Vrijdag 03/04/2020

Update

Officieel: Delhaize en Ahold starten fusiegesprekken

Beeld AFP

De supermarktbedrijven Delhaize en Ahold hebben dinsdag elk bevestigd dat ze de eerste gesprekken - "verkennende of preliminaire gesprekken" - begonnen zijn met het oog op een mogelijke fusie. De twee bedrijven zouden, volgens de huidige situatie, samen bijna 380.000 personeelsleden hebben en zowat 6.600 winkels in onder meer België, Nederland en de VS. De vakbonden reageren ongerust en strijdbaar.

"Deze gesprekken zouden al dan niet kunnen leiden tot een toekomstige transactie. Het bedrijf zal eventuele, belangrijke informatie communiceren volgens de geldende regulering", meldt Delhaize in een kort persbericht.

De voorbije dagen waren er in de pers berichten verschenen over fusiegesprekken tussen de Belgische en Nederlandse retailer. Ahold is het bedrijf achter Albert Heijn.

Een combinatie van beide bedrijven zou voor de Belgische markt weinig problemen moeten kennen. Albert Heijn heeft immers maar een dertigtal winkels in ons land. Maar de combinatie Delhaize-Albert Heijn zou wel Colruyt van de troon stoten als marktleider. In Nederland is Ahold overigens al marktleider. Bovendien zijn beide bedrijven actief in de VS, aan de oostkust, maar er is daar weinig overlapping.

De twee retailers praten overigens niet voor het eerst over een fusie. In 2006-2007 zouden de vergevorderde gesprekken nog afgesprongen zijn. Het grotere Ahold zou zich destijds niet kunnen vinden hebben in een constructie waarbij de bedrijven een gelijk aandeel in het fusiebedrijf zouden krijgen.

Een combinatie van de twee bedrijven zou sowieso een van de grootste supermarktbedrijven ter wereld opleveren. Ahold is nu de grootste van de twee. Het bedrijf telt 227.000 medewerkers. Er zijn 3.200 winkels in Nederland, België, Duitsland, Tsjechië en de Verenigde Staten. In 2014 was er een omzet van 32,8 miljard euro en 594 miljoen euro nettowinst. Delhaize telt zowat 150.000 medewerkers en 3.410 winkels in België, de VS, Luxemburg, Griekenland, Roemenië, Servië en Indonesië. Vorig jaar was er 21,4 miljard euro omzet en 89 miljoen euro nettowinst.

Grote winst op de beurs levert de officiële bevestiging van de gesprekken dinsdag niet meer op. Delhaize noteert op de Brusselse beurs rond 10.50 uur ongeveer 1,1 procent hoger, Ahold in Amsterdam ongeveer 2,2 procent hoger. De grote winsten waren er reeds maandag, toen het aandeel Delhaize 14,5 procent aansterkte en dat van Ahold 5,5 procent.

Vakbonden ongerust

De verkennende gesprekken geven een zeer wrang gevoel bij de werknemers en vakbonden van Delhaize, zo zegt de bediendebond LBC. Bij de winkelketen werd dit jaar immers nog maar een sociaal akkoord bereikt over de herstructurering waarbij 1.800 banen verdwijnen. "De bruid werd mooi opgesmukt om ze daarna uit te huwelijken", zegt vakbondssecretaris Veerle Verleyen.

Over de mogelijke fusie heerst heel wat ongerustheid op de werkvloer, klinkt het. De christelijke bediendebond vraagt duidelijkheid en betreurt het ten zeerste dat het nieuws via een persbericht en voordien in de krant vernomen werd. "Ik vind dat wij als eerste betrokken partij duidelijkheid mogen krijgen van de directie, en niet via een persbericht."

Tijdens de sociale onderhandelingen over de herstructureringen waren er volgens Verleyen reeds geruchten over een fusie. "De vermoedens van tijdens de gesprekken over het transformatieplan komen uit." Er werden vragen over de kwestie gesteld, maar daar werd toen niet bevestigend op gereageerd, klinkt het.

Of een fusie een goede of een slechte zaak zou zijn, moet nog blijken, klinkt het nog. "We moeten waakzaam zijn voor de gevolgen. Het betekent een schaalvergroting, maar het mag geen verhaal zijn van deregulering en sociale afbraak." De afspraken omtrent het transformatieplan moeten gerespecteerd worden, "of de eigenaar nu Delhaize of Ahold is".

Komende maandag staat een ondernemingsraad op de agenda bij Delhaize. Daar wil LBC eerst een duidelijk beeld van de gang van zaken krijgen. In functie daarvan zal een beslissing volgen over mogelijke vakbondsacties.

BBTK: Spontane acties niet uit te sluiten

Ook de socialistische bediendebond BBTK reageert verbaasd en uiterst verbolgen nu Delhaize en Ahold (Albert Heijn) bevestigd hebben dat ze verkennende gesprekken gestart zijn over een fusie. "We sluiten spontane acties niet uit, maar gaan ze niet zelf organiseren. Het personeel reageert giftig", zegt vakbondssecretaris Jan De Weghe.

"Bij de onderhandelingen over het sociaal akkoord hebben we gezegd dat de strijd nog niet gestreden is. Maar nu begint ze nog sneller dan verwacht."

De vakbondsman neemt het ook niet dat de Delhaize-directie tijdens de voorbije onderhandelingen volgens hem net een "beschuldigende vinger" uitstak naar Ahold wegens "oneerlijke concurrentie". Er zou meer flexibiliteit, minder pauzes of nog een goedkopere distributie (vanuit Tilburg in Nederland) zijn, klinkt het. "De inleveringen en sluitingen zijn nog maar net achter de rug, en nu zijn ze aan het praten met de grootste vijand die de directie steeds aanhaalde", aldus De Weghe.

Stakingsactie bij distributiecentrum in Zellik in oktober 2014.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234