Dinsdag 27/07/2021

Politie Brussel

‘Oké, negentien auto’s die in brand zijn gestoken, dat zijn er nog altijd negentien te veel’

Brandweerlui blussen een brandend voertuig in Molenbeek. Beeld EPA
Brandweerlui blussen een brandend voertuig in Molenbeek.Beeld EPA

Oudejaarsnacht was in Brussel niet veel minder heftig dan de vorige keer. ‘Er zijn wel meer dan tweehonderd mensen opgepakt en geen enkel incident is geëscaleerd.’ Voor Pieter De Crem is met de eenmalige fusie van de zes Brusselse politiezones het bewijs geleverd: ze werkt.

Er is vooraf veel en in stilte vergaderd, met minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), met de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), met zijn Molenbeekse collega Catherine Moureaux (PS). “Een herhaling van vorig jaar, met die apotheek die volledig werd vernield en de brandweer die werd bekogeld tijdens het blussen van een brand, wilden we absoluut voorkomen”, zegt Erik Eenaerts, woordvoerder van minister De Crem. “En dat is gelukt. Het is niet dat er geen incidenten zijn geweest, maar waar ze zich voordeden is heel snel en gepast gereageerd.”

Het gebeurde al een keer bij het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump, en ook met oudejaarsnacht fuseerden de zes Brusselse politiezones eenmalig.

Negentien auto’s in brand

Korpschef Michel Goovaerts van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene was vanaf dinsdagavond 24 uur lang de zogenaamde gold commander van de zes Brusselse politiezones en van de federale reserve. Die reserve was ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Waar de politie tegenover groepjes jongeren kwam te staan, was ze meestal talrijker.

“We hadden een veel breder beeld van wat zich op het terrein voordeed”, zegt Eenaerts. “Vorig jaar kon het nog dat een groepje jongeren een bushokje in brand stak, de metro indook en weer opdook in een andere politiezone om daar opnieuw problemen te veroorzaken. Deze keer werd informatie gedeeld. Deed er zich een incident voor, dan werden er voldoende mensen gestuurd.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) pleit voor een eengemaakte politiezone in Brussel. Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) pleit voor een eengemaakte politiezone in Brussel.Beeld BELGA

“Oké, negentien auto’s die in brand zijn gestoken, dat zijn er nog altijd negentien te veel. Maar er zijn 185 mensen administratief aangehouden en 26 zijn gerechtelijk aangehouden. Vorig jaar waren het er nul. Pas achteraf is een aantal mensen op basis van camerabeelden opgepakt. Het is belangrijk dat jongeren op het moment zelf merken dat er wordt opgetreden. Hierdoor heeft onze aanpak ook een preventief effect naar het volgende oudjaar toe. Het idee van straffeloosheid geldt niet langer. Deze nacht heeft aangetoond dat de fusie van de politiezones er eindelijk maar eens moet komen.”

Geesten rijpen

De fusie ligt vooral in Franstalig België erg gevoelig. De tegenkanting, ook tegen gemeentelijke fusies, gaat historisch terug tot de Tweede Wereldoorlog. De Duitse generaal Alexander von Falkenhausen liet toen de negentien Brusselse gemeenten fusioneren tot Brüssel. Pas achteraf werd duidelijk hoe een aantal burgemeesters door te weigeren om Jodensterren uit te delen tienduizenden heeft gered van deportatie.

Minister De Crem is er nu van overtuigd dat oudjaar de geesten heeft doen rijpen. “Wij hebben het gevoel dat men vooral bij de politiemensen zelf is gaan inzien dat een fusie gewoon leidt tot een veel efficiëntere Brusselse politie”, zegt Eenaerts. “Waar ze moest uitrukken, kon de brandweer dat in alle veiligheid doen. Ook weer een heel verschil met vorig jaar.”

De Crem wil de fusie van de Brusselse politiezones op tafel leggen bij de federale regeringsonderhandelingen. “De realiteit heeft het feitelijk gemaakt”, vindt Eenaerts. “Een eengemaakt commando werkt beter.”

In Nederland verliep oudjaar erg woelig. Er vielen zeven doden bij verkeersongevallen en steek- en schietpartijen. In Den Haag werden politie en brandweer bestookt met vuurwerk toen ze een groot vuur trachtten te doven. In het Oogziekenhuis in Rotterdam meldden zich achttien slachtoffers met oogletsels als gevolg van vuurwerk. Bij een brand in een flat in Arnhem kwam een gezin van vier vast te zitten in de lift. De moeder en de dochter raakten zwaargewond maar overleefden het drama. De vader en het vierjarige zoontje niet; zij hadden te veel rook binnengekregen en stikten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234