Woensdag 21/04/2021

Opinie

Of de wet in een hogere strafmaat moet voorzien, is een politieke keuze

Christian Denoyelle. Beeld Eric de Mildt
Christian Denoyelle.Beeld Eric de Mildt

Christian Denoyelle is voorzitter van de Nederlandstalige Advies- en Onderzoeks- commissie van de Hoge Raad voor de Justitie (AOC).

De daden die tienerpooiers zoals Moreno gesteld hebben, zijn verwerpelijk. Een strenge maar correcte bestraffing is vanzelfsprekend, maar neemt het leed dat de slachtoffers is aangedaan niet weg. (Tiener)slachtoffers van pooiers moeten uiteraard bescherming en de best mogelijke ondersteuning krijgen. Die omkadering moet er ook zijn opdat de slachtoffers hun stem zouden kunnen laten klinken in het gerechtelijk proces en dus ook in de fase van de strafuitvoering. Daar is zeker nog werk aan de winkel. Iedereen ziet wel in dat het choquerend is voor slachtoffers als ze zien dat 'hun' vervroegd vrijgelaten dader schoon weer maakt.

Voor het Antwerpse parket en de rechtbank is het wellicht niet kies om nu in de media te reageren op de verontwaardiging over de zogenaamde laksheid van 'justitie'. Alles is natuurlijk voor verbetering vatbaar (het is zelfs onze job om kritisch te kijken naar het gerechtelijk systeem), maar het Antwerpse parket loopt al een hele tijd voorop in de strijd tegen het fenomeen van de tienerpooiers, met de beschikbare middelen. Aangezien de kans bestaat dat de rechtbank zich binnenkort over het traject van Moreno zal moeten uitspreken, moet deze tak van justitie zich neutraal houden.

Magistraten zijn niet naïef. Ongetwijfeld hebben de drie leden van de strafuitvoeringsrechtbank kritisch naar de zaak gekeken en in eer en geweten een oordeel geveld. De strafuitvoeringsrechtbank baseert zich op een dossier, onder andere met een advies van de justitieassistent, een hoorzitting, en past de wet toe zoals ze is. Inhoudelijk is dat een risico-inschatting, en dat gebeurt echt niet lichtzinnig. Was die inschatting verkeerd? Daar spreken we ons niet over uit; dat mogen wij ook niet. Maar zelfs bij een nieuwe klacht geldt het vermoeden van onschuld. We hopen en verwachten dat het onderzoek zo spoedig mogelijk klaarheid biedt.

Of de wet in een hogere strafmaat moet voorzien, is een politieke keuze. Of vervroegde invrijheidstelling voor deze ernstige vorm van seksueel geweld pas na de helft of twee derde mogelijk moet zijn? Als daar een politieke consensus voor is en de wet wordt gewijzigd, zal de magistratuur dat zo toepassen. Weet wel dat een gevangenisstraf op zich het basisprobleem niet oplost. En weet dat elektronisch toezicht in het algemeen behoorlijk effectief kan zijn. Ook met omkadering en begeleiding van de daders kun je niet vroeg genoeg beginnen. Justitie en zorg zijn niet van elkaar los te zien. En dat is altijd maatwerk voor mensen door mensen.

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234