste slachtoffers bevonden zich in een zwakkere positie", aldus het openbaar ministerie, die voor deze feiten een gevangenisstraf vroeg van één jaar, met de helft uitstel.

Vervalst pv
De zwaarste straf werd gevorderd in een dossier omtrent het vervalsen van een proces verbaal tegen een roekeloze vrachtwagenchauffeur. Zo stond er in het pv dat Reenaers tijdens de achtervolging zelf reed met zijn eigen wagen, terwijl hij in feite achteraan zat in een burgervoertuig. "Door daarover te liegen probeerde Reenaers het pv meer bewijskracht te geven. Dit is ontoelaatbaar. Ik ben als openbaar ministerie in dergelijke zaken afhankelijk van de pv's van de politie en ik ga er dan ook van uit dat deze pv's tot in de puntjes juist zijn. Ik vorder een gevangenisstraf van twee jaar met de helft uitstel", aldus het openbaar ministerie.

Wapens
In een derde dossier - eveneens valsheid in geschriften - werd nog eens 15 maanden met de helft uitstel gevorderd. Reenaers zou zichzelf verschillende wapens toegeëigend hebben. Het betreft wapens die na het ingaan van de verstrengde wapenwet in 2006 door burgers op het politiekantoor werden ingeleverd. Benny Reenaers en zijn advocaat Luk Delbrouck ontkennen en weerleggen de feiten met klem. In het wapendossier en het dossier van het valse pv vraagt de verdediging nadrukkelijk de vrijspraak. Op de pleidooien in de zaak rond de aanranding van de eerbaarheid is het wachten tot donderdag 3 oktober.

Naast de agenten moeten ook drie burgers uit de Limburgse gemeenten Borgloon, Wellen en Kortessem zich de komende weken verantwoorden. In totaal gaat het om zes dossiers waarin de beklaagden samen of afzonderlijk beticht worden van het vervalsen van pv's en oplichting. Voor het proces zijn vier donderdagzittingen uitgetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden