Zondag 04/12/2022

'Objectiviteit is een illusie'

Een jaar lang hebben meer dan 950 Vlaamse jongeren van het Scholierenparlement gedebatteerd over de rol van de media in een veranderde wereld. Afgelopen vrijdag trokken ze met hun resoluties naar de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement. Vandaag krijgen jongeren in De Morgen plaats om zelf de resultaten van het Scholierenparlement en hun bevindingen over de media op een rij te zetten.

Meer en genuanceerde berichtgeving uit de rest van de wereld, meer bevoegdheden voor de Raad voor de Journalistiek, een apart mediavak op school en een jeugdjournaal dat nieuws toegankelijker maakt. Dat zijn enkele centrale eisen uit de slottekst van het Scholierenparlement over media, die afgelopen vrijdag door een ruime meerderheid goedgekeurd werd.

De ongerustheid dat de media in België dezelfde sensationele, eenzijdige kant als in de VS zouden uitgaan, was groot bij de meeste scholierenparlementsleden. In discussies in Kamer, Senaat en Vlaams Parlement pleitten ze voor een onafhankelijk controlerend orgaan. Dat zou aan de hand van een opgelegde code de verslaggeving van kranten en televisiezenders sterk moeten controleren.

Over de rol die de overheid in zo'n orgaan moet spelen, was er minder eensgezindheid. "De overheid zal door beïnvloeding de doeltreffendheid van de controlerende organen alleen maar in het gedrang brengen en wordt beter buitenspel gezet", klonk het bij de tegenstanders. "Nee, de regering moet juist meer inspraak krijgen om zo de controle op de media optimaal te maken", reageerden andere scholieren.

"Objectiviteit is een illusie", argumenteerde professor Jan Servaes van de KU Brussel tijdens een commissievergadering. Ook de meeste jongeren lieten verstaan dat volgens hen de volledige objectiviteit van de media een utopie is. Daarom pleiten ze in de slotresolutie voor meer mediaonderricht op school. "Alle jongeren in alle richtingen moeten kritisch leren omgaan met media. Dat kan vanaf het secundaire onderwijs in een apart mediavak of vakoverschrijdend in lessen zoals bijvoorbeeld geschiedenis, informatica of aardrijkskunde", zo staat te lezen in de goedgekeurde resolutietekst. Het voorstel om al in de lagere school met mediatraining te beginnen werd tijdens de slotzitting weggestemd.

"In de bestaande vakoverschrijdende eindtermen wordt op verschillende plaatsen expliciet verwezen naar de doelstelling om leerlingen kritisch te leren omgaan met informatie", reageert Jo De Ro, woordvoerder van Vlaamse minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD). "Onder meer alle taalvakken maar ook bijvoorbeeld godsdienst en zedenleer zijn daarvoor geschikt. Als een school en de leerkrachten dat willen, kan het thema media ruim aan bod komen in de lessen. Wanneer leerlingen vaststellen dat dat op hun school niet gebeurt, zouden ze dat kunnen aankaarten in hun plaatselijke leerlingenparlement." Een apart vak media is volgens De Ro tot nu toe geen prioritair thema geweest. "Minister Vanderpoorten zal die vraag voorleggen aan de Dienst voor Onderwijsontwikkeling. De Vlaamse Scholierenkoepel zou het voorstel ook op de agenda van de Onderwijsraad kunnen plaatsen, die de haalbaarheid van zo'n apart vak kan bestuderen."

De 700 Vlaamse jongeren die vrijdag aan de slotzitting deelnamen, hadden er al een jaar debatteren in hun lokale scholierenparlementen op zitten. Ze werden ondersteund door Globelink, een jeugddienst die jongeren 'wereldwijs' wil maken. "Tijdens vier zittingen kwamen vijfde- en zesdejaars samen om in de vorm van een rollenspel een hartig woordje te wisselen over persvrijheid, de macht van de media, de deontologie van de journalist en de rol die de media spelen in de vorming van ons wereldbeeld", aldus Bie Vancraeynest van Globelink. Volgens Sander Desmet, die als commissievoorzitter aan de slotzitting deelnam, leende het thema van dit jaar - media - zich niet echt tot een stevige discussie: "Je hebt hier geen echt extreme meningen, geen ideologische tegenstellingen. Iedereen is het wel min of meer met elkaar eens, alleen de details kunnen nog besproken worden."

Politici waren op de slotzitting niet massaal aanwezig. "Onze deelnemers hebben nu eenmaal geen stemrecht", reageert Klaas Fonck, coördinator van die zitting. "Met de verkiezingen in het verschiet haakten heel wat politici enkele dagen voor de slotzitting nog af. Gelukkig waren er genoeg media-experts die in de commissies over de voorstellen van de jongeren konden reflecteren." (WD / WV)

Wie geïnteresseerd is in de werking van het Scholierenparlement kan terecht op de site van Globelink: www.globelink.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234