Zondag 23/02/2020

OM vordert 28 jaar cel voor uitvoeren "zelfmoordpact"

De beschuldigde Van San was ervan overtuigd dat Patricia Stassyns dood wilde.Beeld BELGA

Het openbaar ministerie heeft 28 jaar opsluiting gevorderd voor Kris Van San (36) uit Mechelen. Een Antwerpse assisenjury verklaarde hem gisteren schuldig aan de moord op zijn vriendin Patricia Stassyns (47) uit Dendermonde. De beschuldigde blijft volhouden dat hij enkel het zelfmoordpact uitvoerde dat ze maanden daarvoor samen waren overeengekomen.

Kris had zijn vriendin op 13 december 2009 gedood in zijn appartement aan de Spiegelstraat. Hij had haar eerst gewurgd met zijn handen, vervolgens nog eens met een broekriem en daarna had hij haar hoofd in een bad met water gestoken om te kijken of er zich nog luchtbellen vormden. Volgens de beschuldigde voerde hij het zelfmoordpact uit dat ze zeven maanden eerder samen waren overeengekomen.

Het openbaar ministerie zag daar echter geen verzachtende omstandigheid in. "Ik heb de indruk dat hij nog altijd achter zijn daad staat, dat hij nog altijd gelooft dat hij het deed om haar te helpen en omdat hij haar graag zag. Die houding stelt me enigszins ongerust. Hij kan na alles wat hij hier gehoord heeft toch niet meer volhouden dat hij handelde op vraag en met het akkoord van Patricia? Hij tracht hier van zijn waarheid dé waarheid te maken", zei advocaat-generaal Björn Backx.

Eigen waarheid
Hij had ook nog niet de minste spijt bij de beschuldigde opgemerkt. "Er zitten hier in de zaal wel mensen die bezig zijn met een rouwproces. Besef je wel wat je hen aandoet? Ik merk geen berouw, geen empathie naar de nabestaanden. Je blijft afgezonderd in je eigen wereld met je eigen waarheid." Backx zag alleen in het blanco strafblad van de beschuldigde een verzachtende omstandigheid, waardoor hij niet levenslang vorderde.

De advocaten van Kris Van San (36) zagen wél een verzachtende omstandigheid in het zelfmoordplan dat hij met Patricia Stassyns (47) was overeengekomen. "Hij was ervan overtuigd dat hij haar doodde omdat ze dat wilde", stelde meester Tim De Hertogh. Kris was niet op de hoogte van de positieve wending in Patricia's leven, omdat ze enkel haar kommer en kwel met hem deelde. "Uit de elementen waarover hij op dat moment beschikte, bleek niet dat ze was teruggekomen op hun plan om er samen een einde aan te maken. Hij was er ten stelligste van overtuigd dat hij hun gemeenschappelijk zelfmoordpact uitvoerde."

Blanco strafblad
De Hertogh zag daarnaast ook een verzachtende omstandigheid in zijn blanco strafblad, net zoals het openbaar ministerie, en drukte de juryleden op het hart dat de kans op recidive heel klein is. Hij vroeg hen dan ook om Kris een straf op te leggen die hem nog enige kans geeft.

De beschuldigde kreeg zoals steeds het laatste woord, maar hij had niets meer toe te voegen aan het pleidooi van zijn advocaat. De jury trok zich daarop samen met het hof terug om te beraadslagen over een gepaste straf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234