Woensdag 16/06/2021

Oeso wil geen splitsing van ontwikkelingssamenwerking

Eind september werd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) het vierjaarlijkse rapport over de Belgische ontwikkelingssamenwerking afgewerkt. Het maandblad Mo* kon het rapport inkijken. Het opvallendst is de kritische opstelling tegenover een verdere regionalisering van de ontwikkelingssamenwerking. Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) voelt zich gesteund in zijn overtuiging: "De tekst van Lambermont zegt niet dat ontwikkelingssamenwerking geen federale bevoegdheid meer is, maar wel dat de gewesten in het verlengde van hun bevoegdheden een eigen beleid kunnen ontwikkelen. Buitenlandse handel werd effectief toegewezen aan de gewesten, maar dat zal nooit gebeuren met ontwikkelingssamenwerking. Met mijn ervaring van 25 jaar in het parlement zeg ik u: dat zal nooit gebeuren. Trouwens, er is geen politieke wil voor, zeker niet in deze regering. Niets belet echter dat de gewesten een eigen beleid voeren. Meer nog, ik zal het cofinancieren."

Vlaams minister-president Leterme is het daar niet mee eens: "Door het Lambermont-akkoord werden ook de middelen van de federale ontwikkelingssamenwerking naar Vlaanderen overgedragen." Bourgeois zit op dezelfde lijn. "In 2001 besliste het parlement dat de onderdelen die betrekking hebben op de gewest- en gemeenschapsmateries overgeheveld moeten worden naar de deelstaten. De OESO loopt wat achter de feiten aan, al betreur ik ten zeerste dat deze democratische beslissing nog altijd niet werd uitgevoerd."

Leterme bevestigt dat "de ontwikkelingshulp die betrekking heeft op onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, waterbeleid, welzijnszorg, economie en landbouw" in overleg met de federale overheid moet worden overgeheveld, inclusief de middelen. Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, geeft de Oeso gelijk: "De regionalisering komt de coherentie tussen de regionale en federale niveaus in geen geval ten goede. Het is duidelijk dat we daardoor internationaal minder zwaar zullen wegen." Ook Eddy Boutmans, tussen 1999 en 2003 staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, stemt volmondig in met het Oeso-rapport. (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234