Vrijdag 18/06/2021

Straatblog

"Of u nu 5 euro verdient, of 5 miljoen: betalen zult u"

null Beeld Koen Broos
Beeld Koen Broos

Daar sta je dan, nietsvermoedend aan de toog met verse vleeswaren, wanneer de telefoon gaat en Kafka meedogenloos toeslaat. Maarten Inghels, dichter, schrijver en coördinator van de Eenzame Uitvaart, blogt op regelmatige basis over wat hij hoort, ziet en meemaakt in Antwerpen. In 2012 verschenen Inghels' roman 'De handel in emotionele goederen' en een literair non-fictieboek 'Een landloper op batterijen'. Eerder verschenen twee dichtbundels, 'Waakzaam' en 'Tumult'.

Ik sta in de winkel een pak mals rundschoudervlees uit te kiezen als de mevrouw van RSVZ belt. Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen wil me graag informeren over de gang van zaken in mijn lopende dossier.

"Wij wachten nog op uw aanvraag voor de toepassing van artikel 37", zegt de mevrouw aan de telefoon op gebiedende toon. Ik wacht alleen maar op antwoorden in het dossier dat nu al een half jaar aansleept.

"Ik zou graag weten", antwoord ik, "waarom ik van jullie een rekening van 14.000 euro moet betalen."

Enige tijd geleden stuurde mevrouw mij een briefje waarin ze mij attent maakten op mijn 'beroepsinkomsten als zelfstandige of als helper' in 2009 en 2010. Een helper klinkt poëtischer dan wat het echt betekent, vermoed ik, en een zelfstandige associeer ik nog steeds met een slager, een cafébaas of een internetentrepeneur. Niet met een jonge schrijver die de mevrouw van RSVZ beleefd antwoordt: "Ik denk dat ik in die twee jaren zelfs geen 14.000 euro heb verdìend." Om helemaal eerlijk te zijn, moet ik er ook aan toevoegen dat ik helemaal geen 14.000 euro hèb.

"Omdat u geen sociaal statuut als zelfstandige hebt voor de periode van 2009 tot nu, tiens."

Minister van Cultuur Joke Schauvliege verklaarde een tweetal weken geleden dat jonge kunstenaars nood hebben aan begeleiding en toegankelijkheid. Ze wil een helpdesk oprichten met sessies over carrièreplanning en ondernemerschap.

Blijkbaar heeft Joke Schauvliege nog steeds niet begrepen dat als er geen statuut voor de scheppende kunstenaar is, dat je dan ook niet aan carrièreplanning of ondernemerschap kan doen. First things first, Joke.

Maar het moment is aangebroken om me terdege in te lichten, bedenk ik. Tenslotte is me nog steeds onduidelijk op welke dag ik vier jaar geleden plots een zelfstandige ben geworden, tenzij ik een clevere naamgenoot met een bestseller heb.

"Kan u me vertellen voor welke inkomsten als zelfstandige ik een sociale bijdrage van 14.000 euro moet betalen?"

De mevrouw wordt kregelig.

"U heeft toch een ventilatie gemaakt?"

"Een wat?"

"Bij de dienst onderwerping. De dienst onderwerping heeft toch contact met u opgenomen?"

"Mevrouw, eerlijk waar, ik heb nog nooit geventileerd, laat staat bij de dienst onderwerping. Wat zou ik geventileerd moeten hebben in verband met die 14.000 euro?"

"Uw royalty's."

"Mijn royalty's?" We praten dus over 2.500 euro inkomsten van een dichtbundel verspreid over enkele jaren, waar de mevrouw van RSVZ geen raad mee weet. Volgens haar passen ze niet in het hokje van de auteursrechten, hoewel ze als linkse hobby op die manier al een keer belast zijn, maar zijn ze hors catégorie, en moet ik dus als zelfstandige in hoofdberoep beschouwd worden.

"Of u nu 5 euro aan royalty's hebt, of 5 miljoen, u moet die sociale bijdrages betalen." Dus krijg ik een factuur van 14.000 euro. Ik liet de woorden goed doordringen. Of u nu 5 euro verdient, of 5 miljoen.

Toen wist ik het zeker. De mevrouw aan de andere kant van de lijn was het soort automaat geworden dat een boete van 20 cent nog zou versturen met een postzegel van 77 cent. Een olifant die op een mug gaat zitten, is nog niets vergeleken met de belasting die ze op mijn bij elkaar geschreven nikkel wil heffen.

Met de telefoon tegen mijn zweterige oor gedrukt, en een halve kilo rundschoudersvlees in de andere hand, droomde ik weg van de Kaaimaneilanden. Niet om er 14.000 euro te parkeren, maar om ze te verdienen als strandstoelventer, of cocktailshaker. Dat worden nog lange jaren, zonder statuut.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234