Dinsdag 01/12/2020

Expositie

Ode aan de prinses, niet aan de filmster: expo over Grace Kelly’s Dior-garderobe toont verrukkelijke beelden

Prinses Grace van Monaco op een galadiner in 1968.Beeld Getty Images

Neen, de tentoonstelling van de Dior-garderobe van prinses Grace in Granville gaat niet over haar tijd als Hollywood-filmster. Maar de noodlottige geschiedenis van het Monegaskische vorstenhuis doet haar tot leven komen. 

Mode- en societyliefhebbers denken allicht, als ze lezen dat er deze zomer in Granville een tentoonstelling is ingericht over filmster Grace Kelly en haar Dior-outfits: dat wordt klinkklare Hollywoodglamour! Voor wie meteen plankgas richting Normandië wil gaan, toch even een disclaimer. De tentoonstelling gaat niet over Hollywood en niet over Kelly als filmster. De titel zegt het ook al: Grace de Monaco, Princesse en Dior gaat over de tijd dat Grace Kelly prinses Gracia van Monaco was, en kleding droeg van het huis Dior. Op drie jurken na niet eens van de hand van Dior zelf, maar van zijn opvolgers. De maestro stierf immers al in 1957, een jaar na het huwelijk van Grace en Prins Rainier III. 

Zuurstokroze

Is die expositie daarmee minder interessant? Dat zeker niet. Het is geen grootse en meeslepende modetentoonstelling zoals sommige buitenlandse musea ze zo goed kunnen inrichten, en vernieuwend wat vorm en presentatie betreft is het ook allemaal niet. Maar het is om te beginnen lekker veel en divers, gelardeerd met verrukkelijke, deels bewegende beelden. En dan is het ook nog eens, maar daarover straks meer, opgesteld in het prachtige zuurstokroze huis waar Christian Dior is opgegroeid. 

Logisch natuurlijk, dat het verrukkelijk is. Er zijn weinig vorstenhuizen die zo tot de verbeelding spreken als het Monegaskische. Omdat de 38.000 Monegasken in een soort van spek-en-bonenlandje wonen, ze geen koning hebben maar een prins, wiens familie niet voor vol wordt aangezien door de overige Europese royals. Omdat in dat mediterrane prinsdom, a sunny place for shady people, een derde van de inwoners miljonair is, maar de goede smaak er toch een beetje te wensen overlaat. Omdat de prinselijke familie in een zalmroze paleis woont, en de lotgevallen en strapatsen van die familie smeuïger en noodlottiger zijn dan eender welk soapscenario. Dat komt allemaal, zo beweren kletsmajoors, doordat hun machtsdronken stamvader Francesco Grimaldi in 1297 tijdens het uitmoorden van ketters en heksen werd vervloekt met de woorden: “Geen enkele Grimaldi zal ooit een gelukkig huwelijk kennen!” Nu klinkt dat als een sterk verhaal, maar feit is wel dat de huwelijken al zeven eeuwen lang niet echt van een leien dakje gaan bij de Grimaldi’s. Een familie die zich, zeker na de komst van Grace Kelly, op de warme belangstelling van societyverslaggevers en roddelkonten mag verheugen. 

Princess Caroline van Monaco (in Dior) met Philippe Junot op hun bruiloft in Monaco op 29 juni 1978.Beeld Getty Images

Schertsprins

Hoe het ook alweer zat? Wel, zo: de oudste dochter van Grace, Caroline, werd als jonge beeldige blom verliefd op de veel oudere playboy Philippe Junot. Ze trouwde met hem (in Dior), scheidde alras, trouwde opnieuw (in Dior) met de sympathieke Stefano Casiraghi die haar drie kinderen schonk doch jammerlijk omkwam in een speedboatongeluk. Waarna ze verkering en een tweede dochter kreeg met de Duitse schertsprins Ernst August von Hannover, thans haar man, die ooit zo teut werd dat hij tijdens Expo 2000 in Hannover in het openbaar tegen het Turkse paviljoen aan plaste. Hij werd aangeklaagd door de Turkse ambassade, meermaals opgenomen vanwege zijn alcoholverslaving, lag een tijd in coma en lijdt momenteel aan keelkanker. Caroline en Ernst-August wonen al tien jaar gescheiden van elkaar.

Caroline van Monaco met Stefano Casiraghi op het balkon van hun paleis bij hun trouwen op 23 december 1983.Beeld Getty Images

Dan de zoon, de thans ‘regerende’ prins, Albert II. Die werd dankzij vele slippertjes en affaires vader van ten minste twee bastaardkinderen, maar is sinds 2011 getrouwd met de doodongelukkig ogende voormalig Olympisch zwemster Charlene Wittstock (in Armani Couture), die hem behalve een tweeling vooral vele gekwelde blikken schonk.

Princess Charlene (in Armani Couture) en Prins Albert II van Monaco bij hun huwelijksceremonie op 2 juli 2011 in Monaco.Beeld Getty Images

Olifantentemmer

Bovenstaande valt gek genoeg geheel in het niet bij de levenswandel van de jongste van de drie prinsenkinderen, prinses Stéphanie. Op haar eenetwintigste begon ze een eigen badpakkenlijn én scoorde ze een knaller van een hit met het zuchtnummer Ouragan. Ze verwelkomde een lange, bonte stoet vrijers waaronder bekende types als Jean-Claude Van Damme, Paul Belmondo, Rob Lowe en Anthony Delon. Trouwen deed ze in 1995 met haar bodyguard (en vader van haar twee oudste kinderen) Daniel Ducruet. Het koppel scheidde een jaar later toen bleek dat hij haar had bedrogen met Fili Houteman, Miss Blote Borsten België 1995. Stéphanie huilde uit, kreeg nog een kind van een andere bodyguard, Jean Raymond Gottlieb, werd vervolgens verliefd op de getrouwde olifantentemmer Franco Knie en ging met haar kroost op Knies trailerpark wonen. Ook die relatie strandde, maar het circus bleef lonken. Ze trouwde een jaar later met Knies collega, de acrobaat Adans Lopez Peres, scheidde een dik jaar later alweer en voegde zich weer bij de prinselijke familie. Misschien maar goed dat haar moeder dit alles bespaard is gebleven. 

Princess Stephanie van Monaco (rechts) en Alix de la Comble in hun eigen badpakkenlijn.Beeld Getty Images

O ja, die moeder, daar hadden we het over. Voor wie nog niet wist of alweer vergeten is hoe Grace Kelly’s laatste rol als Monegaskische prinses begon en eindigde: toen Prins Rainier zijn goede vriend Aristoteles Onassis vroeg hoe hij het toerisme in Monaco wat op kon krikken, adviseerde de Griekse scheepsmagnaat hem om met een beroemde en aantrekkelijke Amerikaanse actrice te trouwen: Marilyn Monroe of Grace Kelly bijvoorbeeld. Rainier gokte op de wat bravere Kelly en ontmoette haar met hulp van een reporter van Paris Match in mei 1955 tijdens het filmfestival in Cannes. Het klikte, ze brachten een half jaar later samen de feestdagen door, kondigden in januari 1956 hun verloving aan en Kelly hing op verzoek van de prins haar acteercarrière aan de wilgen. 

Of ze nog lang en gelukkig leefden? Gelukkig ogenschijnlijk wel, al miste ze naar verluidt haar vrijheid en haar werk, en hield ze zich vooral bezig met het doorknippen van linten en het organiseren van tuinierwedstrijden. Ze kregen zoals gezegd drie kinderen en bleven tot Kelly’s dood bij elkaar. Helaas kwam die dood wat prematuur. In 1982 kreeg ze achter het stuur van haar bruine Range Rover een beroerte en vloog ze, rijdend in de heuvels van Monaco, uit een haarspeldbocht om tientallen meters lager te landen in een tuin. Naast haar zat de destijds 17-jarige Stéphanie die ze naar het station zou brengen, om stage te gaan lopen in Parijs. Saillant detail: die stage was bij Dior, en omdat Stéphanies kleding languit op de achterbank lag om kreukvrij te blijven, besloot Grace zelf te rijden en hun chauffeur vrij te geven. Zij overleefde de crash niet, Stéphanie wel, maar die was er zo beroerd aan toe dat ze de begrafenis van haar moeder niet kon bijwonen. En haar stage bij Dior een jaartje uitstelde.

Grace van Monaco in de Royal Festival Hall in Londen, 16 november 1970.Beeld © Bettmann/ Getty Images

Met al die informatie in het achterhoofd is de tentoonstelling in Granville veel meer dan een modetentoonstelling. Het is een driedimensionaal prentenboek van het leven van een moderne Amerikaanse vrouw die zich moest aanpassen aan het ouderwetse Europese hofleven. Een vrouw die zich niet te bloot of avant-gardistisch kon kleden maar wel de luxe had om al haar kleding op maat te laten maken door Marc Bohan, die van 1958 tot 1960 verantwoordelijk was voor het Londense filiaal van het Parijse huis en er in 1960, na het vertrek van Diors opvolger Yves Saint Laurent, creatief directeur werd. Bohan werd een huisvriend van de prinses en haar gezin – zo close dat hij ook de dochters ging kleden en er later voor zorgde dat Stéphanie bij Dior terecht kon als stagiaire, en met de aldaar opgedane kennis besloot haar geluk als badpakkenontwerpster te beproeven. 

Lange avondjurk van witte zijde jersey met struisvogelveren van Christian Dior door Marc Bohan, herfst-wintercollectie 1968.Beeld © Laziz Hamani
Donkerblauwe zijden jurk met borduursels van hout en raffia, Christian Dior door Marc Bohan, lente-zomercollectie 1967.Beeld © Laziz Hamani

Terug naar de expo. De baljurken waar de tentoonstelling mee begint zijn fraai, dat absoluut. Ze geven een beeld van een grootse entree in de Europese society in een tijd dat pasteltinten, strikken en polkadots de rigueur waren. Minder glamoureus maar interessanter wordt het in de zaaltjes waar de reis- en vrijetijdskleding van Gracia te zien zijn: tweedmantelpakjes, jurken met smok en haar lievelingskledingstukken: hemdjurken en bloezen met pussy bows. Hier blijkt dat Gracia niet zo van de tralala en de poespas was; behalve steengoed gemaakt is de kleding eenvoudig van lijn en praktisch. Echt uitpakken deed Kelly pas later in haar leven, met tiara’s formaatje kroonluchter en uitzinnige kapsels vol fophaar van de hand van societykapper Alexandre de Paris. Ook een fijne bezienswaardigheid: de outfit die Kelly droeg bij het huwelijk van Diana en Charles in 1981. 

Portret van prinses Grace uit omstreeks 1967.Beeld © Photo 12/ Picture Alliance

Piekfijn bewaard

De schetsen van Bohan hangen er veelal naast: de prinses ging nooit naar de shows van Dior maar bestelde aan de hand van tekeningen. Sommige ontwerpen reserveerde Bohan op voorhand al voor Grace – hij kende haar figuur en smaak – of voerde ze speciaal voor haar uit in een kleur die niemand anders kon bestellen. Alle kleding is piekfijn bewaard gebleven in het paleis van Monaco, een taak die zoon Albert op zich heeft genomen – wat toch, voor wie het wil zien, een bewijs is van ’s mans respect en liefde voor zijn moeder.

De royal family op het balkon van hun paleis in Monaco in november 1966.Beeld Getty Images

Die familie is, al zijn er van de kinderen geen kledingstukken te zien, overal aanwezig. Omdat er foto’s en filmpjes getoond worden, van Grace, Rainier en de piepjonge Caroline die naar het Rozenbal gaan. Van het hele gezin op een bordes, op hun paasbest. Omdat de jurken die Kelly in die filmpjes draagt er pal naast staan, komen ze nog meer tot leven en wordt het drama dat het goedgeklede gezin te wachten staat enkel pregnanter. Aan de maten van de jurken en later kaftans is te zien dat de prinses qua omvang aardig jojoode, naar verluidt omdat ze de vette snack niet schuwde. 

Prinselijke smartlap

Voor wie de textiele omlijsting van deze prinselijke smartlap nog niet genoeg reden is om de tentoonstelling te gaan zien: alleen het huis en het omringende wandelpark zijn al een bezoek waard. De grote villa Les Rhumbs, gebouwd op een klif pal aan zee, werd in 1905 gekocht door vader Maurice Dior, die fortuin had gemaakt in de kunstmestindustrie. Moeder Madeleine ontfermde zich over de immense tuin, plantte bomen en kweekte rozen. De jonge Christian droomde van een toekomst als architect en ontwierp een pergola met zwembad die er nog steeds zijn, niet ver van het openluchtrestaurant onder de bomen, waar de rosé koud staat en het uitzicht voortreffelijk is. Al met al reden genoeg om, zeker voor wie al in de buurt is, toch maar plankgas te gaan richting Granville.

Grace de Monaco - Princesse en Dior, nog te zien t/m 17/11 in Musée Christian Dior in Granville. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234