Maandag 04/07/2022

Offday voor VdB, Majka wordt beloond voor aanvalslust

Gisteren werd hij al tweede en vandaag mocht hij het hoogste podiumtrapje bezetten. De Pool Rafal Majka maakt de Tour van Tinkoff-Saxo goed. Beeld ANP
Gisteren werd hij al tweede en vandaag mocht hij het hoogste podiumtrapje bezetten. De Pool Rafal Majka maakt de Tour van Tinkoff-Saxo goed.Beeld ANP

Zo goed als dezelfde namen van gisteren zagen we vandaag in de tweede en loodzware Alpenetappe een hoofdrol opeisen. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) ging opnieuw vol voor de etappe en de Pool slaagde wonderwel in zijn opzet. Vincenzo Nibali reed op zijn beurt zijn concurrenten weer op achterstand en werd zelfs tweede in Risoul voor de taaie Fransman Jean-Christophe Péraud (AG2R). De Franse jonkies Pinot en Bardet vochten een robbertje uit voor plaats vier met eerstgenoemde als winnaar. Jammer genoeg voor Lotto-Belisol en de natie was het vandaag Jurgen Van den Broeck die de rol van stervende zwaan op zich nam. Hij bolde helemaal leeg op 4'59" achter laureaat Majka over de streep. En ook Valverde kreeg een minuut aangesmeerd van de 'Haai van Messina'. VdB tuimelt in het peloton van acht naar elf en moet zich bezinnen. Gaan voor ritwinst?

Glenn Bogaert en Mike De Beck

Gisteren kregen we al spektakel met de etappe naar skioord Chamrousse en vandaag trokken de renners verder de Alpen in voor een nog zwaardere brok. Kregen de 173 renners voorgeschoteld: twee cols van eerste categorie met de Col du Lautaret en de Montée de Risoul en tussenin de mythische en beruchte Col d'Izoard (BC) die met een hoogte van 2360 meter naar het dak van deze Tour leidde. Zou gele trui Vincenzo Nibali al de genadestoot uitdelen of konden de tegenstanders hem eens bestoken en de Tour toch nog wat spankracht bezorgen?

Alarmfase rood in dolle aanvang
Voor de officiële start alvast animo met een brandweerkorps dat protesteerde en de renners de weg versperde met een groot spandoek. De koersdirectie moest echter geen brandje blussen, een voetnoot in de geschiedenis van deze etappe. Dat geldt ook voor de opgave van de Spanjaard Rafael Valls, al na drie kilometer gaf de Lampre-renner er de brui aan met tendinitis aan de knie. De openingsfase was verschroeiend met enkele grote namen die zich roerden onder wie Joaquim Rodriguez en Sylvain Chavanel. Een pakket van 40 renners maakte zich los en we kregen een intense strijd tussen twee groepen. Valverde en Nibali waren mee, Van den Broeck, Bardet en Pinot niet en dus was het alle hens aan dek. Pas toen de grote kanonnen zich lieten uitzakken, konden 17 renners op pad voor de vlucht van de dag: Rodriguez (Katusha), Herrada (Movistar), Majka en Roche (Tinkoff), Sagan en De Marchi (Cannondale), Kruijswijk (Belkin), Taaramäe (Cofidis), Yates (Orica), Gautier (Europcar), Nieve en Thomas (Sky), Edet (Cofidis), Riblon (AG2R), Timmer (Giant), Serpa (Lampre) en Moinard (BMC).

NetApp jast stevig door
In de aanloop naar de tussenspurt lag het peloton al 3'40" achter, Peter Sagan pikte met gemak de punten mee. Op de eerste beklimming van de dag, de Col du Lautaret, kregen we weinig te zien in de 34 kilometer klimmen. Astana had de voorsprong een tijdlang onder controle, maar liet vervolgens de teugels los. Gelukkig konden we ons opwarmen aan Arnaud Démare, de Franse kampioen dook in volle beklimming even een camper in want hij moest een dringende boodschap afleveren. Op de top van de langste klim van deze Tour was het Joaquim Rodriguez, wie anders, die de punten pakte en zo opnieuw wat kon naderen op bolletjestrui Nibali. De 17 kwamen boven met een geruststellende voorsprong van 5'12". De renners mochten even uitblazen met een afdaling van 30 kilometer naar de mooi vestingstad Briançon. Rustig gebeurde dat allerminst want in het peloton verzette NetApp-Endura de bakens, de voorgift van de ruime kopgroep werd in geen tijd gehalveerd.

Van Garderen zet het recht
De Izoard, dat zou weleens vuurwerk kunnen opleveren vanwege buiten categorie. Peter Sagan en Albert Timmer haakten vooraan dan ook al snel af, geen spek naar hun bek. De Sky-jongens Geraint Thomas en Mikel Nieve legden er duchtig de pees op om de kloof met Nibali en co opnieuw uit te diepen. In het peloton stond de deur open, onder andere omdat ook AG2R zich kwam roeren. Voorin bleven ze echter zonder veel verdere actie het tempo strak houden. Te strak voor Roche en Taaramäe. Ook de Fransen Edet, Riblon en Gautier gingen overboord. Met tien mochten ze knokken voor de 5000 euro oftewel de Souvenir Henri Desgrange. Nieve, Rodriguez, Majka en Serpa hadden interesse. Sluwe vos 'El Purito' haalde het, al zal het geld voor hem bijzaak geweest zijn. In de afdaling liet Van den Broeck, net als van Garderen, zich verrassen. Bardet en Péraud trokken stevig door en Nibali, Valverde, Mollema, Fuglsang en Pinot volgden. Gelukkig voor VdB zette BMC de scheve situatie recht, alweer een horrorscenario afgewend en dat voor de slotklim naar Risoul. Minder nieuws kwam er uit de achterhoede, onze landgenoot Dries Devenyns viel en moest opgeven.

VdB zakt er helemaal door
De elf leiders, Nicolas Edet van Cofidis had zijn wagonnetje opnieuw aangehaakt, begonnen met een dikke minuut aan de Montée de Risoul. 12,6 kilometer klimmen aan 6,9%, maar met enkele pittige stroken. Zou het hier dan gaan gebeuren? Voor Richie Porte en Rui Costa ging het al vroeg veel te snel, voorin was het marathonman De Marchi die versnelde. Op zoek naar iemand die een indrukwekkende Tour rijdt? Deze Italiaan is zo een figuur. Serpa kon even volgen, Edet probeerde het. De Pool Majka had goed gedoseerd en wipte over het duo naar het wiel van De Marchi. Bij de favorieten, die op minder dan een minuut peddelden, moest Van den Broeck al op 8,5 kilometer van de top lossen. VdB andermaal niet goed genoeg, hij zakte volledig door het ijs en kon zelfs ploegmaat Gallopin niet volgen.

Dit keer wel prijs voor Majka
De 24-jarige Majka van Tinkoff-Saxo was intussen al alleen, Rodriguez en De Marchi achtervolgden dapper, maar werden bij de kraag gevat. Zou de Alpenklepper een muis baren bij de grote kanonnen? Toch niet helemaal, na wat Frans gekrakeel liet Nibali nog eens in zijn kaarten kijken. Enkel AG2R-veteraan Péraud kon volgen, de anderen moesten het doen met de kruimeltjes voor de ereplaatsen. Pinot, Bardet, van Garderen, Schleck, ten Dam en Valverde werden nog maar eens op hun nummer gezet. 'El Imbatido' kon in dat groepje niet volgen, moest zelfs König laten gaan en kreeg een mentale tik. De jonge Majka kon het allemaal maar weinig schelen en na zijn tweede plaats van gisteren mikte hij vandaag wel in de roos. Nibali en Péraud bezetten op een kleine halve minuut de podiumplaatsen. Pinot troefde nog zijn landgenoot en witte concurrent Bardet af voor de vierde plaats. De Nederlander Mollema gaf 2'40" toe, Van den Broeck net geen vijf minuten. Erg pijnlijk en einde klassementsambities voor de Kempenaar?

Nibali verstevigde in ieder geval nog maar eens zijn leidersplaats. De 29-jarige Italiaan heeft nu 4'37" voor op de Spanjaard Alejandro Valverde, vandaag tiende op 1'24". De jonge Fransman Romain Bardet is op 4'50" derde. Jurgen Van Den Broeck zakte uit de top tien naar de elfde plaats, op 11'02" van Nibali en op 6'12" van het begeerde podium.

Voor het Poolse klimtalent Majka, die aan zijn eerste Tour bezig is, is het zijn eerste overwinning. Aanvankelijk was de zesde van de voorbije Giro niet voorzien voor de Tour. In laatste instantie moest Majka, een beetje tegen zijn zin, de in een dopingzaak verwikkelde Tsjech Roman Kreuziger vervangen. Majka moest Alberto Contador bijstaan, maar de Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo verdween door een valpartij in de tiende etappe uit de wedstrijd.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Uitslag 14de rit

1. Rafal Majka (Pol/TCS) de 177 km in 5u08:28

(gem. 34,43 km/u)

2. Vincenzo Nibali (Ita/AST) op 0:24

3. Jean Christophe Péraud (Fra/ALM) 0:26

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:50

5. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:50

6. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:54

7. Fränk Schleck (Lux/TFR) 1:01

8. Laurens ten Dam (Ned/BEL) 1:07

9. Leopold Konig (Tsj/TNE) 1:20

10. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 1:24

Stand na 14de rit

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 2530,5 km in 61u52:54

(gem. 40,89 km/u)

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 4:37

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 4:50

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 5:06

5. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 5:49

6. Jean Christophe Péraud (Fra/ALM) 6:08

7. Bauke Mollema (Ned/BEL) 8:33

8. Leopold Konig (Tsj/TNE) 9:32

9. Laurens ten Dam (Ned/BEL) 10:01

10. Pierre Rolland (Fra/EUC) 10:48

Punten:

1. Peter Sagan (Slk/CAN) 361 ptn

2. Bryan Coquard (Fra/EUC) 191

3. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 172

4. Marcel Kittel (Dui/GIA) 167

5. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 134

6. Mark Renshaw (Aus/OPQ) 118

7. André Greipel (Dui/LTB) 117

8. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 115

9. Tony Gallopin (Fra/LTB) 87

10. José Joaquin Rojas (Spa/MOV) 81

Berg (etappe):

Col du Lautaret (1c.):

1. Joaquim Rodriguez (Rus/KAT) 10 ptn

2. Rafal Majka (Den/TIN) 8

3. Nicolas Roche (Den/TIN) 6

4. José Serpa Perez (Ita/LAM) 4

5. Alessandro De Marchi (Can/CAN) 2

Izoard, Col d' (bc.):

1. Joaquim Rodriguez (Rus/KAT) 25 ptn

2. Rafal Majka (Den/TIN) 20

3. Mikel Nieve (GBr/SKY) 16

4. Jesus Herrada Lopez (Spa/MOV) 14

5. Simon Yates (Aus/ORI) 12

Risoul (1c.):

1. Rafal Majka (Den/TIN) 20 ptn

2. Vincenzo Nibali (Kaz/AST) 16

3. Jean-Christophe Péraud (Fra/ALM) 12

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 8

5. Romain Bardet (Fra/ALM) 4

Berg (algemeen):

1. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 88 ptn

2. Rafal Majka (Pol/TIN) 88

3. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 86

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 49

5. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 40

6. Alessandro De Marchi (Ita/CAN) 38

7. Thomas Voeckler (Fra/EUC) 34

8. Leopold König (Tsj/APP) 32

9. Jean-Christophe Péraud (Fra/ALM) 29

10. Tony Martin (Dui/OPQ) 26

Teams (etappe):

1. AG2R La Mondiale (Fra) 15u29:21

2. Movistar (Spa) op 2:19

3. Belkin (Ned) 3:18

4. Trek (VSt) 12:53

5. Tinkoff-Saxo (Rus) 14:06

Teams (algemeen):

1. AG2R La Mondiale (Fra) in 185u56:38

2. Belkin (Ned) op 12:42

3. Sky (GBr) 38:16

4. Astana (Kaz) 46:10

5. Movistar (Spa) 47:44

6. BMC (VSt) 51:01

7. Trek (VSt) 1u15:07

8. Europcar (Fra) 1u15:51

9. Lampre (Ita) 1u22:13

10. Omega Pharma-Quick.Step (Bel) 1u31:56

11. Lotto-Belisol (Bel) 1u53:01

12. FDJ.fr (Fra) 1u53:22

13. Cofidis (Fra) 1u59:41

14. IAM (Zwi) 2u07:53

15. NetApp (Dui) 2u08:51

16. Tinkoff-Saxo (Rus) 2u08:56

17. Katusha (Rus) 2u15:23

18. Bretagne-Séché (Fra) 3u31:38

19. Garmin-Sharp (VSt) 3u54:47

20. Orica-GreenEdge (Aus) 4u05:34

21. Cannondale (Ita) 4u26:44

22. Giant-Shimano (Ned) 4u31:49

Jongeren (etappe):

1. Rafal Majka (Pol/TIN) in 5u08:27

2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) op 0:50

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:50

4. Jon Izagirre (Spa/MOV) 2:18

5. Simon Yates (Eng/ORI) 3:25

Jongeren (algemeen):

1. Romain Bardet (Fra/ALM) in 61u57:44

2. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) op 0:16

3. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQ) 14:34

4. Tom Dumoulin (Ned/GIA) 47:18

5. Jon Izagirre (Spa/MOV) 1u22:32

6. Peter Sagan (Slk/CAN) 1u36:13

7. Benjamin King (VSt/GRM) 1u43:24

8. Rafal Majka (Pol/TIN) 1u43:50

9. Rudy Molard (Fra/COF) 1u47:27

10. Tom Slagter (Ned/GRM) 1u51:42

Strijdlust (etappe):

Alessandro De Marchi (Ita/CAN)

undefined

Medisch rapport en officiële beslissingen na de veertiende Touretappe:

Medisch rapport:

Wynants (Bel) en Tankink (Ned): ademhalingsproblemen.

Kangert (Est): pijn rechterknie.

Porte (Aus): misselijkheid, spijsverteringsstoornissen.

Chérel (Fra) en Rolland (Fra): pijn in de bilnaad.

Serpa (Col): pijn rechterknie.

Marino (Fra): misselijkheid, hoofdpijn.

Démare (Fra): spijsverteringsstoornissen.

C. Pineau (Fra): pijn en krampen in de voeten.

Devenyns (Bel): letsels aan het rechterschouderblad en de rechterelleboog. Hoofdletsel (verloor zijn helm bij val), zonder bewustzijnsverlies. Werd naar het ziekenhuis van Gap overgebracht.

Beslissingen van de koerscommissarissen:

Vanotti (Ita) en Voss (Dui): 20 seconden straftijd omdat ze beschutting zochten achter een wagen.

Démare (Fra) en Delage (Fra): 10 seconden straftijd omdat ze door ploegmaats geduwd werden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234