Zondag 22/05/2022

Olympisch omkoopschandaal

Anita DeFrantz, de hoogste Amerikaanse IOC-functionaris, zou op hoogte zijn geweest van omkooppraktijken

doet weer IOC-koppen rollen

Sydney.

Reuters

Gisteren diende de fel besproken Phil Coles zijn ontslag in als lid van het Australisch Olympisch Comité (AOC), naar eigen zeggen omdat de controversen zijn gezondheid schaden. De 67-jarige Coles, AOC-directeur van Internationale Betrekkingen en aangesloten sinds '73, zou meer dan 1,3 miljoen frank (33.000 euro) hebben aanvaard van officials van Salt Lake City. De voormalige roeier ontkent dat hij ooit de reglementen heeft overtreden maar geeft wel toe dat zijn gedrag het olympisch blazoen heeft geschonden. "Volgens speculaties zou het IOC-rapport sommige van mijn acties bekritiseren", zei Coles. "Indien dat het geval is, moet ik mijn verantwoordelijkheid opnemen. Het was nooit mijn bedoeling de olympische beweging in opspraak te brengen, maar ik had misschien doordachter te werk moeten gaan. Ik ben roekeloos geweest. Voor mijn gezin en het Australisch Comité ben ik wel gelukkig dat het voorbij is."

Coles hoopt actief te blijven binnen het IOC en zijn werkzaamheden als vice-voorzitter van het organisatiecomité voor Sydney 2000 te kunnen voortzetten. "Ik ben nu van plan mij volledig in te zetten voor het IOC om de geleden schade te herstellen en het vertrouwen van het publiek in de olympische beweging terug te winnen." Het verloop van zijn verdere carrière zal echter afhangen van het onderzoekscomité van het IOC dat deze week zijn bevindingen bekendmaakt.

Ook de naam van Coles was gevallen in een omkoopschandaal rond de toewijzing van de Winterspelen in 2002 aan Salt Lake City. Nog drie andere IOC-leden namen al ontslag, vijf werden geschorst en eentje kwam er met een waarschuwing van af. Coles werd ervan beschuldigd dat hij zijn familie mee op vakantie nam naar de States, op kosten van officials van Salt Lake.

Naast Coles kondigde ook Paul Wallwork, het IOC-lid van de Samoa-eilanden, zijn ontslag aan nadat hij zijn zaak voor het IOC verdedigde. Net als Coles wordt Wallwork beschuldigd van corruptie rond Salt Lake City. Zijn echtgenote zou een lening van 1 miljoen frank (ruim 27.000 euro) hebben gekregen van Tom Welsh, toen voorzitter van de commissie die de kandidatuur van Salt Lake City moest verdedigen. Het geld, afkomstig van de rekening van de kinderen van Welsh en bedoeld "om een vriendin in moeilijkheden te helpen", is volgens Welsh teruggestort.

Inmiddels beweerde ook David Johnson, de opgestapte vice-voorzitter van het comité dat de Winterspelen van 2002 naar Utah haalde, dat het vooraanstaande Amerikaanse IOC-lid Anita DeFrantz op de hoogte was van de omkooppraktijken. Johnson zegt dat hij de hoogste Amerikaanse functionaris binnen de olympische beweging alles heeft verteld over het kopen van IOC-stemmen met behulp van gulle studiebeurzen en cash geld. DeFrantz zou weet hebben gehad van elk bezoek dat een IOC-lid in de periode '92-'95 aan Salt Lake City bracht en diens speciale wensen. Toen dat op een gegeven moment sterk naar omkoping rook, reageerde ze volgens Johnson ontwijkend. "Ze zei dat het niet correct was, maar nooit dat we daar niet aan moesten beginnen." DeFrantz wijst alle verdachtmakingen van de hand.

Om de corruptie in eigen gelederen te bezweren houdt het IOC volgende week woensdag en donderdag overigens een buitengewoon congres in Lausanne. En nog voor het einde van het jaar zal een buitengewone algemene vergadering van het IOC zich moeten buigen over hervormingen van de mondiale sportkoepel. Dat heeft IOC-voorzitter Juan-Antonio Samaranch gisteren gezegd in een interview in de Gazzetta dello Sport. Volgens Samaranch moet een hervormingscommissie worden opgericht bestaande uit tien tot twaalf IOC-leden en "uitzonderlijke persoonlijkheden van het type Henry Kissinger, Jacques Delors, Gianni Agnelli". Zij kunnen volgens de 78-jarige Spanjaard van grote waarde zijn bij het herstellen van de geloofwaardigheid van de olympische beweging. De Italiaanse Fiat-baas Agnelli zou zijn medewerking al hebben toegezegd. Of de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en de vroegere voorzitter van de Europese Commissie dat al deden, vertelde Samaranch niet.

Op de bijeenkomst deze week zal naar verwachting een aantal IOC-leden uitgesloten worden. Samaranch vermoedt dat het er vijf tot zeven zullen zijn. "Dat hangt af van de resultaten van het onderzoek, die maandag aan het uitvoerend comité worden voorgelegd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234