Woensdag 25/11/2020

Scheepsramp

Olie aangespoeld op strand van Oostende

Beeld PHOTO_NEWS

Op het strand van Oostende is olie aangespoeld. "Het gaat om kleine samengeklitte bolletjes met een diameter van een millimeter tot maximum twee centimeter. Ze zijn gevonden nabij de vooroever in Oostende. Het is nog niet zeker of het gaat om olie van de Flinterstar, maar het gaat wel degelijk om olie", zegt Margot Neyskens, woordvoerster van minister van de Noordzee Bart Tommelein. Net vandaag heeft de ministerraad het licht op groen gezet voor de berging van het schip.

"Er zijn stalen genomen om te onderzoeken of de olie (in oostende, nvdr.) dezelfde is als de gelekte olie. De civiele bescherming en de brandweer controleren het strand van in Blankenberge tot in Koksijde om te zien of er nog andere olie is aangespoeld. Als de gevonden hoeveelheden afkomstig zijn van de Flinterstar, zou dat erop wijzen dat de olie sterk verdund is", aldus Neyskens.

Er lekte ongeveer 100 ton olie in zee. In totaal had de Flinterstar 450 ton olie aan boord. Daarvan is al 120 ton overgepompt. Ondertussen hebben duikers het lek ook gedicht.

"100 ton olie is een niet te onderschatten hoeveelheid, maar gezien de totaliteit aan water in de zee zal de verdunde olie geen al te grote milieuschade met zich meebrengen", voegt Neyskens er nog aan toe. Gisteren zijn ook de luikhoofden van de Flinterslar losgeslagen. "Ze dreven op zee en dat is gevaarlijk voor de duikers en andere schepen. Ze zijn ondertussen al opgevist en ook de resterende luikhoofden zijn losgemaakt."

"Risico niet nemen"

Vanwege de ramp met het schip is de vrijlating van vijf zeehondenpups voorlopig uitgesteld, zo meldt Sea Life Blankenberge in een persbericht. Het zeehondenopvangcentrum wacht de ontwikkelingen van de olievlek af alvorens een nieuwe datum voor de zeehondenvrijlating te bepalen.

"Omdat de olie zo fijn verdeeld is, is het onvoldoende duidelijk te herkennen voor de zeehondenpups. Bij de vrijlating gaan pups doorgaans eerst een kilometer ver in zee, voor ze richting Frankrijk zwemmen.", vertelt Manu Potin, hoofddierenverzorger bij Sea Life. De olievlek verplaatst zich door de huidige weersomstandigheden richting Frankrijk. "Op die manier komt de gezondheid van onze pups in gevaar, en dat risico willen wij niet nemen.", gaat Manu Potin verder.

Het team van Sea Life Blankenberge bereidt zich voor op het aanspoelen van nog meer zeehondenpups vanwege de verontreiniging van het gezonken vrachtschip. Momenteel verblijven reeds elf pups in het centrum.

Berging

Vanmiddag heeft de ministerraad het licht op groen gezet voor de berging van de Flinterstar, gezien de hoogdringendheid. Staatssecretaris Tommelein zal daarvoor een overheidsopdracht in spoedprocedure opstellen, zodat de ministerraad kan beslissen aan wie de opdracht toegekend wordt

De eigenaar van de Flinterstar, rederij Flinter, had 72 uur de tijd om een berger aan te stellen en een bergingsplan over te maken, maar eind vorige week deed de reder afstand van het schip. Dat houdt in dat de Belgische overheid, als oeverland, moet instaan voor de berging. Tommelein stak meteen de procedure in gang om een berger aan te duiden.

"De situatie is hoogdringend. We moeten de Flinterstar zo snel mogelijk bergen, want het wrak bedreigt ons milieu. Bovendien ligt het schip als het ware op de pechstrook van de autostrade. Langs de vaargeul Het Scheur passeren dagelijks een honderdtal grote schepen. We mogen absoluut geen risico's nemen", aldus Tommelein.

Bart Tommelein (Open Vld).Beeld BELGA

"Kosten recupereren"

De overheid zal het schip dus bergen, ook al moet ze opdraaien voor de kosten. "Zoals ik reeds meermaals heb gezegd, zullen we als overheid de 'letter of abandonment' van de reder niet klakkeloos aanvaarden. We zullen er alles aan doen om de kosten maximaal te recupereren bij de eigenaar en/of de verzekeraar. We zullen ons daarvoor beroepen op een aantal bepalingen in de Belgische wet", aldus de staatssecretaris.

Er wordt nu zo snel mogelijk gezocht naar een berger. Tommelein hoopt aan de slag te kunnen van zodra alle olie uit de Flinterstar is gepompt. Op dit moment liggen de opruimingswerken stil door de woelige zee. "We hebben geen tijd te verliezen, want de stormmaanden komen eraan en dan wordt de berging veel moeilijker", besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234