Woensdag 23/10/2019

Obsessie met sterrentekens leidt tot 'epidemie' van keizersneden

NEW DELHI.

IPS

Dat veel Indiërs iets hebben met astrologie, is bekend. Rechtgeaarde hindoes laten hun doen en laten vaak sturen door de sterrenkalender. De astrologieobsessie is nu ook doorgedrongen tot in de kraamkamers. Om hun kind onder een gunstig gesternte ter wereld te brengen, vragen steeds meer welgestelde ouderparen om een keizersnede. In private kraamklinieken in India gebeuren al drie op vier geboorten na een chirurgische ingreep.

In zijn standaardwerk Hinduism schrijft de in Groot-Brittannië verblijvende Indiase schrijver Nirad Chauduri dat de astrologische kalender voor veel gelovige Indiërs een bijbel is die hun leven in grote mate stuurt. Sterrenwichelaars hebben zowel in de steden als op het Indiase platteland een belangrijke sociale functie. Al krijgen de dorpsastrologen concurrentie van geïnformatiseerde diensten die in geen tijd de nodige berekeningen leveren.

Met of zonder moderne technologie: sterrenkijkerij blijft een belangrijke maatschappelijke factor. Bij orthodoxe hindoes wordt bijvoorbeeld een huwelijk gewoon afgezegd als de bruidegom niet op het door astrologen bepaalde uur komt opdagen of er te elfder ure anderszins een vertraging optreedt. De horoscopen van bruid en bruidegom worden vooraf zorgvuldig met elkaar vergeleken.

De vermeende invloed van de constellaties op de toekomst van pasgeborenen is voor heel wat ouders die het kunnen betalen ook reden genoeg om te opteren voor een keizersnede. De inherente gezondheidsrisico's nemen ze er graag bij. "Als mensen hun huwelijkskeuze of belangrijke politieke beslissingen laten leiden door het advies van een astroloog, waarom zouden wij het moment van de geboorte daarvan dan niet mogen laten afhangen?" vraagt Rakesh Jain, een jonge vader die een leidende functie uitoefent in een softwarebedrijf. Vorig jaar beviel zijn vrouw van een zoon in een kraamkliniek die bereid was de verlossing op het juiste moment uit te voeren. Niet alle verlossingen verlopen even succesvol, want een voor de sterren gunstig moment duurt soms niet langer dan een uur. Doen er zich dan complicaties voor in het kraambed, dan kan het gebeuren dat het kind juist onder een erg ongunstig gesternte geboren wordt.

Het is moeilijk na te gaan hoe wijdverbreid het fenomeen van de 'astrologisch geplande geboortes' precies is. Vooral in de steden zou de populariteit ervan toenemen. Uit een rondvraag bij privé-ziekenhuizen blijkt alvast dat het inderdaad de ouders zelf zijn die in veel gevallen om een keizersnede vragen.

In een aantal gevallen is het duidelijk dat de astroloog van het ouderpaar de geschikte geboortedatum aanwees.

Maar ook zonder de impact van de astrologie lijken private verpleeghuizen in India almaar vaker geneigd hun toevlucht te nemen tot de keizersnede. Sommige Indiase geneesheren spreken over een 'epidemie'. Kunstmatige bevallingen zijn financieel voordeliger voor de behandelende arts, omdat de vrouwen erdoor verplicht worden langer onder medisch toezicht te blijven. Bovendien bespaart een keizersnede de verloskundige vaak heel wat tijd en zorgen.

Voorstanders van natuurlijke geboortemethoden zien in de trend een zoveelste bemoeienis met het vrouwelijke lichaam. Keizersneden kunnen gevolgd worden door infecties aan blaas of nieren, ernstige bloedingen aan de baarmoeder en tijdelijke verlamming van spijsverterings- en ontlastingsorganen. Bovendien zijn er die beweren dat keizersnedes de ontwikkeling van een normale moeder-kindrelatie bemoeilijken wegens de scheiding van enkele uren tussen beiden na de verlossing. Maar in een arm land, waar de helft van de bevallingen zonder enige professionele begeleiding plaatsvindt, maken weinigen zich druk over dergelijke risico's. Dev Raj

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234