Oekraïne en Rusland beloven terugtrekking in Oost-Oekraïne
Bij de Oekraïne-gesprekken in Berlijn is in de nacht van woensdag op donderdag de eerste opzet voor een vredesakkoord gemaakt. Dat is de uitkomst van een vijf-uur durende vergadering woensdagavond tussen de staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.
De landen besloten dat er een gewapende politiemissie moet komen in Donbass en een terugtrekking van de oorlogstroepen. Zo moet er ruimte komen voor nieuwe verkiezingen in Oost-Oekraïne. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel stelt dat de weg naar vrede in Oost-Oekraïne nog lang en lastig zal zijn. 'Ook vandaag is geen wonder verricht, het zal nog een heel karwei worden om vrede te bewerkstelligen.'
Road map naar vrede
Samen met de president van Oekraïne Petro Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande besprak ze een zogeheten 'road map' naar vrede. 'Het plan voor de vrede moet het vredesakkoord in Minsk als voorbeeld nemen', aldus Poetin. De partijen hebben afgesproken dat Oekraïense troepen en Russische separatisten zich terugtrekken in Donetsk en Loegansk. Dat zou niet alleen de weg vrij maken voor verkiezingen en maar ook voor humanitaire hulp in het separatistische gebied.
Tienduizend doden
Het geweld in Oost-Oekraïne begon in 2014. Er zijn sindsdien al bijna tienduizend doden gevallen. De bedoeling is dat uiterlijk tegen het einde van november alle betrokken ministers het vredesplan hebben opgesteld. Alle details voor de bewapende politiemissie zullen besproken worden met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).