Donderdag 15/04/2021

Undercover

Om een leeuw te schieten, moet je bij de slager zijn

null Beeld AP
Beeld AP

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer betaalde 50.000 dollar om in Zimbabwe leeuw Cecil te gaan afschieten. De Morgen ging undercover en wist bij Zuid-Afrikaanse jagers interessantere deals te versieren. "Voor een driedaagse jacht op een leeuwin betaalt u 6.900 euro, alles inclusief. We doen dan zelfs uw vuile was."

Zeventien jaar lang al is de Zuid-Afrikaan Pieter Kriel professioneel jager op gevaarlijk groot wild en minder gevaarlijk 'plains game', snellopend savannewild, zoals antilopen en gazellen. Vanuit Pretoria runt Pieter zijn jachtbedrijf Hunting in Africa. Op zijn website huntinginafrica-safaris.com prijst hij aan de rest van de wereld zijn diensten aan als betaalbare specialist in de leeuwenjacht in Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Mozambique en Tanzania.

We bellen hem en stellen ons voor als een Vlaamse jager die de konijnen en fazanten beu is en samen met drie bevriende jagers verlangt naar het echtere en grotere werk. "Op welk echt en groot beest wilt u dan jagen?", vraagt hij.

Wat hebt u in de aanbieding?
Pieter Kriel: "De Big Five - olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Koedoe, eland, antilopen... Alles."

Ik veronderstel dat de jacht op een beest van de Big Five erg duur is?
"De buffel kost nu ongeveer 13.000 euro. Maar de prijzen voor alle andere dieren zijn vrij redelijk. Omdat jullie met vier zijn, wil ik jullie graag ofwel groepskorting geven, ofwel er een dier extra gratis aan toevoegen."

Duurt het lang om vergunningen voor de Big Five in orde te krijgen?
"Als u voor de leeuw kiest, moeten we daarvoor een vergunning aanvragen, maar dat is louter formaliteit. No big deal. De buffel mogen we zonder vergunning schieten. Het enige wat u nodig hebt, is uw Belgische jachtvergunning en een uitnodiging van mij. Op de Big Five mag u alleen jagen met een geweer van minstens .375 kaliber."

Dat kunt u ons leveren?
"Natuurlijk, maar u mag gerust uw eigen wapen meebrengen. U moet alleen kunnen bewijzen dat u de eigenaar van het geweer in kwestie bent. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u dan een importvergunning. Als u terugreist naar België, laat u uw vergunning zien, waarna de politie uw wapen overneemt en het naar uw vliegtuig brengt."

Op uw website zag ik dat u 6.200 euro vraagt voor drie dagen jagen op een leeuwin.
"Dat klopt, maar de prijzen zijn aan het stijgen door de zeer grote vraag. Onvoorstelbaar veel mensen willen dolgraag een leeuw schieten. Volgend jaar kost een driedaagse jacht op een leeuwin waarschijnlijk 6.900 euro. Daar is alles in inbegrepen: slapen, eten, drinken én uw was. Zodra u het voorschot op mijn rekening gestort hebt, leg ik de jacht vast. Vlak voor uw vertrek naar huis betaalt u het saldo."

Kan dat met een kredietkaart?
"Zeker. Maar u moet op voorhand uw bank inlichten dat er in Zuid-Afrika een flink bedrag geïncasseerd zal worden, anders denken ze dat ik uw kaart gestolen heb."

De prijslijst van Hunting in Africa Safaris

Baviaan en jakhals zijn vanwege de overvloed gratis.
Als u ze als trofee wilt meenemen: 135 euro

Buffelstier: 13.000 euro

Buffelkoe: 5.000 euro

Leeuwin: 6.900 euro (voor drie dagen)

Giraf: 2.700 euro

Gewone zebra: 1.400 euro

Bergzebra: 2.500 euro

Archieffoto van het hoofd en de huid van een geschoten leeuw. Beeld AP
Archieffoto van het hoofd en de huid van een geschoten leeuw.Beeld AP

Professioneel jager en gediplomeerd taxidermist Kobus Vrey baat in Pretoria het jachtsafaribureau Shingelani uit. Op zijn website shingelani.co.za biedt hij kant-en-klare jachtvakanties aan. De jacht op een buffel, neushoorn of nijlpaard duurt minimaal 10 dagen, de jacht op een luipaard en leeuw 14 dagen en de jacht op een olifant 21 dagen. Jacht op plains game zoals antilopen, gazellen, zebra's, giraffen en wrattenzwijnen 7 dagen.

We bellen Kobus en stellen ons opnieuw voor als een Vlaamse jager die samen met drie vrienden in de zomer van 2016 de patrijs wil inruilen voor de leeuw of de olifant.

"Juli of augustus is uitstekend voor de jacht in zuidelijk Afrika", zegt hij. "Plains game kost 295 euro per dag per jager, alles inclusief. We halen u dan op de luchthaven af en brengen u naar de lodge. In die prijs zitten het verblijf en alle maaltijden, de was van uw kleren en de vergoeding voor de professionele jager die u zal begeleiden."

Hoeveel kost de jacht op de Big Five?
Kobus Vrey: "550 euro per dag, per jager. Op welke dieren wilt u jagen?"

Luipaard of leeuw. Misschien ook op olifant, als dat niet te lastig is?
"Er is zeker tijd genoeg om te regelen dat jullie met vier mensen op gevaarlijk groot wild komen jagen. Buffel, luipaard en leeuw behoren tot de mogelijkheden, net als de olifant."

De prijslijst van Shingelani Safaris

Plains game: vanaf 2.065 euro

Oude buffel: 8.000 euro

Neushoorn, nijlpaard: vanaf 5.500 euro

Luipaard, leeuw: vanaf 7.700 euro

Sabelantiloop: vanaf 9.000 euro

Olifant: vanaf 11.550 euro

Als we op olifant jagen, moeten we 21 dagen voorzien, of in totaal 11.550 euro?
"Ja. Ik zal ook even checken of jullie op een nijlpaard kunnen jagen. Of wat dacht u van de neushoorn? U kunt de kadavers zelf meenemen en een taxidermist in uw eigen land inschakelen. Of u kunt het prepareren van de jachttrofeeën aan ons overlaten."

Is het transport van trofeeën nog makkelijk te organiseren? Na Cecil laten veel luchtvaartmaatschappijen weten dat ze geen wildtrofeeën meer op hun vliegtuigen willen.
"Wij werken samen met EMIAC uit Johannesburg. Zij zijn gespecialiseerd in het versturen van wildtrofeeën over de hele wereld. Onze taxidermist bezorgt hen uw trofeeën en zij verschepen ze naar uw land. U moet rekenen op een wachttijd van vier tot acht maanden."

Hebben jullie een vertegenwoordiger in België met wie ik verder kan afspreken?
"Natuurlijk. D.J. is onze vertegenwoordiger voor Nederland en België."

Een Amerikaanse tandarts betaalde 50.000 dollar om in Zimbabwe leeuw Cecil te gaan afschieten. Beeld PHOTO_NEWS
Een Amerikaanse tandarts betaalde 50.000 dollar om in Zimbabwe leeuw Cecil te gaan afschieten.Beeld PHOTO_NEWS

In het gewone leven is D. J. zelfstandig slager en traiteur in de gemeente B. Sinds vorig jaar behartigt hij de belangen van Kobus Vrey in de lage landen.

We bellen hem middenin zijn jachtvakantie in Oostenrijk. Een collega-jager stoort nooit, dus legt hij met plezier zijn geweer opzij om ons wegwijs te maken in de Afrikaanse jacht op grof wild.

Hij start meteen met goede raad: "Laat je eigen wapens thuis en vraag Kobus om voor geweren te zorgen, want in de luchthaven van Johannesburg laten ze je gegarandeerd 50 euro per wapen betalen, zelfs als je met alles in orde bent. Het beste is dat je geen enkel wapen meeneemt, zelfs geen jachtmes. Wat je wel nodig hebt, zijn bottines met platte zolen."

Waarom platte zolen? Verlies je dan niet alle grip?
D.J.: "In Zuid-Afrika heb je geen grip nodig. Het is er redelijk vlak, met rood zand. Je zult het wel zien: alle jagers dragen er bottines met 'kletskoppen'. Dat loopt zacht, want van het minste lawaai schrikken de beesten op."

"In Afrika schiet ik alles binnen de 100 meter (in Vlaanderen geldt een uniforme afstandsregel van 150 meter; in Zuid-Afrika varieert de wettelijke afstand afhankelijk van de soort tussen 80 tot 300 meter, JS). Hier in Oostenrijk moet je schieten op 350 meter. Vervolgens moet je dat beest zelf gaan halen: 350 meter naar boven, 350 meter terug naar beneden. Dan ben je zelf steendood."

"In Afrika niet, daar sluip je het laatste stukje op je buik en wordt je prooi naderhand met een winch aan de tractor in de kofferbak geladen. Maar vergis je niet: het is geen kermis waar je zelf beslist: nu schiet ik een impala en straks iets anders. Zo werkt het niet."

We zullen dus niet op gekweekt wild schieten?
"Er wordt gekweekt, maar het is en blijft wild. Je ziet giraffen en zebra's, en zodra je terreinwagen stopt, zijn ze weg. Dan is het de uitdaging om ze te zoeken. Voor oudere jagers die iets moeilijker te been zijn, zijn er hutjes aan de eet- en drinkplaatsen, waar ze op het wild kunnen zitten wachten. Dat is perfect. Hebben jullie een voorkeur voor wat jullie willen schieten?"

We hebben zin om op groot wild te gaan jagen, ook al hebben we dat nog nooit gedaan.
"Dan begin je toch best eerst met kleiner wild, zoals een impala. Dat beest is ongeveer even groot als een damhert. Of een koedoe: die heeft de lengte van een groot hert. Pas daarna is het tijd voor het zwaardere werk."

"Kobus zal je tijdens je verblijf zeker ook aanbieden om voor pakweg 9.000 euro een sabelantiloop te schieten. Dan is het ja of nee. 'Ja', wil zeggen dat het dier van jou is. Hij heeft ook pakketjes voor buffels in de aanbieding die redelijk goedkoop zijn. Dat zijn dan oude buffels. Reken op 8.000 euro het stuk. Zo'n beest weegt 3.000 kilo; het is een dag werk om het op te ruimen."

"Bij Kobus weet je op voorhand wat je moet betalen en sta je nooit voor verrassingen. Hij wacht je op de luchthaven met een bordje op en ze dragen je bagage naar de auto. Er is drinken en eten in overvloed en dat zit in de prijs inbegrepen. Neem niet te veel kleren mee, want die worden toch gewassen en gestreken. Je reist met een koffer vol propere kleren terug naar huis."

"De mensen die je zullen helpen, werken niet voor Kobus, maar voor het jachtgebied. Waar ik ging jagen, was de plaatselijke jachtverantwoordelijke een blanke zoals jij en ik. Hij heeft zwarten in dienst. Die mensen doen hun werk zoals het hoort, want bij de minste fout vliegen ze buiten."

"Ook als je niet rookt, neem je best een pakje sigaretten mee. Geef die negers een sigaret en ze springen een gat in de lucht. Ze roken gazettenpapier met gedroogd gras in, als ze dan eens een echte sigaret krijgen, zijn ze tevreden. Geef ze een paar sigaretten en ze staan met een stoel klaar om je uit de laadbak van de pickup te helpen stappen. Pure luxe."

Alles kan, maar mag dit wel?

Kick of geen kick, beschermde diersoorten doden is illegaal.

Zo zijn er wereldwijd zo'n 5.600 bedreigde diersoorten die bij wet beschermd zijn.

Bijna alle landen zijn lid van de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES), die een lijst met bedreigde diersoorten opstelt. Alleen Zuid-Sudan, Westelijke Sahara, Turkmenistan, Tajikistan en Noord-Korea ondertekenden de lijst niet. Straffen kunnen variëren van zware geldboetes tot gevangenisstraffen.

Op de lijst staan onder meer primaten, walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden, leeuwen- en olifantensoorten en papegaaien.

Is jagen op groot wild streng gereglementeerd?
"Laat ik het zo stellen: voor het gewone plains game, voor alle antiloopachtigen, is er afschot genoeg. Voor alle groot wild moet je op voorhand reserveren, maar hoelang op voorhand is moeilijk te voorspellen. Soms gaat het snel, soms traag."

"Met die commotie rond de leeuw Cecil komt er veel vrij. De buitenwereld snapt er niets van. Ik weet wat er echt gebeurd is en in onze ogen is dat normaal."

"Die leeuw heeft daar geleefd en gekweekt en bracht geen jongen meer voort. Hij werd te oud, dus hebben ze hem er weggehaald en vervangen door een mannetje dat wel kweekt. Die oude moest nog geld opbrengen, want als hij zelf de pijp aan Maarten gaf, hadden ze er niets meer aan. Als hij was beginnen vechten met een andere leeuw, zijn kaak of poot brak en zelf geen wild meer kon vangen, was hij een vogel voor de kat. Dan had hij niets meer opgebracht. Dus verkochten ze hem liever voor 50.000 dollar."

"Jager Walter Palmer zit nu wel dik in de shit, maar dat zou niet anders geweest zijn in België. Ik heb hier in Oostenrijk net een gemsbok geschoten. Eigenlijk is dat hetzelfde, alleen wordt daar geen tumult rond gemaakt, want niemand kent dat beest."

Over onze jachttrofeeën hoeven we ons geen zorgen te maken?
"Nee, Kobus zorgt ervoor dat de beesten die je geschoten hebt, tot bij de taxidermist raken. Dat moet je ter plaatse met hem bespreken en daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. Ofwel beperk je je tot de schedel, ofwel laat je het beest compleet opvullen. Kobus bezorgt je de factuur en zodra die betaald is, sturen ze de trofeeën op die je dan in Brussel moet gaan afhalen of door een transporteur thuis laten leveren."

Worden ze zonder problemen door de douane vrijgegeven?
"Vorig jaar heb ik een paar trofeeën laten overkomen. In twee dagen tijd waren ze ingeklaard. Alleen de apen halen ze eruit. Vlak voor mijn kist met trofeeën het vliegtuig opging, heeft Kobus er nog mijn baviaan uitgehaald. In april kwam hij bij ons op bezoek: hij had toen de baviaan in zijn handbagage meegenomen. Bij de tussenstop in Frankfurt deden ze er lastig over, ook al had hij alle documenten. Voor een koedoe of een impala heb je die vergunningen niet nodig."

Zijn apen dan beschermd?
"Nee, maar ze zouden ziektes zoals aids kunnen dragen. Wat onzin is, want die trofeeën zijn afgekookt, waardoor alle gevaar geweken is."

"Als ik terug in België ben, kom ik op een avond wel eens bij je langs. Ik breng dan mijn laptop mee met de foto's die ik in Zuid-Afrika gemaakt heb. Het eerste jaar dat ik er ging jagen, had ik na afloop duizend foto's."

Gaan er veel Vlamingen in Zuid-Afrika jagen?
"Voortdurend. Maar eens je daar bent, is dat niet in het gezelschap van wildvreemde landgenoten. Je bent er alleen met je vrienden, samen met Kobus, de jachtopziener en het personeel. Geen toeristen. Jij en je vrienden zijn de enige gasten. Iedereen staat ter jullie beschikking. Tegen betaling kun je er alles schieten: olifant, neushoorn, leeuw, nijlpaard."

"Mijn zoon van 11 is in april ook mee geweest en heeft toen een wrattenzwijn geschoten. Jij hebt alleen een Belgische jachtvergunning en een reispaspoort nodig. Als je beslist hebt, stort je een voorschot op een Belgische rekening. Ik stort dat vervolgens door."

De eindafrekening gebeurt in Zuid-Afrika?
"Ja, en dat bedrag betaal je cash in euro's en niet in de plaatselijke munt rand. De laatste dag wordt de betaling op de luchthaven geregeld. Je kunt niet met kredietkaart betalen. Ik verzeker je: het wordt een prachtige ervaring waar je geen spijt van krijgt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234