Zaterdag 17/04/2021

Televisie

Olivier Goris over zijn jaar bij Eén: "Meer ruimte voor verrassing"

Olivier Goris blikt terug op zijn eerste jaar als netmanager bij Eén. Beeld PHOTO_NEWS
Olivier Goris blikt terug op zijn eerste jaar als netmanager bij Eén.Beeld PHOTO_NEWS

Het eerste televisiejaar van Olivier Goris als netmanager van Eén zit er bijna op. De cijfers zitten in de lift, maar dat vindt hij niet zijn grootste verwezenlijking. 'Het zendschema was té stabiel. Ik verras net graag.'

Veel lege plekken had Goris het voorbije jaar niet in zijn agenda staan. Hij lanceerde een nieuwe huisstijl, bestelde een rits nieuwe programma's en stuurde het zendschema bij. Stuk voor stuk heel zichtbare ingrepen, waar ook uitgebreid over gecommuniceerd werd.

Maar over de belangrijkste werf bij Eén hielden ze liever de lippen op elkaar. Sinds jaar en dag wordt de televisievooravond gedomineerd door het treintje Dagelijkse kost - Blokken - Het journaal - Iedereen beroemd. Wat de verzamelde concurrentie ook probeerde. Tot de motor vorig jaar plots begon te sputteren. Ingrijpen moest, alleen doe je dat het best niet te bruusk bij de programma's die de ruggengraat van je zender vormen.

Goris: "Je mag het oorspronkelijke concept dat van zo'n programma een succes maakt, niet uit het oog verliezen. Natuurlijk kun je extra gasten opvoeren in Dagelijkse kost, maar het moet wel een kookprogramma blijven, geen goed gesprek met de kuisvrouw van Jeroen."

Meus verhuisde naar een nieuwe keuken waar af en toe wat volk over de vloer komt. De rubrieken in Iedereen beroemd kregen een grondige facelift. Ingrepen die zich meteen in de cijfers lieten voelen. Dagelijkse kost zag zijn marktaandeel dit najaar naar 33,5 procent stijgen. Een stijging met 1,9 procentpunt tegenover de 31,6 procent van vorig jaar.

Bij Iedereen beroemd steeg het marktaandeel van 41,7 naar 42,9 procent. En daar doet ook Blokken, het programma dat tussen die twee in geprangd zit, zijn voordeel mee. Tot grote opluchting van Goris: "Een quiz als Blokken is moeilijk bij te sturen. De mogelijkheden om te variëren zijn heel beperkt." Net daarom werd aan de Reyerslaan al even nagedacht over een opvolger. Maar nu de cijfers opnieuw stijgen, zijn die plannen van de baan.

Wat wel nog op de agenda staat is een update van Het journaal, dat een vernieuwd decor krijgt. Het resultaat daarvan zouden we volgend voorjaar moeten zien.

Er komen dit voorjaar wel nog meer nieuwigheden op het scherm. De vierdelige reportagereeks die Eric Goens (Het huis, Kroost) momenteel over Molenbeek maakt, bijvoorbeeld. Goens huurt sinds enkele weken een appartement in Molenbeek om vanuit het hart van de gemeente een portret te maken over de mensen die er wonen.

Jeroen Meus in Dagelijkse Kost. Beeld Verne
Jeroen Meus in Dagelijkse Kost.Beeld Verne

De tv-maker probeerde de eerste weken vooral het vertrouwen te winnen van mensen om dan gaandeweg hun verhalen te registreren. "Je merkt dat de mensen de buik vol hebben van de Al Jazeera's en CNN's die in Molenbeek neerstreken om een analyse van drie minuten te maken. Maar het loopt boven mijn verwachtingen goed. Je voelt dat je iets aan het opbouwen bent." Goens zal ongeveer drie maanden in Molenbeek blijven. Het resultaat daarvan is vanaf eind februari op Eén te zien.

Ook Over 5 jaar is zo'n buitenbeentje. Voor dat programma vroeg Wim De Vilder zeven bekende en interessante mensen vijf jaar geleden hoe de wereld er anno 2016 uit zou zien. Drie afleveringen lang confronteert hij onder anderen Goedele Liekens, Wouter Vandenhaute en Jef Vermassen met hun uitspraken van destijds.

Met dat soort kortlopende of eenmalige programma's wil Goris zijn zender meer flexibel maken. "Toen ik hier aankwam was Eén een heel stabiele zender. Misschien zelfs té stabiel. Het zendschema zat muurvast, terwijl ik het net leuk vind om af en toe eens te verrassen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234