Woensdag 16/10/2019

Voetbal

OHL: "Er is niets strafbaars gebeurd"

De spelersr van OH Leuven. Beeld BELGA

OH Leuven davert op zijn grondvesten nadat Britse undercoverjournalisten een schimmige overnamedeal op poten probeerden te zetten met behulp van het bestuur. Voorzitter Jimmy Houtput nam enkele uren na de onthullingen ontslag. Het bondsparket start een informatieronde.


"Ik pas niet in deze jungle." In een emotionele open brief liet OHL-voorzitter Jimmy Houtput donderdagnacht aan zijn supporters weten dat hij er de brui aan geeft. "Dit is geen schuldbekentenis maar het gevolg van een opeenstapeling van teleurstellingen die veel ruimer liggen."

Houtput was samen met andere bestuursleden de voorbije weken en maanden achter de schermen op zoek naar investeerders voor zijn noodlijdende club in 1B. "Op die manier zijn we via Roland Louf (ex-Moeskroen, JBG) in contact gekomen met mensen die zich voorstelden als vertegenwoordigers van een Brits sportmarketingbureau", zegt OHL-woordvoerder Chris Vanden- broeck. "Zij beweerden een rijke investeerder te vertegenwoordigen."

Wat de bestuurders van OHL - ook CEO Paul Van Der Schueren en bestuurder Johan Vanneck waren betrokken - niet wisten, was dat de makelaars in werkelijkheid Britse journalisten waren. Er zijn in totaal drie gesprekken geweest en daarin kwam snel aan het licht dat het de 'makelaars' te doen was om het omzeilen van het verbod op Third Party Ownership (TPO). Ze wilden spelers stallen bij OHL van wie ze zelf eigenaar waren en de club zo gebruiken als doorgeefluik. TPO omzeilen is strafbaar, maar toch gaf voorzitter Houtput in een telefoongesprek aan dat het bespreekbaar was.

Jimmy Houtput applaudisseert voor zijn team. Nu stapt hij op als voorzitter van OH Leuven. Beeld Belga

"En dat wordt nu breed uitgesmeerd", zuchten ze bij OHL. "Er is echter niets strafbaars gebeurd. De voorzitter heeft de gesprekken zo lang laten aanslepen en het spel meegespeeld omdat we wilden achterhalen wie de echte investeerder was. Op die manier konden we de makelaars, die we verdacht vonden, passeren."

Nood aan investeerders

Bij de Pro League vindt men alleszins dat er reden genoeg is om het zaakje te onderzoeken. "Het bondsparket moet optreden", klinkt het. Bondsprocureur Marc Rubens wil komend weekend alvast een zogenoemd vooronderzoek starten. "Ik zal informatie inwinnen en begin volgende week beslissen of een officieel onderzoek opportuun is."

Ondertussen blijft OHL na de TPO-affaire verweesd achter. De club moet op zoek naar nieuwe investeerders en een nieuwe voorzitter. "Daar is geen haast bij", zegt woordvoerder Vandenbroeck. "Zoals de club gestructureerd is, kunnen we eventjes zonder voorzitter. Het dagelijks bestuur kan perfect doorgaan."

Waar de nieuwe investeerders vandaan moeten komen en wie de onderhandelingen moet leiden, is ook nog niet duidelijk. "Liefst mensen uit de regio, zo niet uit eigen land en als het moet uit het buitenland. Dat is ook altijd het standpunt van Jimmy Houtput geweest", besluit Vandenbroeck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234