Donderdag 27/01/2022

Update

OESO krikt groei Belgische economie op

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een denktank van voornamelijk rijke landen, is positiever geworden over de groei van de Belgische economie. De organisatie gaat uit van 1,6 procent groei dit jaar en 1,7 procent volgend jaar, tegenover respectievelijk 1,3 en 1,5 procent in haar vorige prognose.

EB en ADN

De economische groei is gematigd geweest, maar zal volgens de OESO dit en volgend jaar aantrekken. De organisatie zit daarmee op dezelfde lijn als de Europese Commissie. Vooral private investeringen zullen de groei een boost geven, want volgens de OESO zal de private consumptie matig blijven door de loonmatiging. De regering matigde de loongroei om onze bedrijven concurrentiëler te maken.

Dalende werkloosheid
De werkloosheid zal verder dalen, verwacht de OESO, van 7,9 procent vorig jaar tot 6,6 procent in 2018. Al stelt de organisatie wel vast dat de geografische verschillen in werkloosheid groot zijn in ons land en dat immigranten en hun kinderen achterop hinken in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Opvallend is dat de OESO niet alleen opwerpt dat een betere transportinfrastructuur de ruimtelijke arbeidsmobiliteit zou verbeteren, maar ook een verlaging van transactiekosten bij het kopen van een woning naar voren schuift.

De tax shift van de regering-Michel zal de economische activiteit stimuleren, luidt het. De OESO verwijst daarbij naar de verschuiving van lasten op arbeid naar accijnzen en milieutaksen. De kilometerheffing voor vrachtwagens, hogere taksen op diesel en fiscaal minder interessante bedrijfswagens zullen de vervuiling tegengaan, luidt het.

Alles kan beter
Het kan echter nog beter, stelt de OESO, bijvoorbeeld door de wegentol nog uit te breiden en de taksen op bedrijfswagens nog op te trekken. Bovendien blijft België ondanks de inspanningen een van de hoogste arbeidsbelastingen in de OESO hebben. Ook de vennootschapsbelasting, met zijn vele uitzonderingen, kan volgens de OESO een hervorming gebruiken. En er zou ook een federale vermogenswinstbelasting kunnen ingevoerd worden, zo suggereert de OESO, maar dan "als onderdeel van een bredere hervorming".

Meerwaardebelasting
In een reactie zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters dat hij voorstander is van het verder verlagen van lasten op arbeid in bepaalde knelpuntsectoren. Hij deed onlangs een voorstel voor een tweede tax shift voor de e-commerce, bouw, transport en binnenvaart. Peeters onderstreept voorts dat de OESO pleit voor een hervorming van de vennootschapsbelasting en "aanstipt dat de invoering van een meerwaardebelasting daarbij een goede zaak zou zijn".

CD&V vroeg lange tijd om zo'n meerwaardebelasting. Eind vorige maand besloten sommigen uit een interview met partijvoorzitter Wouter Beke in De Tijd dat CD&V die meerwaardebelasting van de tafel had gehaald. Beke reageerde op Twitter dat dit een voorbarige conclusie is. "Voorstel CD&V ligt op tafel. Quid andere partijen?", klonk het toen.

Premier Michel tevreden
Premier Charles Michel reageert opgetogen. "Dit rapport is aanmoediging om onze inspanningen verder te zetten. Het bevestigt de uitstekende resultaten op vlak van jobcreatie en is dus goed nieuws", aldus de eerste minister, die het rapport op 20 juni persoonlijk zal bespreken met secretaris-generaal José Ángel Gurría. Michel ziet het rapport alvast als een aanmoediging om "de koers aan te houden en de hervormingen verder te zetten".

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt spreekt over gunstige prognoses. "Maar ze moeten ons ook aansporen om verder te gaan op de ingeslagen weg en verder te hervormen", klinkt het. "Rapport na rapport blijkt dat de doorgevoerde hervormingen, waaronder de taxshift, zorgen voor bijkomende jobs en minder werkloosheid. De OESO neemt terecht de vennootschapsbelasting, met hoge tarieven en teveel fiscale koterij, in het vizier. Het werk is dus nog lang niet af, we moeten verder hervormen."

VBO: "Meerwaardebelasting niet dé oplossing"

Na een positief OESO-rapport over de groei voor de komende jaren in ons land, vindt werkgeversfederatie VBO dat er nog verder gewerkt moet worden. De afbouw van de loonkostenhandicap, het aantrekken van meer buitenlandse investeringen en de uitwerking van het Nationaal Investeringspact staan op het verlanglijstje. Staat er niet op: een meerwaardebelasting.

De OESO zegt dat de tax shift van de regering-Michel de economische activiteit stimuleert. Maar de organisatie wijst er tegelijk op dat er nog hervormingen mogelijk zijn. België blijft een van de hoogste arbeidsbelastingen in de OESO meedragen en ook de vennootschapsbelasting, met zijn vele uitzonderingen, kan een hervorming gebruiken.

Opvallend daarbij is dat de OESO stelt dat er een federale vermogenswinstbelasting kan worden ingevoerd, als onderdeel van een bredere hervorming. Vicepremier voor CD&V Kris Peeters liet niet na om die passage specifiek te benadrukken in zijn reactie op het rapport. De christendemocraten ijveren al langer voor een meerwaardebelasting.

Het VBO juicht de geboekte resultaten toe, maar vindt het essentieel dat de hervormingen voortgezet worden. "We denken daarbij aan een verlaging van de vennootschapsbelasting, het oplossen van het fileprobleem en een interfederaal energiepact", zegt topman Pieter Timmermans. "Momenteel heerst daarover grote onduidelijkheid, die investeerders doet twijfelen."

Voor nieuwe belastingen, zoals een meerwaardebelasting, passen de werkgevers echter. "Dat is niet dé oplossing in het kader van de financiering van de verlaging van de vennootschapsbelasting", luidt het. "We voeren graag een debat over rechtvaardige fiscaliteit, maar dat kan voor ons enkel gaan over het afschaffen, verlagen of intelligent verschuiven van belastingen, en niet over het invoeren van steeds nieuwe belastingen die de belastingdruk verder verhogen."

VBO-topman Pieter Timmermans. Beeld
VBO-topman Pieter Timmermans.
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234