Review
'OlliOlli' toont waarom games echte knoppen nodig hebben
Op het eerste gezicht lijkt OlliOlli, een nieuwe game die exclusief voor de PlayStation Vita-zakconsole verscheen, zo'n typisch mobiel niemendalletje dat evengoed op de smartphone of tablet kon worden gemaakt. Maar onder het doodsimpele uiterllijk van de game schuilt een complexe timing-gameplay, die aantoont dat u om de volledige controle over het spel te behouden niet zonder fysieke knoppen kunt.
Kort door de bocht kan 'OlliOlli', een tweedimensionaal skateboardgame, nog het beste worden vergeleken met de mobiele klassieker 'Canabalt': uw personage beweegt zich over een horizontaal scrollende 2D-wereld, en moet met een juist getimede druk op de knop obstakels zien te ronden. Bij 'Canabalt' volstond daarvoor een aanslag op eender welke plaats op de touchscreen, die vervolgens resulteerde in een sprong. Maar de makers van 'OlliOlli', de onafhankelijke Britse studio Roll7, maken het toch wat complexer dan dat: in plaats van al rennend over gapende dieptes te springen, rolt u in deze game met een skateboard over het scrollende pad, en moet u over obstakels gaan door middels van goed getimede sprongen, 'grinds' en andere trucjes van de skatefreak.
Met de duimsticks van de PS Vita en de knoppen aan de rechterkant moet u in 'OlliOlli' soms vervaarlijk lastige combo's uithalen, maar dat stuk van het spel is relatief eenvoudig om te leren: waar de echte moeilijkheid van de game zit - en meteen ook zijn kracht - is de timing van het moment waarop u terug de grond raakt. Dat rekt het moment waarop u écht weg bent in 'OlliOlli' naar meerdere uren in het spel, maar de leercurve die u leidt tot dat punt zit op geen enkel moment het speelplezier in de weg. Verderop in de dolle ritten die u uithaalt, zult u net door die focus op perfecte timing zelfs lichte verslavingsverschijnselen voelen aanzetten.
ONZE SCORE

De makers van 'OlliOlli' namen een gameplayconcept dat groot is geworden dankzij de opkomst van mobiele games, de 'one-life-gameplay' of de spelervaring die pas stopt wanneer u op uw bakkes gaat, en transporteerden het naar een platform dat alleen door 'echte' gamers wordt gehanteerd. Daarmee onderstrepen ze, beter dan Sony tot nu toe zelf wist te doen met zijn Vita-games, dat mobiel gamen niet hoeft te worden beperkt tot de magere mogelijkheden van een touchscreentoestel, en dat een zakgameconsole die iets complexere gameplay toelaat - zoals de Vita - voor 'echte' gamers nog steeds nodig is. Het beperkte aantal Vita's die momenteel in gebruik zijn kan een drempel betekenen voor het publieke succes van 'OlliOlli', maar qua gameplay heeft dit ogenschijnlijke niemendalletje alles in zich om een klassieker te worden.