Zaterdag 21/09/2019

'Oef, McEwen heeft het gehaald'

Negen minuten voor sluitingstijd reden Robbie McEwen, Leon van Bon en Nick Gates in Gap over de finishlijn. Ploegleider Claude Criquielion, die de hele dag in het spoor van het drietal reed, stapte uit de volgwagen en veegde zijn bezweet aangezicht af. 'Oef, ze hebben het gehaald', zuchtte hij en opende onmiddellijk een flesje trappist van Chimay. 'Dit heb ik verdiend.'

Gap

Van onze verslaggevers

Tony Landuyt / Walter Pauli

Paniek sloop gisteren de hele dag in de rangen van Lotto-Domo. Drie kilometer na de start moesten Robbie McEwen, Leon van Bon en Nick Gates het peloton laten gaan. Voor het drietal ging het toen al te snel. Niet verwonderlijk dat de ploegleiders Marc Sergeant en Claude Criquielion toen het ergste vreesden. Nog 180 kilometer waren er te gaan en wat erger was, er moest over de Lautaret en de Izoard geklauterd worden.

McEwen maakte zich boos op de ploegleiding omdat die weigerde nog twee renners extra in zijn gezelschap te laten vertoeven. "Geen sprake van", zei Sergeant. "Ik ben niet gek. Ik ga hiervoor geen vijf renners opofferen. Het ziet er sowieso al slecht uit. Als zij het niet halen, zijn we meteen vijf renners kwijt."

Er volgde een constant over-en-weergetefoneer tussen Sergeant en Criquielion. Sergeant wilde bijna kilometer per kilometer op de hoogte blijven van de situatie van het drietal, dat de hele tijd gevolgd werd door Criquielion. Boven op de Izoard lag het drietal al een half uur achter op de kop van de wedstrijd. "Toen zag het er triest uit en vreesden we het ergste", zegt Sergeant. "De hele tijd zat ik met de vingers gekruist dat ze het toch maar zouden redden. En wonder boven wonder hebben ze het gehaald. Eens de Izoard over ging het een stuk vlotter, meldde Criquielion me. In de tweede helft hebben ze ontzettend hard gekoerst om voor het sluiten van de tijdgrens binnen te komen. Ach, na deze beangstigende dag kunnen we weer hopen."

Leon van Bon had gisteren een bijzonder slechte dag. "Jammer", vond Sergeant. "De hele Tour was hij nochtans onze beste man. Hij reed een perfecte Tour. Hij leverde in de spurten McEwen altijd uitstekend af. Jammer van die slechte dag." Met Hans De Clercq, waarvoor iedereen vreesde dat hij na twee moeilijke dagen de rit over de Izoard niet zou overleven, ging het gisteren een stuk beter. Een lekke band op de Lautaret bracht hem zelfs niet uit zijn evenwicht. De Clercq klampte goed aan en eindigde in een bus een heel eind voor McEwen, Van Bon en Gates.

Ook Axel Merckx, zaterdag en zondag geplaagd door hevige kniepijnen, voelde zich gisteren een heel stuk beter. Zondagavond werden de knieën nog eens extra onder handen genomen, met het nodige resultaat. "Alleen in het begin van de rit voelde ik nog een lichte pijn, maar naarmate de kilometers vorderden, voelde ik me beter." Dat werd ook duidelijk in het resultaat. Op winnaar Vinokoerov moest hij maar twee minuten toestaan. Vader Eddy had in een interview laten blijken dat de kniepijnen het gevolg waren van een slechte positie op de fiets. "Die commentaar laat ik volledig voor rekening van vader", was het antwoord van zoon Merckx.

Vorige week reed McEwen bijna de hele tijd in het groen. Het was totnogtoe het enige waar Lotto-Domo zich aan kon optrekken. "We rijden een slechte Tour", windt teammanager Christophe Sercu er geen doekjes om. "Natuurlijk zijn we nog maar halfweg en wordt de balans pas in Parijs gemaakt. Kansen die zich aandienen, mogen niet meer verprutst worden."

Cruciaal was de valpartij van McEwen. Sercu: "Nu ligt hij tien punten achter op Cooke. Zonder die val had hij echter nog steeds in het groen gefietst. Want hij zou ongetwijfeld punten hebben gescoord. Die tien punten achterstand kunnen echter nog zwaar doorwegen. Ik ben er zeker van dat het nog erg moeilijk zal worden voor Robbie. Zijn tegenstanders zijn allen wel dezelfden. Niemand zal nog veel willen weggeven."

Het grote mysterie bij Lotto-Domo is Rik Verbrugghe. "Zwak, heel zwak totnogtoe", stelt Sercu vast. "Rik heeft zich nog geen moment getoond. Het wordt stilaan tijd dat hij uit de anonimiteit gaat treden." Verbrugghe heeft door blessures het voorjaar en de Giro volledig de mist zien ingaan. "Daarom zet ik alles op de Tour", was zijn ambitie. De proloog kwam, na zijn sleutelbeenbreuk in de Giro, nog te vroeg en in de eerste week viel er voor hem niets te rapen, vond hij. De Alpen waren dan weer te hoog. Maar wie met Verbrugghe praat, krijgt geregeld te horen dat zijn conditie steeds verbetert. Kan, maar in praktijk moet hij dat nog laten zien.

"In de tweede week zijn er enkele ritten die me aanstaan", zegt Verbrugghe constant. Die tweede week is inmiddels ingegaan. Als de Waal inderdaad nog een en ander wil presteren en een totnogtoe mislukte Tour goed wil maken, wordt het inderdaad hoog tijd dat hij op de voorgrond gaat treden. Zoniet zal niemand weten dat hij de jubileumuitgave van de Tour heeft meegereden.

Christophe Sercu: 'Het wordt tijd dat Rik Verbrugghe uit de anonimiteit treedt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234