Woensdag 23/06/2021

'Olivier is nooit op zoek gegaan naar een slachtoffer'

Verdediging Monique Olivier vraagt andere straf voor haar dan voor Michel Fourniret

In hun schuldpleidooi hebben de advocaten van Monique Olivier benadrukt dat hun cliënte een andere straf verdient dan seriemoordenaar Michel Fourniret. 'Hij is de moordenaar, zij de medeplichtige.'

De families van de slachtoffers wilden het pleidooi niet bijwonen. Op de lege banken van de burgerlijke partijen lieten ze de foto's achter van de zeven dodelijke slachtoffers die Fourniret (66) en Olivier (59) maakten, met voor elk kadertje een witte roos.

Omdat het gebruik van afbeeldingen verboden is in Franse rechtszalen namen de advocaten van de burgerlijke partijen bij het begin van de zitting de foto's weer weg. De bloemen bleven liggen. Nadien vertrokken de families van de slachtoffers naar het bos in Nollevaux in België, waar in maart 2002 het lichaam gevonden werd van Mananya Thumpong, het laatste dodelijke slachtoffer in de rij.

"Het gaat om een initiatief dat de families zelf hebben genomen", zei Gérard Chemla, een van de advocaten van de burgerlijke partijen. "De families verplichten zichzelf niet tot dat lijden", zei hij, verwijzend naar de pleidooien van vader en zoon Delgenes, twee van de drie advocaten van Olivier.

Het schuldpleidooi voor Olivier stond bijna haaks op het requisitoir dat de openbare aanklager vorige week hield en waarin hij de echtgenote van Michel Fourniret een verpletterende verantwoordelijkheid toeschreef. Volgens advocaat-generaal Francis Nachbar is Monique Olivier de bron van het verderf dat ze met Fourniret heeft gezaaid.

Maar zo zien de advocaten van Olivier dat uiteraard niet. "De eerste waarheid is degene die we hier op het proces hebben gezien", zei Jean-Paul Delgenes. "Met haar bekentenissen die ze tijdens het gerechtelijk onderzoek aflegde, heeft Monique Olivier gekozen voor de weg van schaamte, bekentenis en spijt. Het is voor haar heel moeilijk om hier aanwezig te zijn bij de nabestaanden van de slachtoffers."

Fourniret daarentegen heeft de voorbije twee maanden alleen maar blijk gegeven van zijn dominantie en van zijn extreem narcistische en perverte persoonlijkheid, aldus Delgenes. "Hij heeft zijn wil opgelegd aan de families van de slachtoffers, die bijna moesten smeken om zijn onbetekenisvolle details. Spijt hebben we niet gezien. Monique Olivier heeft hij bedreigd en de advocaten beledigd, om zich daarna weer in stilzwijgen te hullen."

Het is diezelfde gefrustreerde Fourniret, stelde Delgenes, die op zoek was naar macht toen hij in de jaren tachtig als gevangene een zoekertje plaatste in Le Pélerin. "In de correspondentie met Monique Olivier die daarop volgde, lag een verschil in intenties. Het was Fourniret die Olivier in een relatie manipuleerde, haar zijn autoriteit oplegde en haar liet delen in zijn fantasmes."

Fourniret en Olivier staan sinds eind maart voor het assisenhof van de Franse Ardennen terecht voor vijf doodslagen, twee moorden, een ontvoering, een poging tot ontvoering en een verkrachting. De feiten strekken zich uit over een periode van 1987 tot 2003 en speelden zich voor een deel af in België. Olivier wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan vier doodslagen en mededaderschap aan een vijfde doodslag. De openbare aanklager heeft levenslange opsluiting gevorderd voor het duivelskoppel.

Na Fournirets vrijlating in 1987 werd Olivier helemaal afhankelijk van hem, aldus Delgenes. "Fourniret had haar niet nodig om meisjes in zijn auto te doen stappen. Dat had hij in het verleden ook al gedaan. Het enige waarvoor hij haar nodig had, was om haar aan zich te binden. Hij behandelde haar als zijn prostituee. Olivier kende de echte Fourniret niet. Toen ze inzag wie hij echt was, is ze in paniek geraakt. Hem aangeven zou betekenen dat ze ook zichzelf aangaf."

"Het pact dat de twee sloten in hun brieven is geen crimineel, maar een dictatoriaal pact", vervolgde Richard Delgenes. "Het is Fourniret die Olivier heeft verleid en misleid, niet andersom. Iedereen voelt toch dat er een verschil is tussen de twee. Zonder Fourniret zou Olivier hier niet terechtstaan."

"Hij is de moordenaar, zij de medeplichtige", zei Jean-Paul Delgenes. "Olivier is nooit op zoek gegaan naar een slachtoffer. Ze was er alleen maar bij omdat hij dat vroeg. Op geen enkel moment heeft ze iets te zeggen gehad over zijn misdaden. Haar leven met hem stond in het teken van angst en vernedering."

Richard Delgenes wees de Franse volksjury erop dat Olivier enkel haar schuld moet dragen "en niet die van Fourniret erbij". De advocaat benadrukte ook dat zijn cliënte met het gerecht meewerkte. "Ze heeft bekend, wat het begin is van de lange weg naar schuldbesef en spijt. Dat omzetten naar een straf is een moeilijke oefening, maar alleen al vanwege de feiten moet u als jury een verschil maken tussen Olivier en Fourniret."

Vandaag heeft het assisenhof tijd uitgetrokken voor het schuldpleidooi van de verdediging van Michel Fourniret, maar het is nog maar de vraag of de seriemoordenaar zijn advocaten zal toestaan het woord te nemen. Nog voor de start van het proces bedankte Fourniret zijn verdediging voor bewezen diensten.

Nadien gaat de volksjury samen met het hof in beraadslaging, zowel over de schuldvragen als over de strafmaat. Om de deliberatie optimaal te laten plaatsvinden, zal dat gebeuren in een kazerne van de oproer- en veiligheidspolitiedienst CRS. Een uitspraak wordt woensdagnamiddag verwacht.

Meester Richard Delgenes:

Het is Fourniret die Olivier heeft verleid en misleid, niet andersom

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234