Dinsdag 01/12/2020

Opinie

Om een rampzalige terugslag te vermijden, moet de Waalse regering, en Magnette op kop, iets reëels binnenhalen

Waals minister-president Paul Magnette (r.).Beeld BELGA

Alain Gerlache is mediawatcher bij de RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Canada en de Europese Unie hebben nog een goede week om het handelsverdag CETA te ondertekenen. Maar één nederzetting blijft moedig weerstand bieden aan de overmacht: de Walen, met aan het hoofd een onversaagde Paul Magnette. Magnetix, zeg maar.

Oké, je kunt de felle discussies over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada niet herleiden tot een stripverhaal. Toch zit er iets heroïsch aan het verzet van het kleine Wallonië tegen dit trans-Atlantische akkoord. En sinds de stemming in het parlement in Namen, dat het akkoord van de hand wees, ook een soort verwondering over de eigen vermetelheid. Wallonië als laatste bolwerk van Europees links? We weten hoe hard de Waalse minister-president Magnette begaan is met de toekomst van het socialisme in Europa. Kan hij zich iets beters dromen? Moment suprême was toen Jean-Luc Melenchon, de kandidaat-president van radicaal-links in Frankrijk en de zelfverklaarde woordvoerder van de 'weerstand' in Frankrijk, vol lof was over "de Belgische afgevaardigden van het Wallonië Gewest". Het is niet helemaal correct, maar dat vergeven we hem.

Alain Gerlache.Beeld RTBF

Los van de grote principes die aan de orde zijn, brengt de kwestie natuurlijk ook wat klein gewin voor de PS en Paul Magnette. De aankondiging van de sluiting van de Caterpillar-vestiging in Gosselies-Charleroi bracht de storytelling van zijn regering over de wederopbouw van Wallonië een zware slag toe. De opmars van de PTB lijkt niet te stoppen. Haalde de partij van Di Rupo in 2014 vijf keer de score van Raoul Hedebouws organisatie, in de jongste peilingen is extreemlinks geklommen tot de helft van de stemmen van de PS.

Voor de socialisten is een sterk staaltje dus welgekomen, ook al omdat ze zo de federale regering dwarszitten. Te beginnen bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die voor links in Wallonië het boegbeeld is van het liberaal rechts, een 'klassenvijand' volgens het marxistische jargon dat alsmaar meer in zwang raakt.

Toch zal na de vlucht geland moeten worden. En dat zou best gevoelig kunnen liggen. Je kunt je moeilijk voorstellen dat Wallonië de EU zal blijven blokkeren. In België raakt het Waalse verzet het terugkerende thema van de twee democratieën aan, waarbij de zuidelijke opnieuw de noordelijke dwarsboomt. Dat is niet wat Elio Di Rupo opnieuw naar de Wetstraat 16 zal brengen, wat hij nog altijd hoopt. Ook al was de bevoegdheid van de deelstaten op het vlak van internationale verdragen aanvankelijk een Vlaamse eis. Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.

Voor wie op Twitter vertoeft: bij @ptbbelgique hebben ze ongetwijfeld al een snoeiharde tweet klaarzitten, die luttele seconden vertrekt nadat Magnette zal hebben aangekondigd dat Wallonië CETA uiteindelijk toch heeft goedgekeurd.

Maar welk CETA? Wat is de inhoudelijke manoeuvreerruimte? Dát is de inzet. Er zijn nog altijd reële pijnpunten. De ongerustheid van de landbouwers bijvoorbeeld. Ze verklaren ten dele de weerstand van de cdH tegen het akkoord en de relatieve discretie van de MR, die nochtans voor is. Of de bezorgdheden van de vakbonden van de openbare diensten. Of de milieubekommernissen die Ecolo naar voren schuift.

Om een rampzalige terugslag te vermijden, moet de Waalse regering, en Paul Magnette op kop, iets reëels binnenhalen. Dat kan alleen als ze bondgenoten vindt. Die zijn er zelfs in Canada, zoals de delegatie van een tiental Canadese academici aantoont, die de grote moed van de Walen in hun verzet tegen CETA toejuichen. De tijd is rijp voor de onverzettelijke Walen om hun dorpje te verlaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234