Zondag 17/01/2021

OCMW moet gedetineerden in Lantin financieel bijspringen

In een brief aan het OCMW van het Luikse Juprelle heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laten weten dat hij het 'ondenkbaar' vindt dat gedetineerden steun krijgen van OCMW's. Een uitspraak van de rechter in beroep heeft het OCMW van Juprelle daartoe verplicht.

Voor de gevangenis van Lantin hebben afgelopen weekend driehonderd mensen betoogd tegen de 'passiviteit' van de federale overheidsdienst Justitie. Ze zijn het ook niet eens met een rechterlijke uitspraak die het OCMW verplicht 'cafetariavoordelen' of bijdragen in medische kosten toe te kennen aan gevangenen die in de gemeente zijn gedomicilieerd. Ook de burgemeester nam deel aan de betoging.

Het OCMW van Juprelle is in februari in beroep veroordeeld tot het betalen van vergoedingen aan vier gedetineerden die verblijven in de strafinstellingen van de gemeente, Paifve en Lantin. Er zijn nog 51 soortgelijke dossiers in behandeling.

"We willen geen debat over of het al dan niet opportuun is om gevangenen zakgeld te geven", zegt burgemeester Christine Servaes (cdH). "Maar het is niet aan ons om te betalen. Ons geld moet de inwoners van Juprelle ten goede komen, niet gedetineerden."

Inzet van de discussie is het 'steunfonds' van de gevangenis van Lantin. Elke gevangenis heeft zo'n fonds, dat meestal gespekt wordt met winsten van de kantine en dat dient om onvermogende gedetineerden belkrediet toe te staan of hen een extraatje uit de gevangeniskantine te laten bestellen.

Naar verluidt zou het steunfonds in de gevangenis van Lantin leeg zijn, gezien de hoge concentratie onvermogenden die er is opgesloten. Een aantal gedetineerden stapte naar de rechter omdat ze zich benadeeld voelden, waarop ze gelijk kregen.

Sneeuwbaleffect

Minister van Justitie De Clerck vindt het niet kunnen dat OCMW's opdraaien voor gedetineerden. "Het is niet verboden dat gedetineerden OCMW's aanschrijven", zegt De Clercks woordvoerster Lieselot Bleyenberg. "Maar voor bestaansmiddelen is dat dubbelop." De Clerck overlegt momenteel met staatssecretaris voor Armoedebeleid Philippe Courard (PS). Doel is om tot een uniforme richtlijn te komen over de steunfondsen in de gevangenissen.

De burgemeester van Juprelle vreest een sneeuwbaleffect. "Financieel en administratief is dit niet vol te houden. Per gedetineerde gaat het om 50 tot 75 euro, medische kosten niet meegerekend. En dat allemaal in de naam van het recht op een menswaardige opsluiting, terwijl het geld alleen maar dient om sigaretten te kopen. Choquerend in vergelijking met wat sommige inwoners meemaken." (SS/Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234