Maandag 01/06/2020

Video

OCAD: "Signalen dat IS opnieuw strijders naar Europa en België stuurde"

Beeld ANP

Vier weken na de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek blijft het risico op een nieuwe terreuraanslag reëel. Dat zegt Paul Van Tigchelt, directeur van het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse. Het dreigingsniveau blijft dan ook voor het hele land op 3, en de bijzondere beveiligingsmaatregelen voor een hele reeks mogelijke doelwitten blijven van kracht.

"Het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen heeft de voorbije weken grote stappen voorwaarts gezet en we hebben redenen om te geloven dat de terreurcel achter de aanslagen in Brussel en Parijs een flinke klap is toegebracht, maar het gevaar is niet geweken", zegt Van Tigchelt. "Sinds 22 maart hebben we een toevloed aan nieuwe informatie gekregen."

"Er duiken signalen op dat IS opnieuw strijders naar Europa en België heeft gestuurd, dat Syriëstrijders naar Europa teruggekeerd zijn of willen terugkeren, met de bedoeling nieuwe aanslagen te plegen. Onze diensten, politie- en inlichtingendiensten, werken de klok rond om het risico te beperken, het gerechtelijk onderzoek gaat ook verder, maar een nulrisico bestaat niet. Dat hebben de aanslagen van 22 maart wel bewezen."

Dreigingsniveau 3

Het dreigingsniveau blijft dan ook op 3 voor het hele land en een aantal strategische plaatsen blijven extra bewaking krijgen. "Het gaat onder meer om de nationale en regionale luchthavens, de elf grote treinstations van het land, het openbaar vervoer en de nucleaire sites", zegt Alain Lefèvre, directeur van het Crisiscentrum.

"Daarnaast zijn er ook de zogenaamde 'soft targets', plaatsen waar veel mensen samenkomen. De aanslagen in Parijs en Brussel hebben bewezen dat die ook het doelwit van de terroristen kunnen zijn. We denken dan aan bioscoopcomplexen, shoppingcentra en dergelijke meer. Daar wordt extra gepatrouilleerd door de politie, waar nodig worden betonblokken geplaatst om de toegang te bemoeilijken en wordt samengewerkt met privé-bewakingsfirma's. De analyse van welke maatregelen waar nodig zijn, gebeurt in overleg met de lokale politie."

Metrostation Maalbeek

Ook voor de twee doelwitten die op 22 maart getroffen werden, Brussels Airport en de Brusselse metro, blijven de huidige veiligheidsmaatregelen gelden, meldt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

"In de metro is de patrouillecapaciteit verhoogd en patrouilleren politie en militairen samen. Er wordt ook in burger gepatrouilleerd en er is steeds een explosievenhond beschikbaar om eventuele verdachte pakketten te onderzoeken. De beelden van de bewakingscamera's worden continu geanalyseerd en het aantal toegangen tot de verschillende metrostations zijn beperkt. Die maatregelen worden dagelijks geëvalueerd en evolueren ook continu."

Woordvoerder van de federale politie Peter De WaeleBeeld BELGA

Brussels Airport

Voor de luchthaven geldt nog steeds dat een ANPR-camera de nummerplaten van alle voertuigen op de toegangsweg controleert en politie willekeurig voertuigen uit het verkeer kan halen om ze te controleren. Alleen passagiers krijgen toegang tot het pre-check-ingebouw, nadat hun identiteits- en reisdocumenten nagekeken zijn. Ook daar zijn er extra patrouilles van politie en militairen.

Beeld BELGA
Beeld BELGA

Waakzaamheid

De overheid en de politie roepen de burgers ondertussen op tot waakzaamheid. "Mensen moeten niet aarzelen verdachte situaties te melden", zegt politiewoordvoerder De Waele. "Flauwe grappenmakers met valse bommeldingen kunnen we dan weer wel missen als kiespijn."

In de laatste drie weken heeft de politie niet minder dan vijftig verdachte pakketten onderzocht, na evenveel meldingen van burgers. Telkens kwam daarvoor ook de ontmijningsdienst van het leger (DOVO) ter plaatse.

"Het is goed dat mensen dergelijke dingen opmerken", zegt woordvoerder De Waele. "We vragen een hoge waakzaamheid van onze politiemensen en het is goed dat ook de burgers waakzaam zijn. Mensen die ter goeder trouw zijn, moeten dan ook geen enkele schrik hebben om ons te bellen of te verwittigen, zelfs mocht achteraf blijken dat er niets aan de hand was."

Grappenmakers zijn gewaarschuwd

Valse bommelders worden dan weer een stuk minder op prijs gesteld. "Dergelijke flauwe grappenmakers mogen ermee stoppen", gaat de woordvoerder verder. "De politie heeft, zeker op dit moment, wel andere dingen te doen dan daarmee zijn tijd te verliezen." Bovendien mogen die mensen niet uit het oog verliezen dat ze zelf ook een flink risico lopen.

"Niet alleen is het een misdrijf, waarop gevangenisstraffen en boetes staan, als door hun valse bommelding een panieksituatie ontstaat en mensen gewond raken, zijn ze ook daar verantwoordelijk voor", aldus De Waele. "Daarenboven kan het ook dat bedrijven, bijvoorbeeld openbaarvervoersmaatschappijen, zich burgerlijke partij stellen tegen hen en de schade die ze door eventuele vertragingen geleden hebben, op die mensen verhalen."

In de laatste drie weken werd een 50-tal verdachte pakketten onderzocht.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234