Zondag 18/08/2019

Ode aan een eindeloos feest

EDDY DE CLERCQ & MARTIJN HAAS
Laat de nacht nooit eindigen

Wie een gedetailleerd verslag wil van vier decennia (Amsterdams) nachtleven, vindt hier het uitgelezen naslagwerk. Gids is de Vlaamse dj Eddy De Clercq die in de Lage Landen de eretitel 'Professor Party' meekreeg. Hij introduceerde house in Nederland, waarop een hedonistisch leven volgt, tussen weinig slaap, veel drugs en nog meer anonieme homoseks. Tijdens alle confessies op de dansvloer blijft de nadruk wel altijd op muziek liggen: van disco over new beat en techno. Een intrigerende ode aan een eindeloos feest sinds de seventies. (Bas Lubberhuizen)

Boemeltrein-mijmeringen

PATTI SMITH
M Train

Vijf jaar geleden troonde Patti Smith je in Just Kids mee doorheen haar gloriejaren. Dat magische boek krijgt nu een volwaardig vervolg, waarin ze het geweer van schouder verandert. In M Train kiest ze minder voor straffe anekdotes, dan wel voor dichterlijke overpeinzingen. Dat maakt van deze autobiografie een wat introspectieve bloemlezing van indrukken en mondaine ervaringen. Maar hoe vaag ze ook blijft in haar bewoordingen, toch raakt ze je met deze literaire impressies van een rijk, maar ook vaak eenzaam leven. (Bloomsbury)

Twijfelen in stijl

ELVIS COSTELLO
Unfaithful Music & Disappearing Ink

Het blijft de hoofdzonde van elke ijdele autobiograaf: de roem wint het pleit. Niet zo bij Elvis Costello. In deze 670 pagina's tellende turf trekt hij voortdurend zijn eigen artistieke beslissingen en cruciale levenskeuzes in twijfel. Dat doet hij bovendien in zo'n eloquente en meeslepende stijl, dat je het boek met moeite opzij schuift. Zijn verhaal is niet chronologisch opgebouwd, maar stuitert voortdurend in de tijd. Vooral fans halen dan ook het onderste uit de kan. Alle anderen raden we Costello's integrale oeuvre aan, als bijgerecht. (Penguin)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden