Zaterdag 21/09/2019

Onderwijs

OESO waarschuwt: studenten doen te lang over studie hoger onderwijs

Sfeerbeeld uit een Brusselse aula. Beeld BELGA

Slechts 1 op 3 Vlaamse studenten voltooit een bachelorstudie in de bedoelde looptijd. In het buitenland verloopt dat beter. Dat schrijft de OESO in zijn rapport Education at a glance. Universiteiten nemen de laatste tijd steeds meer maatregelen om die zogenaamde studievoortgang vlotter te maken.

In vergelijking met andere landen halen slechts weinig Vlaamse studenten een bachelordiploma binnen de voorziene drie jaar: 33 procent in Vlaanderen, 39 procent in alle andere landen binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In Franstalig België ligt het cijfer met 27 procent zelfs nog lager. Drie jaar na de voorziene studieduur van drie jaar voor een bachelor, stijgt het slagingspercentage naar 67 procent voor Vlaanderen - ook exact het OESO-gemiddelde - en 54 procent voor Franstalig België.

Naar de reden voor die achterstand is het voorlopig nog gissen. Komt het door een zekere laskheid die in het systeem is gekropen door het meenemen van vakken? Is de instroom uit het secundair onderwijs niet kwalitatief genoeg meer of zijn Vlaamse studenten gewoon minder matuur dan hun internationale collega’s? De gemiddelde leeftijd waarop studenten aan een opleiding in het hoger onderwijs beginnen, ligt in België immers veel lager. Vrijwel alle nieuwe studenten komen rechtstreeks van het secundair onderwijs. Internationaal gezien is dat erg uitzonderlijk, zo blijkt uit hetzelfde rapport. Wellicht is het een combinatie van allerlei factoren.

Vast staat dat het probleem van studievoortgang sinds enige tijd op de agenda staat in Vlaanderen. De Vlaamse universiteiten kondigden recent nog aan dat ze maatregelen willen nemen om die beter te laten verlopen. “Het is zo dat we een groep jongeren hebben die op basis van hun voortraject duidelijk aan de verkeerde opleiding begint en er daardoor langer over doet”, zei Luc Sels, rector van de KU Leuven onlangs nog in een interview met De Morgen (DM 6/9). “Dat moeten we beter kunnen regelen.”

Alle Vlaamse universiteiten namen recent maatregelen om die studievoortgang vlotter te trekken. Zo kondigde diezelfde KU Leuven midden augustus aan de deliberatie van studenten terug meer in eigen handen te nemen, de Gentse universiteit wil studenten sneller heroriënteren als het moeilijk loopt en de Antwerpse en Brusselse universiteit nodigen studenten dan weer uit voor een begeleidingsgesprek als de resultaten tegenvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234