Zaterdag 28/11/2020
Siska Schoeters.Beeld Damon De Backer

DM Zapt

Ode an die Freule

Ann De Craemer zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over ‘Koekskes en boekskes’, de rubriek uit Iedereen beroemd (één).

U bent gewaarschuwd: dit wordt een lofzang op Siska Schoeters. Waarom? Omdat Siska Schoeters een topcadeau is dat de televisie ons wekelijks meermaals schenkt. Siska is vreugdeverwekkend, ad rem, meevoelend en duivelesk geestig. En dat allemaal in één persoon!

Nu behoeft Siska geen introductie. Toch lijst ik voor mezelf even op wat ze de voorbije jaren allemaal uitrichtte: StuBru-presentatrice en Music For Life-gezicht, talkshowhost en sinds enkele maanden lid van De Madammen op Radio 2 (en tv). Vooraleer ik verderga met het loven, toch één punt van kritiek: ‘Madam’ is werkelijk een snertwoord – excusez le mot. Iets als ‘vent’ ongeveer. Allebei woorden die met speelsheid flirten maar van vrouwen of mannen, in plaats zelfzekere persoonlijkheden, nichewezens maken. Omdat de titel van dit stukje zou kloppen maar ook vanwege het adellijke cachet maak ik Siska eenmalig tot ‘Freule’: zowel hoofs als frivool als van streken doordesemd.

Het zappen van de voorbije week bracht heel wat curiositeiten onder mijn aandacht. En daarmee nogal wat zwaarwichtigheid. Onlangs schreef Stef Selfslagh hier terecht over de intimistische schoonheid van Wim Helsens Winteruur, een verdoken avondparel die alle lof verdient. Toch ontdekte ik dat lichtvoetige menselijkheid ook in een compleet ander kader kan. Zonder gedimde studiolampen en knusse sofa. En vooral: zonder hond.

In de audiovisuele matroesjkapop op één die Iedereen beroemd is, bestiert Siska de mooie rubriek ‘Koekskes en boekskes’: een luchtige maar niet minder waardevolle evenknie van Winteruur. In deze rubriek is Siska zelf te gast bij haar gast. Dit omdat de tv-studio de wagen is van diegene met wie ze, voorzien van koffiekoeken en de laatste roddelbladen, meerijdt van tankstation naar werkplek. Het geeft meteen een mooi zicht op de voornaamste biotoop van de gemiddelde Belg: de benzineslurpende kooi van Faraday genaamd ‘auto’.

Deze week stapte ze op een touringcar vol schoolreiskinderen om half schertsend en uit de laatste Dag Allemaal seksuele opvoeding te geven aan de enthousiaste minderjarigen. Zoals gezegd: met kwinkslagen, knipogen en vederlichte terechtwijzingen – siskastische televisie alleszins.

Kort daarvoor zat ze in de auto bij ene Youssef en kwam de levenswijsheid zomaar uit de lucht vallen. Siska verwees naar Ikea, Youssef naar de relatietest die een bezoek aan die meubelgigant inhoudt. “Maar aan de kassa wacht een hotdog”, wist Siska met een schaterlach. Simpeler valt een westers leven niet samen te vatten.

Is het al duidelijk dat Siska cool is? Grandioos? Haarvatenverwarmend? Zeer goed zo. Voor wie van intelligente schalksheid, nee, schoonheid houdt: laat horen die toeters voor Siska Schoeters!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234