Woensdag 12/08/2020

Om de vijf weken examens: Gent en Leuven testen hervorming

Geen semesters meer, elke vier weken examens, starten op 1 september en herexamens meteen na de eerste zit. De universiteiten van Gent en Leuven werken aan een grondige herschikking.

De UGent staat het verst met de nieuwe plannen. Concreet liggen daar vier scenario's op tafel. Die gaan van weinig tot zéér ingrijpend. In het minst verregaande plan komen de semesterexamens een maandje vroeger en verschuiven ook de herexamens van augustus en september naar juni. Studenten zouden hun tweede zit dan meteen na hun mei-examens moeten afleggen.

In het meest ingrijpende scenario worden de semesters geschrapt en wordt het academiejaar een aaneenschakeling van modules, telkens gevolgd door examens, en dit om de vijf weken. Herexamens zouden niet meer bestaan.

In alle vier de opties zouden de lessen al starten op 1 september en winnen de studenten één week vakantie: van 6 à 10 weken in de zomer (afhankelijk van of de student herexamens heeft) naar 7 à 11 weken. Al benadrukt professor Ilse De Bourdeaudhuij, onderwijsdirecteur van de UGent: "Dit is een denkoefening. Dit is nog niet concreet."

Ten vroegste 2019

Bij de KU Leuven zijn de scenario's nog niet zo helder, maar zijn ze het idee van Gent wel genegen. De twee universiteiten pleegden er al overleg over en hebben de neuzen in dezelfde richting staan.

Leuvens vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt: "We gaan een werkgroep samenstellen. Tegen oktober 2017 moet er een rapport klaarliggen dat een overzicht geeft van de voor- en nadelen."

De redenen voor een herschikking zijn legio. Het ligt de universiteiten van Gent en Leuven bijvoorbeeld al langer op de maag dat studenten die niet slagen voor een vak dat ze in januari afleggen, daar pas een halfjaar later een herexamen van kunnen afleggen. De leerstof zit dan te ver weg. Ze vinden het ook niet opportuun dat alle vakken gebundeld worden in semestriële examens. Aparte modules zouden daar komaf mee kunnen maken.

In Leuven valt de beslissing dus ten vroegste volgend academiejaar, in Gent wordt ze op dit moment afgetoetst. Als een van de vier scenario's (of nog een vijfde) erdoor komt, zal dat ten vroegste in voege gaan in het academiejaar 2019-2020. Sneller kan niet. De verandering vraagt veel voorbereiding. Bovendien zal er een overgangsjaar nodig zijn (2018-2019), omdat het huidige systeem met herexamens in september niet te rijmen valt met het nieuwe systeem.

De universiteiten van Gent en Leuven hopen dat Antwerpen en Brussel ook meedoen, maar dat lijkt voorlopig niet te lukken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234