Dinsdag 07/07/2020

ReportageVerkiezingen

Oekraïense oorlogsvluchtelingen wonen in containers: ‘De bommen vielen op ons dak’

Irina Bilinskaja (m.) woont samen met haar vijf eigen kinderen, vier geadopteerde kinderen en elf kleinkinderen, verspreid over drie containers.Beeld Emile Ducke

In Charkov, de tweede stad van Oekraïne, wonen al vijf jaar lang oorlogsvluchtelingen in containers. Hoe belangrijk vinden zij het of een president ervaring heeft met het leger? Want de totaal onervaren komiek Volodymyr Zelensky zou zondag weleens de strijd kunnen winnen. 

Kom je een Oekraïens huis binnen, dan trek je je schoenen uit. Maar niet in het huis van Viktoria Marinenko aan de rand van Charkov, de tweede stad van het land. Ze staat erop dat gasten hun schoenen aanhouden. “Een zeecontainer als huis heeft zo z’n voordelen”, zegt Marinenko. “Een zwiep met de bezem en het is weer schoon.”

De container was bedoeld als tijdelijke ­oplossing. Een dak boven het hoofd tijdens problemen bij Marinenko’s woning in Piski, een dorpje verder naar het oosten. “Op het dak van die ­woning vielen bommen”, legt ze uit. Gelukkig beloofde president Porosjenko de oorlog snel te stoppen. Binnen een maand zou het gezin van Marinenko weer naar huis kunnen.

Na vijf jaar met z’n vieren in de container vindt Marinenko het mooi geweest. Zondag stemt ze op een tv-­komiek als nieuwe opperbevelhebber van het leger.

De meeste van haar landgenoten zijn hetzelfde van plan tijdens de presidentsverkiezingen, zo voorspellen de peilingen. Professioneel grappenmaker Volodymyr Zelensky staat op 73 procent van de stemmen, president Porosjenko op 27. Het presidentschap van Oekraïne kan Zelensky haast niet meer ontgaan.

Of Zelensky de juiste man is om leiding te geven aan een leger in oorlog, vindt Marinenko moeilijk te voorspellen. Hij heeft het immers nog nooit geprobeerd. “Zolang Porosjenko maar niet wint”, zegt ze. “Want hij brengt ons geen vrede.”

Gemeenschapsgevoel

Buiten staan nog veel meer containers. Tientallen zijn het er, geschonken door Duitsland. Allemaal hebben ze een eigen huisnummer. Sommige kijken uit op het speeltuintje of op bankjes in het geel en blauw van de Oekraïense vlag.

“We hebben 304 inwoners, allemaal uit het oosten”, zegt Arthur Statsenko, beheerder van het containerdorp. Burgemeester, zo kun je hem nu ook wel noemen, want het tijdelijke kamp is een permanent nederzetting geworden. “We hebben een steeds sterker gemeenschapsgevoel”, zegt Statsenko. “Dit jaar hadden we een record aantal deelnemers bij de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak van het dorp.”

Het tijdelijke containerkamp in de buiten­wijken van Charkov is een permanente nederzetting geworden.Beeld Emile Ducke

Mensen geloven steeds minder in een terugkeer naar huis, zegt de burgemeester. In het oosten van Oekraïne regent het immers nog steeds kogels en granaten. De oorlog tegen pro-Russische separatisten heeft aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost. Iedere week komen er een paar dodelijke slachtoffers bij. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht.

Maar de verkiezingen van zondag bieden weer een greintje hoop. “Iedereen bepaalt zelf op wie ze stemmen, we hebben democratie hier”, zegt burgemeester Statsenko over zijn electoraat. “Maar veel stemmen voor Porosjenko lijkt me onwaarschijnlijk.”

Gigantisch gevaar

Toch zijn er ook mensen die niet zitten te wachten op een grappenmaker als opperbevelhebber. Irina Bilinskaja van container nummer 4 vreest dat Oekraïne de controle kan verliezen over de nu stabiele frontlijn als de onervaren Zelensky de leiding overneemt. “Een simpel foutje kan een gigantisch gevaar opleveren”, zegt ze.

“Hij kan natuurlijk wel ervaring opbouwen”, zegt haar man Viktor. “Maar hoeveel levens moeten we opofferen voor die ervaring? Wij hebben voor ons leven gerend toen de bommen vielen, als het maar niet zo erg wordt als toen.”

Volodymyr Zelensky.Beeld AFP

Zij en haar man Viktor hebben al geaccepteerd dat de oorlog niet snel zal stoppen. Het toekomstplan van Viktor is om in de buurt een zwarte walnootboom te planten. “Duurt even, maar het hout is prachtig. Als we dat verkopen, kunnen we misschien een flatje kopen.” Zou fijn zijn, want krap is het wel met 9 kinderen en 11 kleinkinderen in vier containerwoningen. Maar zelfs een van hun dochters stemt zondag op Zelensky. Viktor zucht. “Zij ziet een fris gezicht.”

Ook voor de andere 1,5 miljoen inwoners van Charkov is de oorlog nooit ver weggeweest de afgelopen jaren. Het scheelde niet veel of de voormalige hoofdstad van Oekraïne was zelf onder separatistenbewind gevallen. In 2014 namen rebellen met Russische vlaggen het provinciegebouw in. Ze sleurden Oekraïense ambtenaren op hun knieën het plein op voor publieke afranselingen. Het leger van Kiev heroverde de stad ternauwernood.

‘Meer raketten’

Sindsdien staat er een grote geel-blauwe tent op het plein. “Alles voor de overwinning”, staat erop. Binnen in de tent weven mensen camouflagenetten voor de troepen aan het front. Er hangt een lijst met telefoonnummers voor mensen die aan het front willen vechten. En af en toe stort iemand nog weleens wat in de donatiepot.

Het is de tent van Ihor Rossokha, hoogleraar filosofie. “Wij houden het plein onder Oekraïense controle”, zegt Rossokha. “Zonder ons nemen anderen het plein over met tenten en spandoeken als ‘vrede’. Die mensen zijn niet te vertrouwen, zegt Rossokha. “Iedereen is voor vrede. Wij zijn voor vrede met overwinning.”

Rossokha vreest dat Zelensky bereid is tot onderhandelingen met de separatisten. Misschien wel met toezeggingen, zoals het afstaan van grondgebied.

Volgens Rossokha ziet maar een oplossing. “Meer raketten. Want zolang Poetin in het Kremlin zit, bestaat er geen vreedzame oplossing.”

Het is een groot raadsel wat Zelensky’s plannen voor de oorlog zijn. Zijn campagne bestaat voornamelijk uit comedyshows in stadions en uit een tv-serie waarin Zelensky al president is. Campagnevoeren vindt hij niet nodig. “Jullie zijn slimme mensen”, grapte hij laatst in een vol stadion. “Jullie weten wat jullie moeten doen, toch?”

Debatten met Porosjenko is hij uit de weg gegaan. Mogelijk komt er vanavond toch nog een debat, op voorwaarde van Zelensky dat het plaatsvindt in het Olympisch Stadion. Dat kan uitdraaien op een show bijna honderdduizend mensen zonder veel inhoud – Zelensky’s specialiteit.

Oorlogsmoe

Zelfs in Zelensky’s campagnebureau in Charkov weet niemand wat de plannen zijn voor de oorlog in het oosten. “Hij kiest misschien wel iemand anders uit die opperbevelhebber kan worden”, Aleksej Vdovitsjenko, voorzitter van het campagnebureau, schouderophalend. “De president is vooral het gezicht van het land.”

Beeld Emile Ducke

Toch blijkt Zelensky onder militairen populair. In de eerste ronde van de verkiezingen kreeg hij bij stembussen voor frontmilitairen ongeveer net zoveel stemmen als Porosjenko, hun aanvoerder.

Bij de vereniging voor veteranen uit het oosten – meer dan 5.000 leden alweer –begrijpen ze de populariteit van de grappenmaker wel. “Soldaten zijn moe van de oorlog, op hun telefoon zien ze strakke filmpjes met een nieuw gezicht”, zegt Sergej Babajev, oud-infanterist. En ja, de oorlog heeft Porosjenko niet gewonnen.

Maar andere veteranen in het kantoortje blijven Porosjenko trouw. Artilleriecommandat Valeri Manilenko: “Porosjenko heeft tenminste een leger opgezet dat klaar is voor het slagveld.” ­Zelensky daarentegen is een grote onbekende. Manilenko: “Ik wil geen opperbevelhebber in een zak kopen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234