Dinsdag 31/03/2020

Update

OM vordert 29 jaar cel voor organisator Ömer

Ömer Cögürcü was de organisator van de moord.Beeld UNKNOWN

Het openbaar ministerie heeft vandaag 29 jaar opsluiting gevorderd voor Ömer Cögürcü (33), die volgens de Antwerpse assisenjury de moord op Ibrahim "Ibo" Dogru (35) georganiseerd had. Voor schutter Yusuf Okan (29) vroeg advocaat-generaal Björn Backx 27 jaar en voor wapenleverancier Atila Cakmak (38) 23 jaar cel.

De advocaat-generaal vond dat de rol die de beschuldigden gespeeld hadden, het zwaarst moest doorwegen op de strafmaat. "Ömer was de organisator, diegene die de anderen gebruikt had zonder zelf zijn handen vuil te maken. Gelet op zijn dominante persoonlijkheid vind ik hem een gevaar voor de samenleving", aldus Backx. Ook al had Ömer de trekker niet overgehaald, toch vond de advocaat-generaal dat Ömer de zwaarste straf verdiende.

Gebruikt
Yusuf had het doodvonnis van Ibo gewetenloos uitgevoerd en had hem op 7 februari 2008 vijf kogels door zijn lichaam gejaagd, nadat hij vernielingen had aangericht in het café van Yusuf en Ömer. "Atila tot slot is de gehoorzame knecht van Ömer. Als die iets zegt, dan springt hij. Atila zegt dat hij gebruikt werd, maar veel spijt heb ik bij hem niet gemerkt."

De advocaat-generaal wilde voor elk van de beschuldigden één verzachtende omstandigheid aanvaarden. Voor Yusuf is dat de wijze waarop hij zijn rechters tegemoet was getreden. Volgens Backx toonde hij dat hij inzicht heeft in het leed dat hij veroorzaakte. Voor Ömer en Atila is dat hun gunstig strafrechtelijk verleden.

Milde straffen
De advocaten van de beschuldigden hebben de Antwerpse assisenjury en het hof alvast gevraagd om mild te zijn voor hun cliënten bij de bepaling van de strafmaat. Meester Bart De Schrijver mocht de spits afbijten voor Yusuf. Hij verwees naar de moraliteitsgetuigen die zijn cliënt als een rustige, vriendelijke, behulpzame en niet-agressieve man hadden omschreven. Yusuf had volgens hem ook oprecht spijt en berouw. "Hij heeft de familie van Ibo een brief geschreven in de gevangenis. Dat was niet gemakkelijk voor hem en hij heeft er dan ook maanden over gedaan, maar het is een belangrijke loutering voor hem geweest om tegenover die mensen te zeggen: ik ben schuldig en ik verdien gestraft te worden."

Ook Meester Philippe Carsau verwees namens Ömer naar de moraliteit. "Over de figuur en de persoonlijkheid van mijn cliënt kan niets slecht gezegd worden. Maar liefst 101 bewoners uit het kleine Turkse dorpje waar hij vandaan komt, hebben in het kader van de moraliteit een document ondertekend waarin staat dat ze hem altijd als een correct en hulpvaardig man hebben ervaren."

Laag IQ
Meester Liliane Verjauw sloot namens Atila het rijtje af en verwees in de eerste plaats naar zijn laag IQ. "Dat heeft een belangrijke invloed gehad op zijn volgzame gedrag tijdens de feiten. Hij heeft daardoor ook vele dingen verkeerd ingeschat." Ook zij herinnerde de jury en het hof aan de positieve getuigenissen van onder meer zijn vriendin en de moeder van zijn overleden verloofde.

Zoals steeds kregen de beschuldigden nog het laatste woord. Yusuf bood uitvoerig zijn verontschuldigingen aan, niet alleen aan het slachtoffer en zijn familie, maar ook aan zijn eigen familie en het hele Turkse volk, dat hij slecht vertegenwoordigd had. Ömer zei alleen dat hij het oordeel van de jury en het hof ging respecteren. Atila verklaarde tot slot dat hij zich schaamde en dat de feiten nooit hadden mogen gebeuren. De jury en het hof beraadslagen momenteel over de strafmaat. (belga/ypu)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234