Maandag 30/01/2023

Olifanten begrijpen menselijke gebaren

BIOLOGIE - Afrikaanse olifanten die daar niet in getraind zijn, begrijpen toch spontaan wanneer mensen ergens naar wijzen. Tot nog toe waren enkel honden, katten en dolfijnen in staat menselijk wijsgedrag te decoderen. Chimpansees die gewend zijn aan mensen kunnen dat ook, maar hebben een veel slechter begrip van menselijke gebaren dan honden. Aan de studie, gepubliceerd inCurrent Biology, namen elf Afrikaanse olifanten deel. De dieren zagen enkele containers waarvan er één lekkere stukjes voedsel bevatte. De onderzoekers wezen de container met het eten aan, waarna de olifanten in twee derde van de gevallen de juiste container openden. Vijf olifanten maakten geen enkele fout. Ter vergelijking: kinderen van één jaar oud scoren in gelijkaardige tests gemiddeld 70 procent. De olifanten bleken niet bij te leren: hun spontane begrip van de menselijke gebaren was meteen van een hoog niveau.

Zonder empathie geen sarcasme

PSYCHOLOGIE - Doorgaans begint een kind tussen zes en acht jaar sarcasme te herkennen. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk, voor sommige kinderen is het zelfs een grote uitdaging. InFrontiers in Psychologyis een studie verschenen die een verband legt tussen empathie en sarcasme. Hoe empathischer kinderen zijn, hoe beter ze erin slagen sarcasme te herkennen. De onderzoekers gebruikten daarvoor een poppenspel, met sarcastische en niet-sarcastische poppen. In de helft van de gevallen wisten de kinderen wanneer de poppen sarcastisch waren, maar kinderen met een sterker gevoel voor empathie waren bijna dubbel zo nauwkeurig.

Medicijn tegen drugsverslaving

NEUROLOGIE - Een stofje dat van nature voorkomt in de hersenen een zetje geven, kan verslaafden helpen geen marihuana meer te gebruiken. Uit proeven met ratten en apen concludeerden onderzoekers dat kynurenic acid (kynurenisch zuur) de effecten van THC afzwakt. THC is de psychoactieve stof in marihuana. Het kynurenisch zuur blokkeert de receptoren die voor een prettig gevoel zorgen ten gevolge van de neurotransmitter dopamine. "Bij elke vorm van drugsgebruik speelt dopamine een rol", zegt psychiater Robert Schwarcz van de Universiteit van Maryland. "Enkele jaren geleden ontdekten we al dat kynurenisch zuur de hoeveelheid dopamine reguleert." Toen verslaafde ratten en apen een medicijn kregen dat de hoeveelheid kynurenisch zuur in hun hersenen verhoogde, waren ze minder geneigd THC te gebruiken, zegt de studie, die inNature Neuroscienceis gepubliceerd. De techniek is nog niet uitgetest op mensen.

Europese garnalen stoppen Amerikaanse invasie

ECOLOGIE - Een Amerikaanse garnalensoort leek gedurende decennia goed op weg Europese rivieren en meren te veroveren. Maar nergens komen de Amerikaanse garnalen voor in problematisch grote aantallen. De veroveraars krijgen enkel voet aan de grond waar de inheemse Europese garnalen niet voorkomen of slechts zeer zeldzaam zijn. Waar de Europese garnalen sterk staan, worden de Amerikaanse weggeconcurreerd, constateert een studie die werd gepubliceerd inNeoBiota. De verklaring is niet dat beide soorten om hetzelfde voedsel strijden: de Amerikaanse garnalen worden simpelweg opgevreten door hun Europese tegenpolen. De EuropeseGammarus pulexenGammarus duebeniblijken zeer effectief in het bejagen van deCrangonyx pseudogracilis, zodanig zelfs dat de Amerikaanse garnalen niet standhouden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234