Zaterdag 16/10/2021

Om de intergenerationele solidariteit te garanderen, is het onze verdomde plicht te handelen voor het te laat is

null Beeld CD&V
Beeld CD&V

De jongerenvoorzitters mengen zich in het pensioendebat, dat met het rapport-Vandenbroucke is opgeflakkerd. "De solidariteit in stand houden en zelfs verbeteren zal moedige beslissingen vergen", schrijft Tom Vandenkendelaere van Jong CD&V.

Niet langer de Rode Duivels, maar wel een oprechte stand van zaken over ons pensioensysteem zorgt ervoor dat de hele natie blijkbaar in een kramp schiet. Hier stopt dan de intergenerationele solidariteit? Zorgen voor elkaar is een van de ankerpunten van onze welvaartsstaat. Die solidariteit in stand houden en zelfs verbeteren zal moedige beslissingen vergen. Net daarom moeten we er zo snel mogelijk aan beginnen.

De Europese Commissie voorspelde dat tegen 2060 in plaats van vier werkenden per gepensioneerde, er door de vergrijzing nog twee werkenden per gepensioneerde zullen zijn. De manier waarop we ons pensioensysteem bekijken, moet drastisch veranderen. Om net die intergenerationele solidariteit te garanderen voor zij die na ons komen, is het onze verdomde plicht om te handelen voor het te laat is. De hamvraag is hoe dit rapport straks politiek vertaald zal worden. Het debatteren en analyseren heeft lang genoeg geduurd.

Nu vakbonden brullen dat "wetenschappers niet in hun plaats het debat moeten voeren", hoop ik dat zij er na mijn 42, 45 of misschien wel 50 loopbaanjaren bij zullen zijn. Zijn alle hervormingsvoorstellen meteen klaar voor gebruik? Waarschijnlijk niet. We zijn er voorstander van dat de loopbaan sterker doorweegt in de pensioenberekening. Ook het puntensysteem verdient alle kansen, zolang het ons op lange termijn behoedt voor een budgettaire crash die er anders onvermijdelijk aankomt.

Overgangsperiodes zijn belangrijk voor de mate van aanvaarding van nieuwe hervormingen, maar als jongeren vragen we dat niet alleen wij, maar ook de bijna-gepensioneerden en zelfs de huidige gepensioneerden, elk op hun manier, een duit in het zakje doen. Alleen dan kan er sprake zijn van een waarachtig nieuw sociaal contract.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234