nieuws

Officieel: griepepidemie is het land uit

- Bewerkt door: Redactie - Bron: Belga
1 © ANP XTRA

De griepactiviteit is vorige week onder de epidemische drempel teruggevallen. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De griepepidemie is nu voorbij in België, maar de griepvirussen zullen in de komende weken nog in mindere mate blijven circuleren.

Tussen 4 en 10 april 2016 is het aantal mensen dat de huisarts consulteerde met een griepaal syndroom nog afgenomen. Met 89 personen per 100.000 inwoners daalde de griepactiviteit tot een niveau onder de epidemische drempel (144 consultaties per 100.000 inwoners).

Dit seizoen begon de griepepidemie eind januari en de epidemische piek werd bereikt in de week van 29 februari tot 6 maart met 747 consultaties voor 100.000 inwoners. De epidemie duurde in totaal 10 weken, maar ze kende een matige intensiteit.

Gelijktijdig in omloop

Sinds het begin van de surveillanceperiode waren volgens het WIV zowel het type A als B influenzavirus gelijktijdig in omloop. "Het ging vooral om het type A (H1N1) virus en de Victoria lijn van het type B virus. De circulerende stammen kwamen goed overeen met de stammen in de vaccins, maar de Victoria lijn van het type B virus was weliswaar enkel ingesloten in het quadrivalente vaccin", klinkt het.

Het WIV herinnert eraan dat griep een virusinfectie is en antibiotica bijgevolg geen nut hebben.

nieuws

cult

zine