Dinsdag 31/01/2023

Fiscaliteit

OESO sleutelt aan wereldwijd belastingsysteem voor multinationals

null Beeld AP
Beeld AP

De OESO, de club van rijke industrielanden, heeft een blauwdruk opgesteld voor wereldwijde belasting van multinationals. Die moet jaarlijks 100 miljard aan extra belasting opbrengen.

Peet Vogels

De eerste pijler van het plan is om bedrijven voortaan te belasten in het land waar de activiteiten en verkopen plaatsvinden middels een uniform tarief. Dat betekent dat Facebook bijvoorbeeld belasting betaalt in Frankrijk over de winst die het bedrijf maakt met Franse gebruikers. Tot nu toe betalen bedrijven alleen belasting in een land waar een fysieke vestiging is.

Hoe vreemd het wellicht ook klinkt, de techbedrijven zelf zijn voor. Dit in tegenstelling tot hun eigen herkomstland, de Verenigde Staten. Niet dat de techsector graag belasting betaalt, maar het alternatief is dat Facebook en Google straks in elk land waar ze actief met andere belastingregels te maken kunnen krijgen. Die rekening zou dan weleens veel hoger kunnen uitvallen. Op die lappendeken aan belastingen zitten de bedrijven absoluut niet te wachten.

Frankrijk heeft al een techbelasting ingevoerd en zal binnenkort gaan innen. Tsjechië staat op het punt te volgen. Ook Spanje wil vanaf volgend jaar techbedrijven belasten.

Op hun beurt worden ook Europese autobouwers als Mercedes en Porsche, en tassenfabrikant Louis Vuitton door de blauwdruk van de OESO geraakt. Ook zij moeten straks belasting gaan betalen in die landen waar de verkopen plaats vinden, zoals de VS. De verwachting is dat de belastingheffing per saldo neutraal uitpakt voor de VS en de EU.

Ontwikkelingslanden

De tweede pijler onder het plan behelst een wereldwijd minimumbelastingtarief voor multinationals. Dat is bedoeld om belastingontwijking via belastingparadijzen tegen te gaan. Nederland is bijvoorbeeld een geliefd land om winsten door te sluizen naar belastingparadijzen. Als het nieuwe voorstel wordt uitgevoerd, zal Nederland extra belasting heffen op die geldstromen, of het hoofdkantoor zal dit doen. Dan is vestiging in een belastingparadijs niet meer interessant voor een bedrijf. De verwachting is dat op deze manier wel 100 miljard dollar aan extra belasting kan worden binnengehaald. Dat geld komt deels terecht bij ontwikkelingslanden. Die hebben maar heel weinig hoofdkantoren van multinationals in hun landen en kunnen dus weinig belasting heffen.

De invoering van het plan is geen gelopen race, waarschuwt de Nederlandse Marlies de Ruiter, belastingexpert bij accountants- en adviesorganisatie EY. De pijn zit vooral bij de eerste pijler. “Landen zijn ontevreden over de blauwdruk. Het is veel te ingewikkeld, met te veel open eindes”, zegt De Ruiter.

Het is ook een taai onderwerp. “Hoe ga je bijvoorbeeld om met belastingvoordelen. Zijn die toegestaan of niet?”, geeft De Ruiter als voorbeeld. Of neem de vraag: wat is de winst die een bedrijf maakt. Er zijn heel veel verschillende manieren om de winst te berekenen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234