Zondag 13/10/2019

Oekraïense verkiezingen nog onbeslist

Oud-premier Joelia Timosjenko. Beeld UNKNOWN

De zondag gehouden parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn nog onbeslist. Met 94 procent van de stemmen geteld, gaan het pro-westerse en het pro-Russische blok ongeveer gelijk op. Beide blokken hebben de overwinning opgeëist. De verkiezingen werden gehouden om een einde te maken aan de slepende machtsstrijd tussen premier Viktor Janoekovitsj en president Viktor Joesjtsjenko.

De partijen van Joesjtsjenko en oud-premier Joelia Timosjenko gaan ervanuit dat zij gezamenlijk een meerderheid hebben behaald en zijn al met coalitiebesprekingen begonnen. Premier Janoekovitsj denkt in een coalitie met een drietal kleine partijen eveneens over een
meerderheid te kunnen beschikken.

Nek-aan-nek Timosjenko Janoekovitsj

Met 94 procent van de stemmen geteld ging de partij van Janoekovitsj met 34,2 procent aan kop, op de voet gevolgd door het blok van de heldin van de Oranjerevolutie, Timosjenko, dat volgens de voorlopige uitslag uitkomt op 30,8 procent. Het blok van Joesjtsjenko kwam met 14,3 procent op de derde plaats. De opkomst bedroeg ongeveer 63 procent van de 37,5 miljoen kiesgerechtigden.

De verkiezingen zijn volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Eurpa (OVSE) in een 'open en competitieve' atmosfeer verlopen. Bij de verkiezingen waren in totaal bijna 770 waarnemers van de OVSE, het Europese Parlement en de parlementaire assemblees van de Raad van Europa en de NAVO aanwezig."

Ondanks moeilijke omstandigheden zijn deze verkiezingen op een positieve en professionele wijze gehouden. Het is nu aan de politici om hun beloften waar te maken", zei Tone Tingsgaard, vice-president van de parlementaire assemblee van de OVSE maandag.

In 2004 vormde de overwinning van Janoekovitsj bij de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen de aanleiding tot de Oranjerevolutie. Die opstand leidde tot nieuwe verkiezingen, die werden gewonnen door Joesjtsjenko.

Joesjtsjenko raakt populariteit kwijt

Bij vorig jaar gehouden parlementsverkiezingen maakte Janoekovitsj, die zich inmiddels als een op het compromis gerichte democraat was gaan presenteren, een indrukwekkende comeback. Hij werd premier, maar in april van dit jaar ontbond Joesjtsjenko het parlement, naar zijn zeggen omdat Janoekovitsj probeerde alle macht naar zich toe te trekken.

Joesjtsjenko is een groot deel van de populariteit die hij als leider van de Oranjerevolutie verwierf kwijt. Veel kiezers zijn overgestapt naar Timosjenko, die het gezicht vormde van de Oranjerevolutie en aanvankelijk onder Joesjtsjenko als premier diende, maar na zeven maanden door hem werd ontslagen. (novum/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234