Donderdag 15/04/2021

OCMW's weigeren gaten in asielbeleid op te vullen

Terwijl er 1.500 daklozen en asielzoekers in de vrieskou ronddolen, kondigt staatssecretaris De Block (Open Vld) aan dat er 60 extra bedden komen in de kazerne van Bevekom. De OCMW's weigeren nog langer de puinruimers van het falende federale opvangbeleid te zijn.

"Een regelrecht schandaal is het." Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) schuwt de grote woorden niet over het tekort aan opvang voor daklozen en asielzoekers. "Al twee jaar roep ik dat er efficiënte oplossingen moeten komen voor het opvangprobleem. Al twee jaar weigeren de liberalen om meer geld te geven. Wij hopen dat, met Open Vld'ster Maggie De Block als eindverantwoordelijke voor de asielzoekers en de armoedebestrijding, de liberalen nu wel over de brug zullen komen. Het is aan de anderen om een oplossing aan te dragen. Niet aan het Brussels OCMW."

De Brusselaar is niet de enige die de alarmbel luidt. "We kunnen niet aanvaarden dat men ons opdraagt de gaten op te vullen in een opvangsysteem dat door de federale overheid wordt opgezet", stellen alle OCMW's samen in een mededeling. "In het regeerakkoord wordt de verantwoordelijkheid voor het tekort aan opvangplaatsen volledig naar de OCMW's doorgeschoven."

De Openbare Centrazijn het beu dat ze de brokken van het federale beleid moeten opruimen. "De achterstand bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen blijft ook nu nog aangroeien. Als de regering er niet in slaagt de procedures in te korten, kan men opvangplaatsen blijven bijmaken."

De Block heeft vandaag een onderhoud met de OCMW's. De staatssecretaris zocht samen met de bevoegde instanties een hele dag naar een snelle oplossing voor het acute gebrek aan bedden. Ze was dan ook een hele dag incommunicado. In de vooravond maakte ze bekend dat er zestig extra plaatsen komen in de kazerne in Bevekom. De politie zal in deze vriesweek instaan voor het transport ernaartoe, het personeel van het Brussels opvangcentrum Samu Social begeleidt de mensen en maakt hun maaltijden klaar.

"Deze crisis is geen nieuw fenomeen", benadrukt de staatssecretaris. "Het is vanzelfsprekend dat het onmogelijk is een dergelijke situatie in enkele weken weer recht te trekken. Crisisopvang bij vrieskou is een lokale bevoegdheid maar door de uitzonderlijke situatie heb ik beslist in te springen en samen met Samu Social een oplossing uit te werken."

Oppositiepartijen Groen en N-VA zijn niet te spreken over de manier waarop De Block de crisis aanpakt. Dat De Block erop wees dat de opvang 'een lokale bevoegdheid is' terwijl ze zelf de OCMW's onder haar vleugels heeft, schoot er in het verkeerde keelgat.

"Dit lijkt niet alleen op Kafka, dit is ook schuldig verzuim", hekelt senator Freya Piryns. N-VA waarschuwt dat "elke noodopvangplaats een pleister op een houten been blijft als er geen langetermijnoplossingen komen".

De Block repliceert dat ze al bezig is met die langetermijnoplossingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234