Woensdag 11/12/2019

Update

OM vordert achttien maanden effectief voor Belkacem

Beeld BELGA

Het openbaar ministerie heeft achttien maanden cel en 550 euro boete gevorderd voor Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium. Hij wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims in verschillende YouTube-filmpjes, en voor het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel. Belkacem was niet aanwezig op de zitting van het hof van beroep, omdat hij volgens zijn advocaat "rust" wil en de "gemoederen wat wil laten bedaren."

Belkacem werd voor deze feiten in eerste aanleg vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete. Het OM was het volledig eens met de motivering in het vonnis, maar kon zich niet vinden in de straf. "De eerste rechter zegt dat hij weinig blijk geeft van schuldbesef, maar geeft hem toch een straf deels met uitstel, in de hoop op beterschap. Ik vind dat deze man geen uitstel verdient, want hij zal niet veranderen. Een maand nadat dit vonnis was uitgesproken, zat hij opnieuw in de cel voor het aanzetten tot haat en geweld na het nikab-incident in Sint-Jans-Molenbeek", aldus advocaat-generaal Luc Holsters.

Voor die feiten werd Belkacem in november 2012 veroordeeld tot zes maanden cel. Holsters meende dat er sprake kon zijn van opslorping met dat vonnis, maar vorderde bijkomend nog achttien maanden cel.

Drukpersmisdrijven
De verdediging voerde dezelfde argumenten aan als tijdens het proces in eerste aanleg. De advocaat van Belkacem stelde eerst dat de rechter in eerste aanleg onbevoegd was om te oordelen, omdat het om een drukpersmisdrijf gaat. Hij had dat destijds ook al opgeworpen, maar de rechter had toen geoordeeld dat de uitlatingen van Belkacem in de YouTube-filmpjes gesproken mededelingen zijn en dus geen drukpersmisdrijven.

Meester Walter Damen pleitte voorts dat er van enige belaging van Frank Vanhecke geen sprake kan zijn, omdat het YouTube-filmpje over de dood van Marie-Rose Morel maar één keer op het internet gepost werd. "Het gaat dus om een eenmalig feit, terwijl belaging een repetitief karakter vereist. De rechter stelde dat het meermaals geraadpleegd kon worden, maar ik ben het daar niet mee eens. De belaging moet zich bovendien beperken tot de persoon op zich, in dit geval dus Marie-Rose Morel, en kan niet uitgebreid worden naar Frank Vanhecke."

Aanzetten tot haat en geweld
Ook het aanzetten tot haat en geweld in de filmpjes betwistte de advocaat. Belkacem heeft volgens hem inderdaad een aantal straffe uitspraken gedaan, maar dat doen wel meer mensen.

Filip Dewinter, die in de filmpjes vernoemd werd, Frank Vanhecke en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding stelden zich burgerlijke partij en eisten een symbolische euro schadevergoeding. Wat Belkacem allemaal in de filmpjes gezegd had, valt volgens hen niet meer binnen de grenzen van de vrije meningsuiting.

Het arrest wordt op 23 mei uitgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234